Předvánoční setkání "Íčkařů" v Praze 2023
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Předvánoční setkání "Íčkařů" v Praze 2023

14. 12. 2023

Rok se s rokem sešel, a redakce portálu i60 v čele s naším vedoucím Honzou Raškou, nás opět pozvala na předvánoční setkání "Íčkařů" do Prahy.

Po loňské příjemné zkušenosti jsme nezaváhali ani minutu, a 12.12. po osmé hodině ranní jsme nastoupili na nádraží v Hulíně do Slováckého expresu. Cesta byla příjemná, v kupé jsme byli s manželem sami dva, a sluníčko nás provázelo celou cestu až do naší matičky měst.

Z nádraží jsme si to namířili na Václavské náměstí, kde jsme mezi stovkami turistů z celého širokého světa uviděli "stepovat" před jedním butikem naši kamarádku z i60 - Soňu, zatímco její rodinka nakupovala vánoční dárky. Po vzájemných vřelých objetích jsme my dva pokračovali na Staroměstské náměstí, kde se mělo konat naše setkání. Do jeho začátku zbývala ještě hodinka, kterou jsme chtěli využít k prohlídce pražských památek. Tentokrát padl los na Pařížskou ulici. 

PAŘÍŽSKÁ ULICE prochází pražským Židovským městem a je spojnicí mezi Staroměstským náměstím a Vltavou. Po obou stranách stojí luxusní činžovní domy, kombinující ve své architektuře historizující styly s dekorativními prvky secese. Pařížská ulice je nejluxusnějším bulvárem české metropole s širokou nabídkou obchodů a butiků nejprestižnějších světových módních značek. 

V ulici se nacházejí i unikátní Staronová synagoga, která je jednou z nejstarších stále funčních synagog v celé Evropě. Kořeny synagogy sahají do třináctého století. V Paříské ulici bydlel i židovský spisovatel Franz Kafka.

Když jsme si prošli celou ulici, prohlédli krásné fasády domů a luxusní zboží ve výkladních skříních, vrátili jsme se zpět na Staroměstské náměstí a zamířili jsme okolo orloje do krásného renesančního měšťanského domu U Minuty, kde jsme se ve druhém poschodí potkali s našimi přáteli ze všech koutů naší republiky.

Atmosféra byla úžasná. Napřed nás přívítal Honza Raška a připili jsme si jeho výborou ořechovkou. Následně nám představil svoje knihy Olda Čepelka. A potom už nastalo všeobecné veselí. Bylo tam jako v úle. Stůl se prohýbal pod sladkými i slanými dobrotami, které jsme zapíjeli vínem všech barev. Zkrátka, nic nám tam nechybělo. 

Už se těšíme, jak si to za rok zopakujeme.

 

S využitím Wikipedie

 

 

i60.cz Praha
Hodnocení:
(5 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.