Dušičkový výlet na hrad Kostomlaty
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Dušičkový výlet na hrad Kostomlaty

3. 11. 2023

Na 2. listopad tradičně připadá svátek zesnulých. Je s ním spojen hřbitovní úklid a vyzdobení místa věčného odpočinku našich blízkých květinami a rozsvícenými svíčkami.

Neznám nikoho, kdo by o tomto svátku mluvil kalendářovou mluvou, jednoduše máme „dušičky“. Je s nimi spojen i výraz dušičkové počasí a ten opravdu není o sluncem zalité krajině. Právě naopak, na dušičky bývá chmurno, šedivo s mrholením, vichr shazuje poslední listy ze stromů a sychravé počasí zalézá za nehty. Rozhodly jsme se s kamarádkou vyjet na dušičkový výlet. Cílem se stal tak trochu tajemný a ve středohorských lesích ukrytý hrad Kostomlaty pod Milešovkou. Byla jsem tam už několikrát, avšak toto byla dušičková premiéra.

Hrad Kostomlaty, přesněji řečeno to, co z něho zbylo, stojí ve svahu ve stoupání na horu Kloč nad obcí Kostomlaty pod Milešovkou. Gotický hrad patřil rodu Kostomlatských z Vřesovic a opuštěný je už od 16. století, kdy panstvo dalo přednost zámku dole v městečku. V polovině  devatenáctého století tu byla vystavěna hospoda, která zanikla až v padesátých letech století dvacátého. O ruiny hradu pečuje Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty a jeho péče mu svědčí. Zříceninu zabezpečili a v sezóně tu panuje čilý ruch. V provozu je kiosek s občerstvením a vystoupat můžete i na hradní věž, ze které je krásný výhled na České středohoří včetně Milešovky i Krušné hory na západě. Hrad si zahrál v pohádce režiséra Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka. 

Ve druhý listopadový den jsme zaparkovaly auto na parkovišti U rybníčků a dušičkově laděnou přírodou se vydaly cestou zapadanou listím ke hradu. Sluníčko jen odhrnulo peřinu a zvědavě nakouklo a rychle se zase schovalo. Nám to vlastně ani nevadilo. Měly jsme s sebou kamarádčinu fenku a v jejím doprovodu jsme za chvíli byly na hradním nádvoří. Vršek Kloče měl na hlavě šedivou čepičku a my jsme vzaly zavděk závětřím se stolem a lavicemi. Nalily jsme si kávu z termosky a pochutnávaly si na oříškové bábovce. Vedly řeči a pomalu se pustily zpátky. V dušičkovém dni jsme nepotkaly živou duši. Duší těch, kteří už s námi na hrad ani jinam jít nemohou, jsme vzpomínaly a povídaly si o nich. Svíčky jsme jim rozsvítily a postály u míst jejich odpočinku za soumraku.

cestování Do stovky 2023 hrady a zámky
Hodnocení:
(5.1 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.