Jak poznat zabezpečenou webovou stránku?
Grafika: Nadace Vodafone Česká republika

Jak poznat zabezpečenou webovou stránku?

23. 10. 2023

Přemýšleli jste někdy při brouzdání na internetu k čemu slouží ikona malého zámku v adresním řádku internetového prohlížeče? Nebo jste si jí možná nikdy ani nevšimli? Nic se neděje, protože dnes se podíváme, co tato ikona znamená.

 Ikonka zámku v adresním řádku internetového prohlížeče, kam běžně píšete “WWW”, ukazuje, že webová stránka používá šifrování a že komunikace mezi touto stránkou a vaším zařízením je zabezpečená. To je důležitý znak bezpečnosti, ale samozřejmě nemusí být jediným kritériem pro posouzení bezpečnosti webové stránky.

Pokud však ikona zámku v adresním řádku chybí, nemusí to automaticky znamenat, že stránka je nebezpečná. Existují legitimní webové stránky, které nemají z důvodu svého charakteru šifrování. Nicméně, pokud narazíte na webovou stránku, která shromažďuje citlivé osobní informace nebo vyžaduje zadání platebních údajů a nemá ikonku zámku, měli byste být opatrní a rozhodně se na ní nepřihlašovat či na ní neplatit. Údaje, které odesíláte by totiž nemusely padnout do správných rukou.

Na co se tedy zaměřit, když narazíte na webovou stránku bez ikonky zámku?

- Zamyslete se nad tím, co stránka vyžaduje: Pokud po vás stránka žádá osobní údaje, hesla nebo platební informace, měli byste být opatrní. Před zadáním citlivých informací si pečlivě zkontrolujte, zda stránka je legitimní.
- Zkontrolujte adresu URL: Ujistěte se, že adresa URL stránky začíná "https://" namísto "http://". Písmeno "S" znamená, že stránka používá šifrování.
- Prohledejte stránku po informacích o důvěryhodnosti: Hledejte kontaktní údaje, podmínky použití a zásady ochrany osobních údajů na stránce. Důvěryhodné weby obvykle mají tyto informace na dosah ruky.
- Vyhledejte recenze a zkušenosti jiných lidí: Pokud máte pochybnosti o bezpečnosti stránky, můžete prověřit online recenze a zkušenosti jiných uživatelů. To může poskytnout užitečné informace.
- Používejte antivirový software: Mít aktuální antivirový software na počítači může pomoci detekovat nebezpečné webové stránky a malware.

SSL-https-green-lock-icon.png

Webové stránky s ikonkou zámku jsou obecně spolehlivé, bohužel ale existují i způsoby, jak vytvořit falešnou ikonku zámku na nebezpečných stránkách. Rozpoznání falešné ikony zámku na nebezpečných stránkách může být obtížné, protože podvodníci se snaží vytvořit vzhledem k vysoké důvěře, kterou má tento symbol, přesvědčivé kopie. Proto se mějte na pozoru, pokud po vás webová stránka vyžaduje zadání jakýchkoli citlivých osobních informací.

Zde je ještě pár tipů, jak můžete zjistit, zda je ikona zámku na webové stránce pravá nebo falešná:

  • Zkontrolujte adresu URL: Podívejte se na adresu URL ve vašem prohlížeči. Ikonka zámku by měla být viditelná na adrese webu (části za "https://"). Měli byste si být jisti, že tato adresa je správná a odpovídá očekávané webové stránce. Podvodníci někdy vytvoří adresy, které jsou velmi podobné těm legitimním, ale s malými odchylkami.

Příklad: V roce 2022 byly zprovozněny stránky mpsv-cz.cz, které měly uživatele přesvědčit, že zde může požádat třeba o příspěvek na bydlení. Odkaz byl rozesílán SMS zprávami a e-maily. Nejednalo se ale o oficiální web MPSV, šlo o stránky sloužící ke krádeži dat. Oficiální web Ministerstva práce a sociálních věcí je www.mpsv.cz.

  • Ověření certifikátu: Klikněte na ikonu zámku a zkontrolujte podrobnosti certifikátu, který potvrzuje bezpečnost stránky. Zkontrolujte, zda jméno vlastníka certifikátu a další údaje vypadají důvěryhodně. Podvodníci mohou použít certifikáty, které vypadají podobně jako ty legitimní, ale jsou falešné.

 

Pokud máte nějaké pochybnosti o bezpečnosti webové stránky, měli byste se vyhnout zadávání citlivých informací, dokud nejste přesvědčeni, že je stránka legitimní a bezpečná. Je vždy lepší být opatrný a vyhýbat se podezřelým stránkám, které vykazují jasné známky nedůvěryhodnosti.

Tématu online bezpečnosti se mimo jiné věnujeme na nové vzdělávací platformě Digitální odysea. Naučte se s námi něco nového na https://odysea.nadacevodafone.cz/.

 

 

 

Digirady Internet a Vy Vodafone
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.