Španělský institut v Praze – výstava ilustrací ILUSTRADAS
FOTO: Filip Martinovič

Španělský institut v Praze – výstava ilustrací ILUSTRADAS

8. 11. 2023

Španělský institut, oficiálně a přesně Instituto Cervantes, byl v Praze slavnostně otevřen v září 2005 za přítomnosti tehdejšího španělského prince a princezny, to jest současného španělského Krále Filipa VI. a Královny Letizie (blíže o nich viz www.wikiwand.com/cs/Filip_VI._Španělský a https://cs.wikipedia.org/wiki/Letizia_%C5%A0pan%C4%9Blsk%C3%A1). Sídlí na adrese Na Rybníčku 536/6, Praha 2, přičemž vstup je ze Štěpánské ulice krátkou kolmou uličkou vpravo od vchodu do kostela sv. Štěpána.

Obecně Instituto Cervantes byl zřízen Španělským státem v roce 1991 s cílem šířit, vyučovat a propagovat kulturu Španělska a španělsky mluvících zemí ve světě. Ve Španělsku má dvě sídla, hlavní sídlo se nachází v Madridu, další pak v Alcalá de Henares. Institut je pojmenován po Migueli de Cervantes, raně novověkém španělském spisovateli, jehož nejslavnějším dílem je román Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha.

Součástí pražského Instituto Cervantes je výstavní síň, v níž příležitostně probíhají různé výstavy. Aktuálně od 4. listopadu 2023 až do 20. března 2024 (s výjimkou 21.12.2023 až 1.1.2024, kdy je institut zavřený) je to výstava avantgardní ženské tvorby současné ilustrace ILUSTRADOS. Výstava je otevřena od pondělí do pátku 10 až 19 hodin, v sobotu 9 až 13 hodin, a vstup na ni je zdarma. Dvanáct předních zahraničních umělkyň (zejména Španělky, ale i jedna Chilanka) prostřednictvím svých vystavených děl různých formátů vytvořených různými technikami (sítotisk, koláž, keramika, risografie, digitální kresba a sochy) určují trendy v oblasti ilustrace. Protože budoucnost ilustrace je také ženská. Jen na vysvětlení: risografie je vysokorychlostní digitální tiskový postup na rovný souvislý povrch vytvořený hlavně pro vytváření velkých tisků a fotokopií.

Malá ukázka vystavených děl je na sedmi obrázcích pod článkem. Poslední dva obrázky s ptáčky mají svůj příběh: maminka této vystavující umělkyně bojovala se zákeřnou nemocí a ona v té situaci pomáhala tím, že malovala krásné obrázky, hlavně ptáčky, na vnitřní stranu rozložených krabiček od léků, které maminka brala, Namalovala jich okolo dvou set.

Doporučuji všem, aby si tento zážitek v méně známé výstavní síni nenechali ujít.

Zdroj: https://praga.cervantes.es/cz/

kultura výstavy
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.