Zemřel šlechtic Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg v prosinci 2022 při oslavě jeho 85 narozenin. FOTO: Ondřej Deml, ČTK

Zemřel šlechtic Karel Schwarzenberg

12. 11. 2023

Ve Vídni v kruhu rodiny zemřel ve věku nedožitých 86 let český politik, bývalý kancléř prezidenta Václava Havla a exministr zahraničí, kníže Karel Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg, celým jménem Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu, se narodil 10. prosince 1937 v Praze jako nejstarší syn Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie. Po komunistickém převratu roku 1948 byl jeho rodině zabaven majetek orlické větve a i proto se rodina uchýlila do emigrace do Rakouska. Tam nejdříve žili nedaleko Salcburku u jeho babičky z matčiny strany, která je i živila. O několik let později se přestěhovali do bytu ve Vídni. Mladý Karel ve Vídni a Štýrském Hradci studoval práva a v Mnichově lesnictví. Kvůli předčasné smrti svého adoptivního otce Jindřicha Schwarzenberga musel studia přerušit a začít hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku.

Jako předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva se zejména v 80. letech zasazoval o dodržování lidských práv v Evropě. O otázce lidských práv jednal v bývalém SSSR, v Bulharsku, v Kosovu a také v České republice. V rodinném sídle v Bavorsku založili společně s doktorem Vilémem Prečanem na podporu československého exilu a disentu Československé dokumentační středisko (archiv tehdy zapovězené literatury). Sbírka je dnes součástí Národního muzea a je uložena v Praze.

V roce 1957 se Karel Schwarzenberg oženil s lékařkou Therese Hardeggovou, pocházející z rodu rakouských hrabat Hardegg. Po svatbě se přestěhovali na zámek Obermurau ve Štýrsku. Therese Schwarzenbergová porodila v době manželství tři děti: Jana Nepomuka, Annu Karolínu a Karla Filipa, u kterého se později ukázalo, že jej Therese měla s rakouským politikem a průmyslníkem Thomasem Prinzhornem. O Vánocích 1992 utrpěla Therese Schwarzenbergová těžký úraz při lyžování, po kterém byla dlouho ochrnutá. Karel a Therese Schwarzenbergovi se znovu vzali 25. července 2008, jejich druhá svatba se konala v tichosti na zámku Obermurau.

Na podzim roku 1989 se Karel Schwarzenberg vrátil do vlasti a 10. července 1990 byl jmenován kancléřem prezidenta republiky. Dne 9. ledna 2007 byl Karel Schwarzenberg jmenován ministrem zahraničí České republiky ve vládě Mirka Topolánka a podruhé pak v letech 2010 - 2013 byl ministrem zahraničních věcí České republiky a prvním místopředsedou vlády. V září 2011 se Karel Schwarzenberg s podporou své strany TOP 09 rozhodl kandidovat na prezidenta České republiky v historicky první přímé volbě konané roku 2013. V druhém kole však neuspěl.

Mezi jeho záliby patřilo kromě politiky staré a nové umění, zvláště moderní architektura.

Letos obdržel Karel Schwarzenberg od prezidenta Petra Pavla Řád Bílého lva I. třídy za za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky.

 

S využitím zdroje: karelschwarzenberg.cz

 

 

 

osobnosti politika šlechtické rody
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.