V Brně začali léčit epilepsii 
novou metodou stimulace mozku

V Brně začali léčit epilepsii
novou metodou stimulace mozku

5. 2. 2013

Novou metodu léčby epilepsie, hlubokou mozkovou stimulaci, zkoušejí lékaři z brněnského Centra pro epilepsie. Zatím se jí podrobilo pět pacientů. Je určena těm, kterým jiné způsoby léčby nezabírají nebo pro ně nejsou vhodné. Při příležitosti Dne epilepsie (11. února) to uvedl přednosta Neurologické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Milan Brázdil: „Metoda spočívá v zavedení speciálních elektrod hluboko do mozku, do takzvaných předních thalamických jader. Pod kůží je veden drátek ke stimulátoru umístěnému v podklíčkové krajině.“

Jako v jiném světě

Epilepsie je onemocnění, které vzniká geneticky nebo po poškození mozku například vlivem nehody nebo nemoci. Epileptici mají různě četné a nestejně silné záchvaty. „Měl jsem záchvaty malé. Najednou jsem se octl v jiném světě, který nedokážu přesně popsat. Probíral jsem se třeba po minutě,“ popsal svůj stav jeden z pacientů. Podle lékařů se lidé v takovém záchvatu nedokážou kontrolovat a mohou například vypadnout z okna nebo vstoupit do silnice.

Když léky nazabírají

V Česku má nějakou formu epilepsie zhruba 100 tisíc lidí. U 20 až 30 procent pacientů nezabírá farmakologická léčba, pro pět až deset procent lidí s epilepsií je vhodná operace. Tou se buď může stimulovat takzvaný bloudivý nerv nebo se zcela odstraní část mozku zasažená epilepsií. Brněnští lékaři udělají ročně zhruba 25 až 30 resekcí, tedy odstranění části mozku, a přibližně dvaceti pacientům implantují stimulátor bloudivého nervu.V Brně jako v jednom z mála center pro léčbu epilepsie mají pacienti také možnost podrobit se ketogenní dietě, která jim uleví změnou vnitřního prostředí.

Špičkové pracoviště

Zdejší Centrum pro epilepsie vzniklo v roce 1992 a je do něj zapojeno několik klinik obou brněnských fakultních nemocnic. Jezdí sem také mnoho pacientů ze Slovenska a Polska, protože podle lékařů nejsou jejich nemocnice na takové úrovni jako zdejší. Centrum vzdělává epileptology z ostatních českých nemocnic a pořádá i mezinárodní kurzy, ten zatím poslední se konal letos v lednu.

operace
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.