Mirotice - městečko loutkářů a malířů
Všechny fotografie: Michaela Přibová

Mirotice - městečko loutkářů a malířů

12. 11. 2023

Pojďme se podívat do kraje loutkářů a malířů do Mirotic. Leží v Jihočeském kraji a rozkládá se na obou březích říčky Lomnice. V Miroticích se nachází rodný domek Mikoláše Alše. Příští týden si můžeme připomenout výročí jeho narození.

Narodil se zde jako třetí syn. Otec František Aleš oznamuje narození svého třetího syna radostně svému bratrovi Vincenci dopisem: Moje rodina se letos o jednoho synáčka opět rozmnožila, který se ten den před babiččino jméno narodil, totiž dne 18. listopadu 1852 a podle svého kmotratotiž Sichrovského – Mikoláš nazván jest a při zdraví se vynachází.

Mikolášův kmotr Mikoláš Sychrovský je zatím nejstarším doloženým uznávaným řezbářem marionet. 

V Miroticích  poznává  Mikoláš Václava  Kopeckého, jemuž Mirotičtí říkají „Kopečák“, syna Matěje Kopeckého. Zde r. 1858 Mikoláš vstupuje do obecké školy mirotické. Bratři František a Jan odchází se strýcem Tomášem do Písku na gymnazijní studia. I bratři jsou umělecky nadaní. František má zálibu v zeměpisu a historii, je básníkem a sám píše vlastenecké a lyrické básně. Jan je výborný kreslíř. Stává se prvním a nejvlivnějším učitelem Mikoláše. Oba bratři umírají mladí, František na souchotě, Jan tragicky. Smrt obou bratrů je pro Mikoláše velmi bolestná.  Zde v Miroticích prožil Mikoláš své dětství.  

R.1867 vstupuje Mikoláš do druhé třídy reálky, kde byl jeho učitelem v psaní básní  Petr Heyduk, avšak odtud vystoupí a odchází do Prahy na malířskou akademii.  Opouští Mirovice, aby se tam vrátil r. 1879, kdy se v kostele sv. Jiljí ožení s Marinou Kailovou. Poslední návštěva Mirotic se uskuteční r. 1912.

Rodný domek v Miroticích r. 1907 vyhořel, později byl obnoven a byl zde umístěn Památník Mikoláše Alše a Matěje Kopeckého.   

Matěj Kopecký není mirotický rodák, zde ovšem strávil 40 let života. I on se v kostele sv. Jiljí v  Miroticích oženil s Rozálií Holzäpfelovou. Matěj Kopecký se stal významnou postavou českého loutkového divadla. Ve svých hrách se nikdy nesnížil k hrubostem a upřílišněným vulgárnostem jen proto, aby vyhověl přízemnímu vkusu publika. Svým divadlem pronikl až do nejodlehlejších končin a tím, že prostému lidu přinášel dobré divadlo mluvené česky, konal záslužnou obrozeneckou práci. Proto lid Kopeckého miloval a vyznamenával.

V nejstarších dobách loutkářství v českých zemích jsou představitelé tohoto lidového umění zařazováni s provazochodci, medvědáři do opovržené a pomíjivé třídy vagabundů a žebráků.  Matěj Kopecký umírá ve svých dvaasedmdesáti letech r. 1847. V úmrtní knize stojí:“komediant z Mirotic, vdovec a žebrák.“  Pohřební místo zůstalo neoznačeno.

Loutkářství jeho smrtí neskončilo, v tradici pokračuje syn Václav a po něm Václavova dcera Arnoštka, vnučka Matěje Kopeckého. Ta zdědila po svém otci loutky a stala se nejrázovitější českou lidovou loutkářkou. Sama loutky vodila a všechny role zpaměti recitovala. Nevyhýbala se ani basovým zpěvným vložkám. Byla populární po celém Jihočeském kraji. Z generace vnuků M. Kopeckého zaujímá nejvýznamnější místo.

Na sklonku života se Arnoštce Kopecké dařilo velice špatně. Onemocněla a nemohla již loutkové divadlo hrát. Svaz přátel loutkového divadla v Praze od Arnoštky divadlo r. 1912 odkoupil.

Nebyly všude egyptské hrnce. Bylo vždy dvakrát tolik hubených let než tučných. Starala jsem se o maminku, kterou jsem dochovala. Byly chvíle, kdy jsem myslela, že mi duše z těla vyletí a jsem to vydržela.

Každoročně začátkem srpna se v Miroticích koná setkání loutek a hudby. Krom malířské či loutkařské dílny jsou zde besedy s potomky Mikoláše Alše či Matěje Kopeckého.

Začátkem prosince se koná tradiční adventní tvoření, výroba adventních věnců a dekorací. Je vidět, že tvořivost tohoto malebného místa přetrvává u lidí dodnes.  

 

cestování kultura města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...