Maderoterapie aneb moderní terapie založená na masáži dřevěnými produkty
FOTO: Poskytlo babickarstvi.cz

Maderoterapie aneb moderní terapie založená na masáži dřevěnými produkty

7. 11. 2023

Už jste slyšeli o blahodárné maderoterapii, která přináší mnoho benefitů pro naše zdraví? Název Maderoterapie pochází ze španělského slova „madero“, které v překladu znamená dřevo.

Maderoterapie je totiž terapeutická metoda, která využívá různé velikosti a tvary dřevěných válečků a anatomicky tvarovaných nástrojů, které mají speciální účinek na tělo. Mají za cíl stimulovat tkáně, odbourávat tukové buňky, stimulovat krevní oběh a lymfatický systém a tím podpořit detoxikaci těla. Technikou masáže s dřevěnými válečky se dosahuje zlepšení pružnosti pokožky, zvýšení elasticity a snížení výskytu celulitidy. Dále může maderoterapie pomoci uvolnit napětí a stres, zlepšit spánek a celkovou pohodu. Jde o zcela přírodní masážní techniku, která je nejen příjemná, ale napomáhá nám ke kráse a zdraví. Jaké jsou hlavní přínosy maderoterapie a jak tato masáž probíhá?

Odkud se vzala maderoterapie

Tato terapeutická technika má původ v tradiční čínské a indické medicíně, kde se tvarované dřevěné nástroje používaly pro masáže, uvolnění napětí v těle a léčení široké škály neduhů. Postupem času se tato masážní technika rozšířila do jiných částí světa, a díky pokroku v medicíně a kosmetickém průmyslu se maderoterapie stala moderním způsobem ošetření a relaxace. Nyní je maderoterapie populární po celém světě a je hojně využívána v kosmetickém a wellness průmyslu.

V maderoterapii se používají různé druhy dřeva, které mají specifické vlastnosti pro různé terapeutické účely. Některé z nejčastěji používaných dřevin jsou:

  1. Buk: Bukové válečky jsou oblíbené pro svou pevnost a odolnost. Používají se pro intenzivnější masáže a modelaci tvaru těla.
  2. Olše: Olšové válečky jsou měkké a hladké, vhodné pro jemnější masáže a stimulaci krevního oběhu, například obličeje.
  3. Jalovec: Válečky vyrobené z jalovce jsou oblíbené pro své antiseptické vlastnosti. Používají se pro detoxikační masáže a podporu lymfatického systému.
  4. Meruňkové dřevo: Meruňkové válečky jsou známé pro svou vynikající skluznost a snadnou manipulaci. Jsou vhodné pro masáže obličeje a krku.
  5. Třešeň: Válečky vyrobené z třešňového dřeva jsou hladké a vhodné pro masáže teplem, což podporuje relaxaci svalů.

K čemu slouží maderoterapie?

  • Uvolnění svalového napětí - pomůže uvolnit svalové napětí, což snižuje nepohodlí a bolesti.
  • Podpora pružnosti a elasticity pokožky- s věkem dochází k poklesu elasticity pokožky a tvorbě vrásek či výskytu neoblíbené celulitidy. Pravidelné maderoterapeutické masáže mohou podpořit tvorbu kolagenu a elastinu, což vede k vyhlazení pokožky, vrásek v obličeji a odbourání pomerančové kůže.
  • Stimulace krevního oběhu - zlepšený krevní oběh přináší více živin a kyslíku do buněk těla, což má pozitivní vliv na regeneraci tkání a celkové zdraví.
  • Detoxikace a odplavení škodlivých látek - Maderoterapie může podpořit lymfatický systém, což je klíčové pro odplavení toxinů z těla, a tím podporuje zdravou imunitu.
  • omáhá proti otokům především u dolních končetin – v návaznosti na stimulaci lymfatického systému pomáhá maderoterapie proti otokům a pocitu těžkých nohou
  • Odbourání stresu a zlepšení spánku - pravidelná maderoterapie může pomoci snížit stres a úzkost, což vede k lepšímu spánku a celkovému duševnímu stavu.
  • Osvěžení a zvýšení sebevědomí: díky pravidelné péči o sebe sama se zlepší nálada a zvýší sebevědomí, což je důležité pro psychickou pohodu v každém věku.

Jak funguje maderoterapie?

Pokud se rozhodnete maderoterapii vyzkoušet, pak vězte, že se jedná o masáž celého těla, která je velice příjemná. Masíruje se nejen tělo, ale také obličej – protože maderoterapie je skvělá metoda k redukci vrásek.

Aby se dostavily žádoucí výsledky, je vhodné zpočátku chodit na masáže nejlépe dvakrát týdně po dobu alespoň dvou měsíců, poté je vhodné absolvovat takzvanou „udržovací kůru jednou měsíčně.

Každá procedura trvá přibližně hodinu a spočívá v masáži několika různými válečky, protože každý z těchto válečků má svou důležitou úlohu.

Tato procedura je 100% přírodní, hypoalergenní a zaručuje velmi dobré výsledky. Je třeba pamatovat na to, že v určitém věku se začne tuk ukládat mnohem více, a to často na místech, kde se špatně odbourává.  S přibíráním na váze může souviset řada dalších obtíží, jako například otoky dolních končetin. Maderoterapie se může stát velmi dobrým pomocníkem v boji proti nadváze, otokům, ale i vráskám a celulitidě. Protože, když se dobře cítíme, tak nám to i více sluší.

Jak se na masáž dřevem připravit?

Před masáží je vhodné zaměřit se na dostatečný pitný režim a po samotné masáži si dopřát odpočinek. Ve fázi regenerace se totiž umocňují účinky maderoterapie.

Pro koho není maderoterapie vhodná?

Existují určité kontraindikace, kdy není vhodné maderoterapii podstoupit. Jedná se především o:

  • Akutní záněty a infekce - masáže by neměly být prováděny na oblastech s akutními záněty nebo infekcemi.
  • Kožní problémy – pokud má klient ekzémy, vyrážky, nebo jiné kožní problémy, maderoterapie by se měla vyhnout postiženým oblastem.
  • Křečové žíly - masáže by neměly být prováděny na oblastech s pokročilými křečovými žilami, ale skvěle fungují jako jejich prevence.
  • Otevřené rány nebo poranění - maderoterapie by neměla být prováděna na místech s otevřenými ranami nebo čerstvými poraněními.
  • Zlomeniny nebo nestabilní kosti - v případě zlomenin nebo nestabilních kostí by se masáže měly omezit na jiné části těla.
  • Těhotenství - během těhotenství je třeba být s masážemi opatrný a je lepší se poradit s lékařem před zahájením jakékoliv masážní terapie.

Je důležité, aby profesionální masáž prováděl kvalifikovaný odborník, který respektuje individuální potřeby a zdravotní stav klienta a dbá na bezpečnost a účinnost terapie.

Maderoterapie u vás doma

Pokud by vás maderoterapie opravdu oslovila, a rádi byste si dopřávali masáže v pohodlí domova, můžete si zakoupit speciální masážní válečky a pomůcky domů. K dostání jsou například takové se speciální delší rukojetí, aby se vám snadno masírovala jakákoliv část těla včetně zad.

Vyzkoušet můžete také například dřevěný masážní váleček s ozubenými kolečky, který se dobře drží a je určený pro masáž boků, pasu a ostatních problematických partií a skvěle odstraňuje celulitidu.

Masážní dřevěný pás je další skvělou pomůckou, která působí na tlakové body dolní a horní části zad, chodidel i paží. Pomáhá snižovat stres a zlepšuje krevní oběh. Díky madlům se dobře drží a vy můžete přizpůsobit intenzitu masáže jednotlivým partiím vašeho těla.

Maderoterapie je skvělá také k uvolnění a promasírování namáhaných chodidel. K tomu výborně poslouží masážní podložka, která pomocí tvarovaných válečků promasíruje obě chodidla najednou.

 

Martina Malá ve spolupráci s portálem Babičkářství.

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.