Vzpomínka na Antonína Dvořáka
Všechny fotografie: M. Richterová

Vzpomínka na Antonína Dvořáka

12. 12. 2023

Často procházím Dvořákovými sady v Kladně, kde se ráda na chvilku zastavím. Tyto sady mají zvláštní historii a váže se k nim připomínka na hudebního skladatele Antonína Dvořáka.

Na tomto místě býval hřbitov, v roce 1831 nově zřízený namísto zrušeného starého hřbitova ve městě. Ale i tento hřbitov byl roku 1898 zrušen, když se hornické město rozrůstalo. Významné hroby byly přeneseny na nový současný hřbitov, který už je mimo rušnou část města. Pietní místo muselo zůstat bez zástavby, proto se zde dnes nacházejí sady v sousedství městského divadla.

Ve Dvořákových sadech najdeme menší žulový pomníček s rytým, pozlaceným, trochu zašlým nápisem. ,,V tomto sadě, bývalém hřbitově, byla dne 17. prosince 1882 pochována matka Dr. Ant. Dvořáka, Anna Dvořáková ve věku 64 let.“ Pomníček, zhotovený na podnět Zpěváckého spolku Smetana, byl odhalený 20. 6. 1934 a je od 3. 5. 1958 památkově chráněný. Poblíž, z každé strany památného kamene, jsou umístěny pomníky dvou hudebních skladatelů, Antonína Dvořáka (z roku 1926) a Bedřicha Smetany (z roku 1936). Pomníky jsou obklopeny keři, takže ani nevnímáme, že blízko vede rušná silnice.

Dvořákovi rodiče se do Kladna přistěhovali kolem roku 1867 a měli zde pronajatý hostinec. Anna Dvořáková je pochována v Kladně, její manžel František Dvořák se potom přestěhoval do nedalekých Velvar a byl v roce 1894 pohřben tam.

V letošním roce si připomínáme 130. výročí světové premiéry slavné Dvořákovy Symfonie č. 9 e moll ,,Z Nového světa“, která se konala 16. prosince 1893 v Carnegie Hall v New Yorku, dirigoval Anton Seidl. ,,New World Symphony“ měla obrovský úspěch, tleskalo se za každou větou a Antonín Dvořák sedící v lóži, jak později vzpomínal, musel vstávat a publiku se klanět.

A. Dvořák složil symfonii během poměrně krátké doby (leden až květen 1893), kdy pobýval v USA, nazývaných tehdy Nový svět. V té době působil jako ředitel newyorské konzervatoře (1892 až 1895), jeho skladbu si objednal newyorský symfonický orchestr.

Evropská premiéra deváté symfonie se konala v Londýně 21. 6. 1894. V Čechách byla tato skladba uvedena prvně 20. 7. 1894 v Karlových Varech, v Praze pak 13. 10. 1894 v Národním divadle, kde ji dirigoval  Antonín Dvořák.

Za zmínku stojí i informace, že nahrávku této skladby měl údajně s sebou Neil Armstrong, první člověk na Měsíci, a zazněla tam po přistání kosmické lodi Apollo 11, dne 20. 7. 1969.

Symfonie Novosvětská, poslední skladatelova skladba tohoto druhu, je dodnes považována za jednu z nejznámějších a nejlepších symfonií.

V článku jsem použila dostupné údaje z internetu.

 

 

osobnosti vážná hudba
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.