Bunda, která dobije mobil? 
Ano, třeba už za pár let

Bunda, která dobije mobil?
Ano, třeba už za pár let

3. 2. 2013

Může znít jako sci-fi, ale časem se pravděpodobně dočkáme oděvu, v jehož kapse si majitel třeba dobije mobilní telefon. Vědci z Centra materiálového výzkumu Vysokého učení technického v Brně (VUT) totiž pracují na vývoji fotovoltaických textilií, které považují za reálnou technologii.

Senzory součástí textilu

Tým odborníků z VUT se podílel na evropském pilotním projektu vývoje textilií generujících elektřinu. „Vše odstartoval vývoj takzvaných smart materiálů, tedy polymerů, které se vhodnou modifikací upravily natolik, že vykazují vlastnosti polovodičů a je možné je uplatnit v elektronice,“ uvedl Martin Weiter z Fakulty chemické VUT, pod kterou Centrum materiálového výzkumu spadá.

Takové materiály jsou rozpustné, což umožňuje připravit z nich inkousty a pasty a následně je aplikovat standardními tiskovými technologiemi nebo potahováním na textil. Senzory, elektrické nebo fotovoltaické prvky se tak stávají součástí látky.

Do pračky? To ještě ne

„Textilie si však nadále zachovává svůj charakter. Zatím by asi nebylo možné hodit takovou bundu do pračky, ale zajistit nějakou povrchovou úpravu, aby se dala vhodně ošetřovat, by jistě šlo,“ řekl Weiter. Outdoorový oděv s konektorem v kapse by ocenili třeba vojáci, ale také horolezci a vyznavači všech aktivit, které vyžadují pobyt daleko od civilizace.

K dalším možnostem využití patří tašky na notebook s plastovým fotovoltaickým článkem, sloužící nejen jako zavazadlo, ale také jako nabíječka přenosného počítače. Podobné technologie však mají stále své limity. V blízké době pravděpodobně nepůjde o výkonné zdroje nebo generátory. „Vždy bude nutné počítat s menší účinností kvůli technologickým komplikacím,“ vysvětlil Weiter. Přesto je podle jeho slov škála praktického využití opravdu široká, například fotovoltaické markýzy, záclony, zastínění... Velký zájem o podobné materiály mají také automobilky pro interiéry svých vozů.

Výstřelek? Teď ano, ale...

Hlavní nevýhodou zatím zůstává omezená životnost takových textilií, která nepřesahuje dva roky. „Stále tedy jde spíš o technologický výstřelek. Ale výzkum a vývoj postupuje rychle dopředu,“ dodává Weiter optimisticky.

technologie výzkum
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.