Dvě Alenky na výletě v Šárce
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Dvě Alenky na výletě v Šárce

8. 11. 2023

S Alenkou jsem se skamarádila na léčení v Janských lázních. Každá bydlíme v jiném koutu naší země, avšak spojují nás stejná křestní jména, společné vzpomínky na "jánky", smysl pro humor a také řeka Labe. Ta protéká oběma našimi bydlišti.

Jsme spolu ve spojení dlouhých 11 let a občas si vyjedeme na společný výlet.

Alčo, já jsem nikdy nebyla v Šárce a chtěla bych se tam podívat, zaznělo jednou z města proti proudu Labe. Co Ty na to? No co já? Já jsem sice v Šárce byla, ale jen jednou s íčkařkou Vlastou, a to jsme ji neprošly celou. Přírodní park Šárka-Lysolaje totiž zabírá docela dost velké území. Prošlápnutou mám část z Podbaby přes Jenerálku kolem vodní nádrže Džbán k tramvaji na Evropské ulici. Odpověď na zmíněnou otázku tedy byla rychlá a stručná. Jasně, jedeme do Šárky!

Z místa srazu - hlavního nádraží v Praze, nás tramvaj č. 26 odvezla na konečnou stanici Divoká Šárka. Odtud jsme se po žluté turistické značce vydaly rovnou do Šárky, a to ne jen tak ledajaké, ale Šárky Divoké. Po chvíli jsme neznačenou a jen v trávě vyšlapanou pěšinou vyšly na nenápadnou louku, která je ovšem zakončena hlubokým sešupem do skalnatého kaňonu a věřte, že poslední krok z louky by byl osudným. Vůbec jsme netušily, že mezi skalami Šestákovou a Kozákovou je úzká štěrbina, jakoby se skála roztrhla vejpůl. V polovině října bylo nádherné slunečné počasí a dovolilo nám posadit se na louku, vychutnávat si svačinky i pohledy na protější Kozákovu skálu, přehradní nádrž Džbán a pražské paneláky za ním.

Za debaty na téma "ti Pražáci se ale mají" jsme pokračovaly dál po žluté značce a u křížku v Purkrabském háji přestoupily na červenou. Sešly jsme ke koupališti Divoká Šárka, umístěném v romantickém prostředí pod skálou Dívčí skok. Koupání tu podle mého názoru bude, jak se říká, osvěžující i v parném létě. Cesta podle Šáreckého potoka nás dovedla až do kaňonu mezi oběma skalami a teď teprve bylo vidět, jak vysoko jsme seděly a neodvažovaly se pohlédnout dolů. Kochaly jsme se nádhernou podzimem se barvící přírodou a docouraly se až na hráz vodní nádrže Džbán.

Teď už nás čekalo jen krátké stoupání a ocitly jsme se zpět ve výchozím bodu, tedy na konečné stanici tramvaje č. 26. Za jízdy prosluněnou Prahou jsme výlet zhodnotily na jedničku s hvězdičkou a spokojeně se rozjely na opačné strany k našim domovům. V nohách jsme měly asi 6 pohodových kilometrů.

 

cestování Do stovky 2023 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.