GASK přivítala rekordního 60 000. návštěvníka
FOTO: Galerie Středočeského kraje

GASK přivítala rekordního 60 000. návštěvníka

22. 11. 2023

Galerie Středočeského kraje přivítala v pátek 17. listopadu 2023 svého 60 000. návštěvníka. Jde o druhou nejvyšší návštěvnost za celou historii GASK sídlící v jezuitské koleji v Kutné Hoře. K tomuto číslu přispěl úspěch výstavy sester Válových Cesta předurčena osudem, kterou navštívilo přes 35 000 osob z široké veřejnosti. Historicky nejvyšší návštěvnost měla expozice Europa Jagellonica, která se v GASK uskutečnila v roce 2012.

Mezi zásadní výstavní projekty uplynulého roku neodmyslitelně patřila výstava Květy a Jitky Válových Cesta předurčena osudem, uspořádaná ke stému výročí narození těchto výjimečných umělkyň. Tento galerijní počin se setkal s mimořádných zájmem ze strany veřejnosti. „Výstava měla úspěch i u odborné veřejnosti, získala řadu ocenění – 2. místo za muzejní výstavu roku v národní soutěži Gloria musaealis a cenu Akademie vizuálních umění za výstavu roku,“ uvedla ředitelka GASK Jana Šorfová.

K letošnímu úspěchu přispěla i návštěvnost Lektorského centra GASK, které každým rokem vytváří programy pro pedagogy, školy, rodiny s dětmi i pro osoby se specifickými potřebami. „V letošním roce prošlo našimi programy téměř 6 000 osob, navíc přes 15 000 rodičů s dětmi navštívilo vizuální herny GASK. Každým rokem se poptávka po našich programech navyšuje a my si toho moc vážíme,“ uvádí vedoucí Lektorského centra Karin Vrátná Militká.

„Rekordní návštěvnost v tomto roce nás nesmírně potěšila. Jsem ráda především za to, že jsou u nás lidé spokojení a opakovaně se k nám vracejí,“ uvedla ředitelka galerie Jana Šorfová. Oceněný návštěvník se stal čestným členem naší galerie, získal neomezený vstup do všech našich expozic a dárkovou tašku plnou umění a designu. „Tento úspěch nás motivuje k dalšímu rozvoji a plánování nových výstavních projektů, edukačních programů a projektů zaměřených na pohodlí našich návštěvníků,“ dodala Jana Šorfová.

V příštím roce slaví GASK 60 let své existence – instituce, která vznikla v roce 1963 jako Středočeská galerie. „K oslavám jsme pro návštěvníky připravili výstavu mezinárodně uznávaného umělce Jana Švankmajera a jeho ženy Evy, a novou koncepci stálé expozice, kterou budeme otvírat v červnu příštího roku,“ uvedla Petra Bartušková, vedoucí PR GASK.

Galerie Středočeského kraje by tímto chtěla poděkovat všem svým návštěvníkům za jejich podporu!

galerie kultura Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...