O mých idolech a ne-idolech
Ilustrace: Pixabay

O mých idolech a ne-idolech

25. 10. 2023

Podle Slovníku cizích slov je idol: a) kultovní předmět pravěkých náboženství, modla; b) zbožňovaná, uctívaná osoba; c) nepravý ideál. Podle Slovníku synonym je idol předmět uctívání. Tedy něco, co je naším vzorem, ke kterému vzhlížíme.

Napadlo mě, proč je idol jen mužského rodu? Proč není idolka? Říká se pouze „ženský idol“. S překvapením jsem zjistila na Googlu, že Idolka je mobilní aplikace v integrované dopravě Libereckého kraje.

Myslím, že idol může mít pro člověka dva významy: a) chci se mu podobat, být jako on; b) jen ho obdivuji, okouzluje mě, případně s ním cítím určitou spřízněnost. První případ se mě netýká. O tom jsem zde napsala článek nazvaný Jako.

Coby dítě školou povinné jsem milovala Káju Maříka. Četla jsem si o něm každé prázdniny ve vesničce u Příbrami – v brdských lesích, kde Kája žil. Ale těžko můžu říct, že to byl můj idol. Ostatně, to slovo jsem v té době nejspíš ani neznala. V období dospívání mě okouzlil Old Shatterhand (vždycky jsem byla víc na blonďáky). Ale ani jeho bych idolem nenazvala. Když jsem se později dozvěděla, že ve svých 54 letech se upil k smrti, byla jsem trochu zklamána.

Mými ženskými vzory nebyla ani Přednostovic Madlenka, ani Odvážná školačka, ba ani maminka, i když pro mě udělala hodně dobrého a pomáhala mi v těžkých chvílích.

Idol se dostavil až na fakultě. Měla jsem jednoho vyučujícího, který se mi moc líbil. Jednoho také měla moje kamarádka z nižšího ročníku. Ta obdivovala zejména jeho znalosti oboru. Pracovaly jsme spolu na katedře jako pomocné vědecké síly. Když jsme si o svých idolech povídaly, nevěděly jsme někdy, kterého máme na mysli. Tak jsme k idolu prostě přidaly první písmeno z jejich příjmení. A bylo jasno. Lenčin byl Čidol, můj Didol. K němu později přibyl ještě Kidol; byl to pěkný chlap a hodně mě naučil.

Obdivuji lidi za to, co umí. Vážím si těch, kteří pomáhají ostatním, někdy i za cenu nasazení vlastního života. O někom řeknu: „Ten je dobrej, ta je dobrá“. Ale nejsou to idoly ani vzory.

Roli idolů plní nejspíš všeliké takzvané celebrity. Mezi nimi influencerky. Pro mě to jsou naprosto neznámé bytosti, které se předvádějí na nějakých Faceboocích, Instagramech a bůhví, kde ještě a sdělují obyčejným lidem, jak mají žít. Pro mnohé jsou možná idoly sportovci. Chápu, že někdo se snaží jejich výkony napodobit, nechápu ale jejich bezmezné adorování. 

Škoda, že se takovému obdivu netěší špičkoví vědci, lékaři, různí odborníci a zruční řemeslníci.

 

 

 

 

Podzimní soutěže 2023 společnost životní styl
Hodnocení:
(5.1 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...