Vzniká nová vánoční tradice, která se nazývá digitální půst
Ilustrační foto: Pexels

Vzniká nová vánoční tradice, která se nazývá digitální půst

19. 12. 2023

Stromeček, dárky, bramborový salát, koledy. Tyto tradice dodržuje většina Čechů. V posledních letech přibývá těch, kteří v rodině zavedli ještě jednu, zcela novou – ve svátečních dnech omezují používání mobilů, počítačů, nejsou na internetu, na sociálních sítích.

Dvě třetiny Čechů nemají během štědrovečerní večeře ve své blízkosti telefon. Deset procent jich během Štědrého dne drží digitální půst – nekomunikují, nekoukají na internet. Tento nový zvyk zavádí rok od roku čím dál více rodin. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Eset provedeného agenturou Median v loňském prosinci. Stačí na toto téma zavést řeč a je jasné, že jde o trend, který letos nezmizí, naopak, zřejmě bude sílit.

„Zákaz koukání do mobilu jsem vyhlásil už loni po zkušenosti z předešlých Vánoc, kdy dcera i vnučky neustále lajkovaly fotky svých kamarádek a fotili nás u stolu a pod stromkem, jako bychom byli zvěř v ZOO. Ještě mě pokáraly, že nejsem dost slavnostně oblečen a posunovaly mi talíř s kaprem, aby byl záběr co nejlepší. Tak jsem řekl, že pokud chtějí příští rok k nám, bude to bez mobilů. Kupodivu to vzaly s humorem. Následující rok přinesly o Vánocích mobily zalepené v igelitových sáčcích, které odložily v předsíni spolu s kabáty,“ vypráví jednasedmdesátiletý Tomáš.

Každá rodina či jednotlivec má určité zvyklosti, bez kterých si Vánoce nedovede představit. Pro někoho je to velká rodina u slavnostně vyzdobeného stolu, pro někoho naopak příjemná samota a rozjímání při vycházce.

Agentura Median při svém loňském průzkumu došla k závěru, že 96 procent Čechů Vánoce slaví a zbývající 4 procenta dodržují aspoň nějakou vánoční tradici nebo přinejmenším aspoň někomu věnují dárek. Nejčastěji dodržovaným zvykem je zásada, že se při štědrovečerní večeři nevstává od stolu.

„Chtěli jsme zjistit, jak vypadají současné Vánoce v Česku. Zajímaly nás primárně naše aktivity související s digitální komunikací během svátků či využíváním technologií obecně, ale podívali jsme se na Vánoce jako celek,“ komentovala průzkum Vladimíra Žáčková, specialistika kybernetické bezpečnosti.

Čím má člověk větší rodinu a je s ní v kontaktu, tím slavnostnější Vánoce má. Naopak lidé, kteří žijí sami nebo v bezdětných partnerstvích pojímají vánoční oslavy výrazně skromněji, střízlivěji.

Jak Češi v poslední době pojímají Vánoce se pokusili zjistit i sociologové z Centra pro výzkum veřejného mínění. Ti došli k závěru, že nejrozšířenější vánočním zvykem v českých domácnostech  je zdobení stromečku. Následuje pořízení adventního věnce a zvyk neodcházet od stolu při večeři. Naopak mizí dříve často dodržované zvyky jako je lití olova či házení pantoflem.

„Pro mnohé je nyní nepředstavitelné, že by si vánoční pohodu nezaznamenali, neuchovali. Lidé fotí prakticky vše, takže je jasné, že fotí i o Vánocích a snímky sdílejí s přáteli, s kolegy. Týká se to především žen, které se chtějí pochlubit, jak mají navařeno, napečeno, nazdobeno. Bez fotky rodiny, stromku a dárků rozeslané do všech stran by mnohé mladé ženy nyní o Vánocích snad ani nedokázaly existovat,“ říká terapeutka Jana Novotná.

Zvyk, kdy lidé dodržují digitální půst – tedy nekouknou do mobilu – se tedy sice šíří, ale pro mnohé rozhodně není příjemným zpestřením tradic, ale spíše trestem.

„Digitálním půstem chápeme období, kdy se vzdáme používání určitých druhů technologií. Může se jednat o určité dny v týdnu, měsíci nebo jen pár hodin v průběhu daného dne. Nadužívání chytrých telefonů s řadou sociálních platforem a různých komunikačních nástrojů je stále palčivější věc, se kterou se více či méně úspěšně perou mladší i starší generace,“ vysvětluje Vladimíra Žáčková.

Z průzkumu vyplynulo, že čím jsou lidé starší, tím menší problém jim dodržování digitálního půstu dělá. Ovšem to neznamená, že lidé vyššího věku nemají se závislostí na moderních technologiích o Vánocích potíže. Tady je zkušenost šestašedesátileté Mirky: „Moje sestra je posedlá tím, že o Vánocích chce stále vše sdílet. Každá žijeme v jiném městě, ale ona je přesvědčená, že se o Štědrém dnu máme vidět přes sociální sítě, být takzvaně spolu. Takže mi neustále pípá mobil, když nereaguju, je naštvaná, píše, že nám chtěla popřát, ukázat dárky, že si můžeme společně na dálku zazpívat koledy. Mě to nebaví, preferuji osobní setkání. Naopak mě ta její vánoční on-line aktivita zneklidňuje, otravuje, vyrušuje.“

Jsou však tradice, které si Češi nenechávají vzít a rozhodně je neotravují, naopak. K už zmíněnému zdobení stromečku, adventnímu věnci a nevstávání od večeře se řadí zvyk rozkrajování jablka, zpívání koled a dávání rybí šupiny pod talíř. Dvacet procent Čechů uvádí, že o Štědrém dnu drží až do večera skutečný půst, ne ten digitální. A pak si dají kapra. Toho stále preferuje větší polovina Čechů. Jeho obliba stoupá s věkem, v nejstarší generaci ho večeří šedesát čtyři procent lidí. Následuje kuřecí řízek a za ním vepřový. A co se nemění? 93 procent Čechů tvrdí, že v jejich domácnosti nosí dárky Ježíšek. Zkrátka, jsou věci, na kterých nic ani posedlost moderními technologiemi nemění.

 

 

 

 

technologie Vánoce životní styl
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.