Kratochvíle s češtinou
Ilustrační foto: Pixabay

Kratochvíle s češtinou

23. 10. 2023

Jedna známá, již v důchodu, učila mnoho let cizince češtinu. "Čeština není jazyk, to je vrozená vada!" prskali na fakultě cizinci, když se snažili proniknout do tajů našeho mateřského jazyka.

Zápasili se třemi gramatickými rody, se systémem sedmi pádů, jazyk si lámali na "řřř", požadovali vysvětlení záhady, jak to, že slova Praha a Praze se vztahují k jednomu městu, nechápali pravidla psaní velkých písmen, zejména u dvouslovných názvů, kdy a proč se píše "i" a "y" a proč stejná slova s nimi mají různý význam, co je to slovesný vid dokonavý a nedokonavý apod. Prostě nebylo by pro ně nic jednoduššího, než jít studovat jinam!? A představte si, nebylo. Většinou vydrželi!

Ale i pro rodilého Čecha je čeština těžký jazyk. A jaká kouzla s ní lze dělat? Tak na toto téma zde již bylo otištěno pár příspěvků: http://www.i60.cz/clanek/detail/32883/ceske-vety-ze-samych-souhlasekwww.i60.cz/clanek/detail/27032/hratky-s-cestinou-v-swww.i60.cz/clanek/detail/29795/pribeh-na-50-slov-nespavost, www.i60.cz/clanek/detail/33057/hratky-s-cestinou-povidka-na-sama-d, www.i60.cz/clanek/detail/33063/tri-pismena, www.i60.cz/clanek/detail/27243/melancholicka-na-50-slov a možná ještě další. Hrátky s češtinou lze použít i na přezdívky – viz www.i60.cz/clanek/detail/18371/hratky-s-cestinou-o-prezdivkach.

Tentokrát bych však chtěl upozornit na další možné kratochvíle:

"Délkovým" rekordmanem ve slovech bez samohlásek již není sloveso scvrnkls; o jedno písmeno ho totiž překonalo slovo čtvrthrst s celkem devíti písmeny.

Tři po sobě jdoucí samohlásky má sloveso dooorat.

Ve slovech mateřídoušky dvacetikoruny jsou zase pěkně poskládané samohlásky "aeiouy" přímo v učebnicovém pořadí. Což mně připomnělo říkanku, jak si pamatovat Ludolfovo číslo π na 12 míst za desetinnou čárkou, tj. 3,141592653589. Zní "Lín a kapr u hráze, prohlédli si rybáře, udici měl novou, jikrnáči neuplovou", kdy pořadí a počet písmen každého slova je právě pozicí a číslem v Ludolfově čísle.

Ale zpět ke kratochvílím s češtinou. Za nejdelší české slovo se obecně považoval pojem nejneobhospodařovávatelnějšími s 30 písmeny. To však již bylo překonáno slovem nejnezdevětadevadesáteroznásobovávatelnějšími se 45 písmeny!

Češtinu také zdobí největší počet háčků nad písmeny. Existují slova, ve kterých se jich objeví i pět, např. nejztřeštěnější, přesvědčivější.

Opakování stejných slabik za sebou nemusí znamenat, že dotyčný koktá. Třeba si zrovna jen hraje s češtinou: Ulili-li liliputáni oheň včas, zabránili požáru. (5x) nebo Nebudou se štítiti títi Ti ti tiší špehové do vazu? (8x).

A zdalipak jste slyšeli někdy o tzv. číslicovém těsnopisu? Zde je příklad: Pe3kovi bra3 spa3li, jak 8ahlí lo3, 3mající pos3břené pi100le, o5 a o5 s3leli.

A na závěr - víte, co to jsou ráčkové, resp. odborně palindromy? Jsou to slova, která dávají stejný smysl, přičemž je jedno, ze které strany se čtou, např. kajak, radar, rotor, madam, nepochopen a mnoho dalších. Mnohem obtížněji se sestavují celé "ráčkové" věty, např. sob ležel bos, kobyla má malý bok, kuna nese nanuk, do chladu si masa mísu dal Chod, Sabina hrává na varhany bas. Nejdelší palindromický útvar, který má 435 písmen a dne 20. června 2016 byl oficiálně zaregistrován do České databanky rekordů Agentury Dobrý den, vytvořil Stanislav Tvrdík z Prahy. Zní: Milá památka. Malovaný sešit, den hyne, partu mámí tiše řeka, taj, mat nemám. Dán si své víno vypil, nesl chrpu, mák. Je den hájů, keř, péče, mé díly, hůl. Pán nemá kuráž, máti volám co nemám rád. I lovec musí lhát. Je lov, má klec i lev. I ten dále já masák nalézám u dubu. Taj? Málo v lese, vílo, do podolí vesel volám: Já tu budu. Má zelánka sama je. Lad? Neti, velice lkám. Volej: Táhli sumce voli, dar. Máme noc. Málo vítám žár u kamen. Na pluhy, lide, meče překuj, a hned! Ej, kam uprchl sen? Lípy voní ve vsi. Snad mámen tam já také řešiti mám utrápený hned. Tiše syna volám: Akta má pálím.

Že vám jde z toho již hlava kolem, v čem všem lze dělat rekordy? Ani se nedivím, mně také. Ale zajímavé a inspirativní i pro vaše pokusy to snad je, ne? Takže s chutí do toho!

Zdroje:

www.studentpoint.cz/hratky-s-cestinou/

www.dobryden.cz/rekordy/kultura/

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.