Tenkrát na Západě: V zeleném Irsku
Všechny fotografie: Z osobního archivu Dany Kolářové

Tenkrát na Západě: V zeleném Irsku

21. 11. 2023

Při návštěvě tohoto ostrova jsem poznala, že Irsko není jen zelené, bramborové či plné hudby, ale také - deštivé. Déšť v jakékoli podobě byl součástí každého dne. Od mrholení přes déšť, průtrž mračen až po jemný deštík ve slunci, který vytvoří nádherné duhy s jasně zářícími barvami.

Kde jinde v takových chvílích hledá azyl knihovnice než v knihovně, kterou najde i v zahraničí takříkajíc "po čuchu". Ano, knihovny mě zajímaly vždy, doma, na východě i poprvé na západě. Zvu vás na prohlídku irských knihoven pohledem individuálního turisty, který se díky rodinnému zázemí nemusel obávat jazykové bariéry.

Čím a kde začít? Na úvod mohu jen konstatovat, že společným znakem navštívených knihoven je nejen nedostatek místa, ale také zvláštnost míst, kde sídlí. Nejdříve se podíváme do hotelové knihovničky bez knihovnice v Tralee. Hotelový host jen nahlásí v recepci příchod do malých, leč útulných salonků zařízených jako půjčovna a čítárna, a odchod z nich. Výběr je různorodý, od ženských románů až po encyklopedie. Další navštívená knihovna v Kinsale odpovídá svým typem obecním knihovnám u nás a najdeme ji v kostelíku. Prostředí je sice zajímavé, leč poněkud chladné! 

Městečko Clonakilty má 2 000 obyvatel a knihovnu, která sídlí od roku 1986 ve mlýně. Nejhezčím místem je čítárna, sice běžně zařízená, ale s výhledem na mlýnské kolo a vodní náhon, jehož zurčení čtenáře neruší, ale příjemně uklidňuje. Zajímavé jsou i pojízdné knihovny. Jejich provoz a organizaci zajišťují městské knihovny. Potkaly jsme jich opravdu hodně a na různých místech - na náměstí, parkovišti i u vesnické hospody. Autobusy jsou velké, bílé, s černým nápisem Library. Nabídka není sice vyčerpávající, ale čtenáři si mohou konkrétní titul objednat. Více podrobností jsme nestihly zjistit, ale zaujalo nás, že posádkou, a tedy i knihovníky, jsou muži!

Město Cork má centrální městskou knihovnu, která řídí městské pobočky, mobilní knihovny po městě a pobočku, která provozuje mobilní knihovny v kraji. Vznik knihovny se váže k roku 1892. Cork jako první přijal zákon o veřejných knihovnách z roku 1855 a otevřel první, velmi populární, veřejně přístupný dům na čtení, z královského institutu. V roce 1905 byla založena nová knihovna, která však vyhořela v roce 1920. Obnovený fond knihovny se v roce 1930 přestěhoval do současné budovy jako Městská knihovna Cork. Je krásná! I když je umístěna v historické budově, je prostorná, světlá, tajuplná, a přitom moderní. V této knihovně jsem si opravdu přála, aby déšť nepřestával a my nemusely pokračovat v cestě.

Zážitků bylo jistě víc, setkání s oceánem a delfíny, jízda lodí, krásná příroda, v neposlední řadě příjemní lidé, přesto návštěva knihoven zanechala dojmy největší.

cestování Podzimní soutěže 2023 vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.