Jak jsem se stal náhodou součástí vernisáže (The Secret Gallery)
Všechny fotografie: Dušan Brabec

Jak jsem se stal náhodou součástí vernisáže (The Secret Gallery)

17. 12. 2023

Běžně za náhodné označujeme nečekaný souběh nesouvisejících událostí, to, co nedává smysl, čím se tedy ani nemá smysl dále zabývat. Přesto jsem se však díky náhodě ocitl v roli spolutvůrce vernisáže abstraktních kompozic malířky Martiny Venglorzové v The Secret Gallery na pražském Starém Městě. A tak si přečtěte příběh, jak k tomu došlo.

Do roku 1992 jsem více než 15 let bydlel na Starém Městě, a tudíž k němu získal citový vztah. Při občasných procházkách si tak vždy na něco zavzpomínám: třeba na hospodu U Malvaze v Karlově ulici (viz třeba www.facebook.com/1131517003567423/posts/1414576231928164/), jedno ze tří tehdejších míst v Praze, kde se čepovala černá karamelová desítka Pražanka z již zaniklého holešovického pivovaru, nebo na četné průchody domy v této čtvrti, které postupně zanikaly (např. z Michalské do Jilské ulice v místě bývalé vinárny Železná vrata, která se přes indickou restauraci po roce 1989 změnila v dnešní noblesní hotel Iron Gate). No a najednou jsem objevil průchod z Karlovy do Anenské ulice a v něm tuto The Secret Gallery, nový kulturní prostor ve dvoře průchodu s jedinečným moderním skleněným stropem a s možností posezení při nápoji a občerstvení, které se v ní prolíná s hudbou a uměním. Posadil jsem se v dopoledních hodinách jako jediný host a při kávě a zákusku dokončoval v tomto inspirujícím prostředí článek. Vtom vešla mladá dáma s obrazem v ruce, což byla malířka Martina Venglorzová, a s jednatelkou společnosti The Cultural Composotion s.r.o. provozující tuto galerii, Kateřinou Soumarovou, začaly připravovat scénář vernisáže. Došlo i na dotaz, copak to píši. Dali jsme se společně do hovoru a vzešlo z něho pozvání na vernisáž 1.12.2023 pod názvem „Connections“ s prosbou, ať něco napíši. De facto jsem byl prvním pozvaným na vernisáž!

Souhlasil jsem a tuto náhodu jsem jako nosné téma vtělil do článku, který jsem stylově zakončil refrénem písně Život je jen náhoda textařů Jana Wericha a Jiřího Voskovce, k níž hudbu složil Jaroslav Ježek. Při vernisáži pak Kateřina Soumarová představila galerii jako nový kulturní prostor otevřený na začátku roku 2023 v historickém centru Prahy, v němž kromě koncertů vážné hudby a hudebních programů s exkluzivním vínem a prémiovými gastro produkty z místních ekologických farem lze realizovat i další kulturní projekty včetně vernisáží uměleckých děl. Jedinečná kombinace hudby, café baru a umění pak poskytuje dokonalý kulturní zážitek. A právě první vernisáží je výstava obrazů malířky Martiny Venglorzové. Následoval blok vážné hudby – na housle hrála Kateřina Soumarová, na klavír ji doprovodila Linda Juránková. Poté představila své obrazy vystavovatelka. Následoval opět blok vážné hudby, no a pak přišla moje chvíle a přečtení článku. Na závěr si všichni přítomní společně zazpívali refrén písně Život je jen náhoda.

Pohodovou atmosféru ilustruje fotodokumentace za článkem: celkový pohled na Café Bar, výstavní prostor s obrazy včetně dvou jednotlivých obrazů, informace o vystavovatelce, vystavovatelka s jednatelkou, moje osoba s vystavovatelkou a četba mého článku přítomným na vernisáži.

Pro zájemce, kteří by se při procházce Starým Městem chtěli zastavit a občerstvit v tomto zajímavém prostoru galerie, uvádím: The Secret Gallery najdete na adrese Karlova ulice 184/12, Praha 1 v průchodu (vstup je také možný z Anenské ulice 184/9), jednatelku lze kontaktovat na mobilu 606564355 a snídaňové resp. dopolední menu podávané již od 8 do 14 hodin lze nalézt na odkazu www.facebook.com/thesecretgalleryprague/posts/148534868286573/. Zároveň si můžete prohlédnout vystavené obrazy.

01-celkovy-pohled-na-cafe-bar.jpg   02-pohled-na-vystavene-obrazy.jpg

03-spojeni-dusi.jpg   04-boure-pocitu.jpg

05-info-o-vystavovatelce.jpg   06-jednatelka-a-vystavovatelka.jpg

07-moje-foto-s-vystavovatelkou.jpg   08-cetba-clanku.jpg

kultura
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...