Kubistický nábytek v galerii Magnus Art
FOTO: Dušan Brabec

Kubistický nábytek v galerii Magnus Art

30. 10. 2023

Magnus Art je galerií J&T Banky na adrese Sokolovská 113a, Praha 8 (stanice metra B a tramvají Invalidovna). Banka sídlí na této adrese od roku 2020, kdy se přestěhovala z oblasti Florence do svého nově vybudovaného sídla v karlínské Rustonce. Záměrem galerie je podpora ambic zkušených i začínajících sběratelů s cílem představovat hodnotné sbírky, jejichž základem je české i světové umění. Od 10.10.2023 až do 10.2.2024 je vystaven v galerii kubistický nábytek ze soukromé sbírky Zdeňka Ungráda. Galerie je otevřena pondělí až pátek od 12 do 20 hodin a vstup do ní je zdarma.

Princip kubismu spočívá v prostorové koncepci díla. Předmět nezobrazuje jen z jednoho úhlu, ale z mnoha úhlů současně. Český kubismus se vyvíjel zcela jedinečným způsobem ve velice krátkém období let 1911 až 1914. Kubistická nábytková tvorba vznikala v podniku Pražské umělecké dílny, který založili architekti Pavel Janák a Josef Gočár. Ten udělal první návrhy pro vlastní jídelnu a ložnici v roce 1912. Vzácnou ukázku kubistického interiéru lze vidět například v kavárně Orient v domě U Černé Matky Boží v pražské Celetné ulici. Gočár bývá jinak označován za největšího českého architekta 20. století.

Na počátku neobvyklého sběratelského zaměření Zdeňka Ungráda stála náhoda. Sousedka Ungrádových se před rokem 1989 stěhovala z rodinného domu do paneláku, kam se jí její rozměrný nábytek nemohl vejít. Byl starý, ale měl neobvyklý tvar. Ungád ho od ní začal postupně odkupovat, nechal ho zrenovovat, až posléze zjistil, že jde o raritní jídelní soupravu navrženou právě Gočárem. Pak již ke skleníku, židlím a stolu do sbírky v průběhu třiceti let přibývaly pohovky, příborníky a postele a kubistické umění dalších autorů. Sbírka zaplnila životní prostor celé rodiny a postupně se stala jejím domovem. Zatímco většina sběratelů se svým uměním žije, Zdeněk Ungrád žije v něm.

Zdeněk Ungrád, narozený 18.3.1963, je sběratel a podnikatel, zakladatel a jednatel společnosti PANFLEX s.r.o., která je inovativním výrobcem flexotiskových forem, poskytovatelem předtiskových služeb a distributorem materiálů a zařízení s mezinárodní působností. Zdeněk Ungrád je ženatý, má tři děti a ve volném čase rád cestuje nebo se zabývá fotografováním. Jeho osobní motto je „Nehledej ve všem smysl, hledej všude krásu“.

Já k tomu na závěr pouze doplňuji citát řeckého filozofa, pedagoga a matematika Platóna „Pozorování krásy dává smysl životu“, kterým se snažím řídit. A krásu vystaveného nábytku dokumentuji připojenými čtyřmi fotografiemi v pořadí: jídelní stůl a židle od Josefa Gočára, skříně, skříňky a police od Jaroslava Vondráka, lavice a příborník od Pavla Janáka a skříně, noční stole a čelo postele od neznámého autora (kolem roku 1905).

kultura výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.