Za čtrnáct dní mám sedmdesát. Co dál?
FOTO: Poskytnuto Jindřichem Berkou

Za čtrnáct dní mám sedmdesát. Co dál?

25. 12. 2023

Už mě dohnala. Kdo? No přece sedmdesátka. Mé ego se s tím smířilo. Co jako? No přece, že jsem senior, že pro některé jsem už starý. Vypadám mladší, tak jsem dlouho to slovo odmítal. Bože, jak jsme my muži ješitní.

Ženy, ty uvažují reálně. Už jsem pokorný a přijímám. Zato ji v únoru pořádně oslavím. Koho jsem si pozval? Své nejbližší a kamarády. Lidi co mám rád, a jsou mi sympatičtí nebo jsou naladěni na stejnou vlnu. Platí to samozřejmě i naopak.

Bude nás tak akorát. Kolem čtyřiceti. Objednal jsem v restauraci místnost od dvanácti do dvacetičtyř hodin. To bude stačit. Zařídil jsem karaoke. Budeme zpívat a tancovat. To já rád. Uvádět ho bude a přitom zpívat dáma, která se kdysi v televizní soutěži „Československo má talent“ umístila do desátého místa. Má krásný hlas.

Bude tam i má maminka (86). Kolika lidem je dopřáno oslavit tyto kulatiny se svou maminkou? Povila mě v šestnácti. Dítě mělo dítě. Proto máme spolu trochu jiný vztah, než ona s ostatnímu sourozenci. Vlasy mám sice již stříbrné, ale pořád jsem její chlapeček. Stále mě kontroluje. Poděkuji veřejně své ženě, že mě stále miluje a také, že to tak dlouho se mnou vydržela.

Jsem rád, že naše děti pořád mají rády vůni svého původního domova a jsou rády, že jejich rodiče jsou stále spolu. Také se těším na vnučky dvojčata, které se mění jako kukly bource morušového v ženy. Na bratra, na sestru, další širší rodinu a kamarády.

Se zaměstnáním jsem již definitivně seknul. Už nebudu pracovat. Stačilo. Skoro sedm let jsem v důchodu ještě přesluhoval. Sedět na zadku doma nebudu. Pokud mi to zdraví dovolí, budu ještě užitečný. Jako dobrovolník v nemocnicích. Číst a dělat společnost dětem, starým a nemohoucím lidem.

Slibuji si, že nadále budu negativní energii z těla vyhánět a tu dobrou v sobě zašpuntuji. Snažit se i nadále spokojeně žít. Dobrý život totiž vede k dobré smrti. Nestojí mi za to se stresovat kvůli blbostem jako je například politika, neúspěchy či věci, které nemohu změnit. Pokud to půjde, budu se své sny ještě snažit uskutečnit. Určitě k tomu udělám jako tolikrát krok navíc.

Kamarády mám většinou ze společného sportování. Bez nich by byl můj život chudý. Také jsem pozval dva kolegy, s kterými jsem kdysi pracoval. Jsou sice o dvacet let mladší, ale rozuměli jsme si. Chodil jsem s nimi mnoho let kontrolovat uvádění potravin na trh. To znamená výrobu, trh, dotace, patenty, ochranné známky a Klasu. Také audity jsme dělali. Byla s nimi sranda a nikdy mě nepodrazili, proto je mám rád.

Připravím se na, že přijdou horší chvíle. Je to jednodušší a člověk není potom překvapen. Stále se chystám hodně číst a své myšlenky vdechnu na papír. Pokud budu zdravý, tak nepřestanu sportovat. Tenis, nohejbal, ping-pong, posilovna. Zdolávat kopce se ženou nebo s kamarádem. Také již zvolním. Mám umělý kolenní kloub, přetrženou achillovku, kardiostimulátor, špatně slyším a cukrovku.

Se ženou budeme chodit pořád na výlety a jezdit pravidelně na dovolené. Vezmu si naslouchadla a můžeme spolu vyrazit do divadla. V Opavě ho máme krásné. Do kina nebo na jinou zábavu. Představy pořád mám. Stanovuji si cíle, které si průběžně plním. Samozřejmě, když na to mám. Bez toho je podle mě život prázdný. Štěstí nehledám. Ihned vyprchá. Ani po výhře ve sportce netoužím. Stačí. Preferuji stálost. Ta je pro mě spokojenost.

 

aktivní senioři
Hodnocení:
(5 b. / 32 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...