Zrcadla života (Jiří Macht)
FOTO: Jiří Macht - autoportrét

Zrcadla života (Jiří Macht)

25. 10. 2023

Třináct unikátních zachycení života na jeho sklonku jako oslava života samotného – to je hlavní smysl osvětové výstavy fotografických koláží fotografa a výtvarníka Jiřího Machta. V období od 18. do 22. října se výstava konala v 1. patře kavárny Obecního domu v Praze 1 (a z ní je ukázka prvních tří připojeních fotokoláží), od 24. října do 13. listopadu 2023 je pak ke shlédnutí v galerii Neptun v OREA Hotelu Pyramida v Praze 6 Břevnov (vchod do galerie je nalevo od hlavního vchodu do hotelu).

Snímky klientů lůžkového hospice Dobrého pastýře v Čerčanech byly pořízeny s jejich souhlasem. Koláž, která následně vznikala, zrcadlí život každého z nich tak, jak ho sami popsali.

Jiří Macht se narodil 5. června 1977 v Praze do rodiny maminky krasobruslařky a otce fotografa (také Jiřího), který ho k fotografování motivoval tak, že si již v 16 letech vydělal focením na vlastní motorku. Po maturitě na Střední výtvarné škole Václava Hollara vystudoval na pražské FAMU obor fotografie. Jeho koláže se od většiny koláží jiných umělců liší tím, že k jejich vzniku používá z 99% svůj vlastní materiál, který za téměř 30 let tvorby pořídil, mimo jiné z cest po světě (USA, Nepál, Tibet, Čína, Maroko, Austrálie, Nový Zéland, Tasmánie, Kuba, Thajsko, Evropa). Do fotografií i maluje nebo z nich vytváří koláže či asambláže. Koláži coby uměleckému oboru dal zcela novou podobu. Rozvinul sendvičovou metodu kombinace dvou či více fotografií tzv. vrstvením. Fotografie netiskne na papír, nýbrž na zrcadla, díky čemuž je estetický dojem neustále proměnlivý v závislosti na momentálním osvětlení, kdy při jiném osvětlení nebo při jiném úhlu pohledu fotografie mění barvy. Kurátorka Renáta Mužíková tuto techniku pojmenovala »zrcadláž«. O této technice se sám umělec rozhovořil v nedávném podcastu ze září 2023 (viz www.podcasty.seznam.cz/podcast/hovory/fotograf-jiri-macht-tvori-obrazove-basne-279676).

Jeho díla tak vytvářejí paralelu se světem malby. Macht má za sebou přes 30 autorských výstav a jeho práce jsou zastoupeny ve sbírkách v Evropě, USA a Asii.

Jinak je Jiří Macht s galerií Neptun v OREA Hotelu Pyramida spojen dlouhodobě a měl tam několik výstav. Např. od ředitele hotelu Matěje Vyskočila a designérky Kateřiny Kovalovské měl zakázku na 200 velkých děl do hotelu. Od 12.11.2019 do 31.1.2020 tam vystavoval fotografické obrazy na téma „Tajemství snů“ rozšířené ještě až do 8. a 9. patra hotelu. Před vstupem na výstavu byla socha z recyklovaných skel (viz předposlední obrázek).

Závěrem lze konstatovat, že rukopis jeho děl je originální, a i nezasvěcený divák by je měl okamžitě poznat. Za tím účelem připojuji ještě další tři obrázky z jeho výstavy Full of  Life, která se konala od 12.12.2022 do 25.2.2023 v Art & Event Gallery Černá Labuť, Na Poříčí 25, Praha 1 (do 8.patra tam jede výtah). Další tam vystavená díla si lze prohlédnout na odkazu www.martinfryc.eu/vystavy/vernisaz-jiri-macht2-full-of-life/. Mimochodem doporučuji všem výstavy v této galerii, kam je volný vstup, sledovat. Aktuálně tam probíhá výstava Jana Samce KVADRATURA KRUHU (viz www.cernalabut.cz/cs/KVADRATURA-CTVERCE/). O této galerii málokdo ví, a proto si tam většinou budete moci vystavené umění vychutnávat sami. A budete-li mít štěstí na otevřenou terasu, uvidíte z ní Prahu zase z jiného úhlu (viz poslední obrázek).

 

Zdroje:

http://www.macht2.cz/

www.nadhled.info/z_domova/exkluzivni-rozhovor-jiri-macht-malir-snovych-vyjevu-s-fotakem-misto-stetce/

kultura výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.