Půjčka od lichváře – proč se jí vyhýbat?
Ilustrační foto: Unsplash

Půjčka od lichváře – proč se jí vyhýbat?

28. 11. 2023

Během finanční tísně se někteří lidé uchylují k půjčkám. Nicméně žádost o půjčku u banky může být zamítnuta z různých důvodů. Na scénu tedy přicházejí nebankovní instituce, případně rovnou lichva. Jaká rizika hrozí?

Půjčka na směnku od lichváře byla dříve jednou z mála možností, jak získat peníze bez různých bankovních restrikcí. Bohužel lidé, kteří mají časté finanční potíže, se uchylují k lichvářské půjčce a podstupují mnohá rizika.

Co je to lichva?

Lichva, produkt od lichváře, který opravdu půjčí, je definovaná zákonem. Lichva obecně označuje zapůjčení jakéhokoliv obnosu u osoby, která půjčuje peníze za nepřiměřeně vysoké úroky. Takový člověk se nazývá lichvář. Lichváři zároveň zneužívají situace člověka ve finanční tísni.

Tyto půjčky s až nemorálně vysokými poplatky a úroky jsou často nabízeny podvodníky. Lichváři zneužívají tíživé finanční situace lidí, aby je nalákali na vizi peněz, a poté z nich dostanou mnohem více peněz, než si půjčili. Lichváři nabízí půjčky jen s cílem obohatit sami sebe.

Vzhledem k tomu, že je lichva protizákonná, dnes se s ní již lidé moc často nesetkají. Proto je také těžké najít číslo na lichváře online. Na online srovnávačích, jako je například Vpujcky.cz, se často skrývají pod inzeráty nebankovních půjček. Číslo na lichváře, který opravdu půjčí, je také poměrně těžké sehnat.

Jak se pozná lichvářská půjčka?

Jakým způsobem by člověk mohl získat kontakt na lichváře? Není to tak jednoduché. Lichvářská půjčka pochopitelně nebude veřejně označena za lichvářskou vzhledem k tomu, že je nelegální. Ani půjčka na směnku od lichváře nebude označena jako půjčka na směnku, protože i tento produkt je nezákonný.

Půjčka od lichváře online se pozná především tak, že poskytovatel půjčky požaduje obrovské úroky, které jsou často uvedeny rovnou v číslech, a nikoliv v procentech. Po obecném spočítání všech nákladů žadatel pravděpodobně zjistí, že RPSN se pohybuje v řádech desítek nebo i stovek procent.

Co jsou hlavní znaky?

  • bez kontroly registru dlužníků
  • neúměrně vysoká RPSN
  • vysoký smluvní poplatek
  • bez doložení příjmů
  • splátky v hotovosti
  • zneužití tíživé situace žadatele

Varovné může být také to, že lichvář netrvá na řádném splácení. V případě opožděné splátky totiž udává velmi přísné sankce a později může člověku zabavit i majetek a dostat ho do dluhové pasti.

Kontakt na lichváře

Sehnat kontakt na lichváře online je složité, nicméně není to nemožné. Lichvářské půjčky odhalí často i online srovnávače půjček, jako je například portál Vpujcky.cz. Mezi konkurencí se dá pak lichvářská půjčka velmi rychle a spolehlivě poznat.

Někdy lichvu člověk rozpozná až po nějaké chvíli. Odhalení lichvy až po sjednání půjčky však příliš nepomůže. Některé půjčky se tváří nevinně, a proto si je lidé sjednají. Nicméně mohou později zjistit, že se jedná o online lichváře místo férové soukromé osoby.

Lichváři se často nebojí použít vydírání k tomu, aby člověk podepsal smlouvu ihned a půjčil si peníze. Nicméně všem problémům se dá vyhnout, když člověk důkladně prozkoumá věřitele a zváží všechny parametry smlouvy. Je vždy lepší obracet se na spolehlivé instituce s licencí České národní banky.

peníze půjčky a úvěry šmejdi
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.