Nadace Vodafone je partnerem Týdne pro Digitální Česko. Organizuje vzdělávací aktivity pro seniory v regionech
FOTO: Nadace Vodafone

Nadace Vodafone je partnerem Týdne pro Digitální Česko. Organizuje vzdělávací aktivity pro seniory v regionech

20. 11. 2023

Budoucnost je digitální. To je hlavní motto letošního ročníku Týdne pro Digitální Česko, který startuje 20. listopadu. Partnerem letošního ročníku je i Nadace Vodafone, která pomáhá seniorům po celé ČR neztratit se v on-line světě a nabídne v Praze i regionech řadu inspirativních přednášek, workshopů a akcí. Na nich se starší generace naučí nejen to, jak technologie ovládat, ale také třeba rozpoznávat fake news nebo zabezpečit své aplikace.

Týden pro digitální Česko startuje v pondělí 20. listopadu 2023 v pražském Vnitroblocku, kde budou po celý den diskutovat o příležitostech a bariérách digitalizace zástupci ze světa politiky, byznysu i neziskového sektoru. Akci slavnostně zahájí prezident České republiky Petr Pavel společně s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem a dalšími osobnostmi. V dalších blocích budou inspirativní řečníci hovořit například o ženách v IT, roli umělé inteligence ve školství nebo digitálním vzdělávání dříve narozených. Právě v posledním bloku bude řeč o projektu Digitální odysea Nadace Vodafone, který již několik let pomáhá zvládat nástrahy on-line světa českým seniorům.

„Pokud chceme, aby společnost využívala všech výhod postupující digitalizace, nesmíme nechat nikoho pozadu. Starší lidé mají nevýhodu v tom, že se na rozdíl od svých vnoučat nenarodili s chytrými mobily a tablety v rukách, a mohou se jich obávat nebo k nim mít přirozenou nedůvěru. Prostřednictvím Digitální odysey chceme i během Týdne pro Digitální Česko starším lidem pomoci k samostatnějšímu fungování v digitálním světě a snažíme se jim být co nejblíž. Ve spolupráci s partnery proto pořádáme intenzivní sérii kurzů v různých koutech Česka,“ říká Jolana Hájková, programová manažerka Nadace Vodafone.

Nadace Vodafone - ÚSK - Týden pro Digitální Česko.png

Nadace Vodafone - KV - Týden pro Digitální Česko.png

 

V Knihovně Ústeckého kraje na seniory ve středu 22. 11. čeká “digitální kruháč”, kde si mohou vyzkoušet různé typy technologií na vlastní kůži, včetně třeba virtuální reality, ve vyškovské knihovně zase zjistí, jak si správně ověřovat pravost informací a nenaletět fake news. V Karlových Varech se celodenní program uskuteční o den později a ponese se v duchu sbližování generací. Kromě “digitálního kruháče” se tu budou číst dětem Kyberpohádky a proběhne i debata pro studentky se ženami, které svou kariéru spojily s technologiemi. Kurzy digitálního vzdělávání si mohou senioři vyzkoušet také v Praze, Plzni, Milevsku nebo Prostějově.

Kompletní seznam akcí je k dispozici na webových stránkách Týdne pro Digitální Česko.

Bezplatné poradenství získají senioři celoročně

Senioři ovšem nepřijdou zkrátka ani poté, co Týden pro Digitální Česko uplyne. Digitální odysea Nadace Vodafone je tu pro ně totiž k dispozici celoročně. Reflektuje aktuální témata a přichází s co nejpraktičtějšími tipy a triky, které pomáhají v každodenním životě, ať už se jedná o využívání chytrých zařízení, ovládání aplikací, komunikaci s rodinou a institucemi nebo odolnost vůči šmejdům na internetu.

V rámci projektu funguje digitální vzdělávací platforma, díky které mohou senioři absolvovat vzdělávací kurz z pohodlí domova a třeba také s pomocí dětí nebo vnoučat. Ti, kteří si nevědí v digitálním světě rady, se mohou také zdarma přihlásit na prezenční kurz s lektorem. Významnou roli ve vzdělávání seniorů hrají i knihovny, které se postupně proměňují na centra celoživotního vzdělávání. Právě v knihovnách, které se do projektu zapojily, je možné si zapůjčit telefon nebo tablet se SIM kartou a poradit se s proškoleným knihovníkem.

aktivní senioři internet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.