Jak trávit dlouhé večery? Ponořte se do čtení klasických fantasy děl
FOTO: Dejan Dundjerski, Shutterstock

Jak trávit dlouhé večery? Ponořte se do čtení klasických fantasy děl

22. 11. 2023

Milujete knižní světy, ve kterých dobro vítězí nad zlem, existují v něm nadpřirozené postavy a odvaha je stejně důležitá jako loajalita? Každý milovník fantasy by měl během svého života přečíst stěžejní díla. Která to jsou? Vybrali jsme tři, která si zkrátka musíte přečíst.

Nejpopulárnější autoři fantasy literatury

Mezi oblíbené fantasy knihy patří bezesporu díla J. R. R. Tolkiena, George R. R. Martina a Andrzeje Sapkowski. Znáte jejich díla a měli jste již tu čest si je přečíst? Pokud ne, přinášíme vám je přehledně seřazené a s nástinem toho, o čem jsou.

Hobit se čte snáze než Silmarillion

Jak Hobit, tak i Pán prstenů se dočkal povedeného filmového zpracování. Četli jste ovšem knižní předlohu? Kniha Hobit, která vás s sebou vezme na dobrodružnou výpravu obyvatele Kraje, se čte téměř sama. Hlavním hrdinou je Bilbo Pytlík, jenž se společně s trpaslíky vydá za dobrodružstvím. V případě, že vás život obyvatel Středozemě bude bavit, pokračujte čtením Pána prstenů a nevadí-li vám nekonečné seznamy jmen, zkuste si přečíst i celý Silmarillion. Čtení to bude náročné, ale dokonale si při něm procvičíte paměť a budete znát historii celé Středozemě.

Seriálový hit Hra o trůny a knižní série Píseň ledu a ohně

Sledovali jste oblíbený fantasy seriál Hra o trůny? Vznikl na motivy fantasy série Píseň ledu a ohně, kterou stvořil George R. R. Martin. První díl mistrovské série, tedy populární kniha Hra o trůny, vás zavede do světa, ve kterém nechybí politické boje o moc, intriky, rodinné spory, erotika a násilí. Kniha je zajímavá z pohledu vyprávění, protože je postupně psána z pohledu několika postav. Z těchto subjektivních popisů si tak po přečtení může čtenář udělat ucelený obrázek.

Neohroženého Zaklínače znají fanoušci počítačových her i seriálů

Přestože o knižní sérii Zaklínač se zmiňujeme jako o poslední mezi top třemi, neznamená to, že by byla nejméně oblíbená. Naopak by se dalo prohlásit, že Zaklínač, jenž vznikl z pera polského autora Andrzeje Sapkowski, se těší té největší popularitě. Na motivy knih je dokonce natáčen seriál, který k obrazovkám přilákal miliony diváků všech věkových kategorií. Postavu Geralta z Rivie ale můžete znát i z řady počítačových her. Tento sympatický chlapík je neohrožený, nezranitelný a jak se zdá i nesmrtelný. Vydejte se s ním na nebezpečnou cestu a buďte svědky jeho střetů s mantichorami, trolly i amfisbainy.

Pohodlně se usaďte do svého oblíbeného křesla, uvařte si šálek čaje a ponořte se do čtení o světech, ve kterých se vyskytují nadpřirozené postavy, kouzelní tvorové a magie. Začnete klasikou od J. R. R. Tolkiena, zvolíte nekonečnou sérii Píseň ledu a ohně či se vydáte na nebezpečnou cestu s Geraltem z Rivie?

 

 

knihy kultura
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.