FEJETON: Ti nejlepší z nás
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: Ti nejlepší z nás

31. 12. 2023

Nastal konec roku, tedy čas anket a hlasování, s cílem vyzvednout jeho nejzářivější osobnosti. A tak se dozvídáme třeba jméno nejmedailovějšího sportovce, nejmazanějšího podnikatele, nejhodnější paní učitelky, nejudatnějšího policajta či hasiče, nejbádavějšího badatele a tak podobně.

Je to správné, komu čest, tomu čest. Respektujeme to i my v naší dědkovsko babkovské kámošské partě, a proto pravidelně ze svých řad také volíme Osobnost roku. Vítěz nebo vítězka pak získává hned dvě skvělé ceny. Jednak má právo až do dalšího Silvestra sedat v hospodě Na rybníčku v pohodlném křesle u radiátoru a jednak smí beztrestně při našich disputacích kdykoliv komukoliv skákat do řeči.

Získat tento titul ovšem vůbec není snadné. Laureát se totiž musí zapsat do dějin party nějakým opravdu významným a unikátním činem. Něčím, co se nesmazatelně vryje do jejích dějin. Něčím, o čem se dlouho hovoří. Například v právě končícím roce byl držitelem ocenění Zdeněk, který ke svým narozeninám dostal od dcery krásný čistě vlněný svetr, objednaný za velké peníze až z Norska. Pár dnů ho pyšně nosil, pak se rozhodl, že ho z hygienických důvodů vypere. Ve snaze zbavit se opravdu všech mikrobů a dalších škodlivých organismů si na pračce nastavil program „Vyvářka s předpírkou“ a výsledek byl naprosto unikátní – v  současnosti onen svetr zdobí tělo plyšového medvěda jeho vnučky Terezky.

Jak říkám, kdo chce být naší Osobností roku, musí vykonat významný čin. Již dvakrát tak učinil kamarád Otík. Poprvé, když po nějakém naučném zdravotnickém pořadu v televizi na sobě provedl v něm popsané testy a okamžitě zjistil, že je postižen ischemickou CMP neboli cévní mozkovou příhodou. Takže do igelitky vložil pyžamo, kartáček na zuby, nabíječku na mobil a úpěnlivě si zavolal záchranku. Byl dopraven do špitálu, kde ale odborníci konstatovali: „Co ten zatracenej chlap blbne, vždyť je zdravej jako řípa.“ Podruhé získal titul, když nabyl přesvědčení, že je nebezpečně narušena statika jeho bytu a hrozí nebezpečí, že se podlaha v obývacím pokoji propadne o patro níž. Usoudil tak z fyzikálního jevu, že veškeré kulaté předměty jeví tendenci kutálet se do středu místnosti. Preventivně se tedy v obýváku pohyboval jen kolem stěn a podařilo se mu ukecat domácího, že statická kontrola je nezbytná. Přivolaný odborník ale konstatoval: „Co ten zatracenej chlap blbne, vždyť ta podlaha je úplně zdravá.“

Několikrát byla zvolena hvězdou roku i kamarádka Olina, která velké příběhy magneticky přitahuje. Povedlo se jí například zaspat v Itálii letadlo, takže se zpátky z Neapole do Prahy dva dny kodrcala několika vlakovými spoji. Povedlo se jí vhodit ráno do popelnice před domem kabelku a do práce přišla vyzdobena pytlíkem odpadků. Roztomile nám potom sdělovala: „A mně bylo divný, že lidi v tramvaji na mě tak čuměj.“ Jednou zase vyhrála titul za to, že si spletla již zabalené krabice s vánočními dárky, takže její zeť Milan našel pod stromečkem týdenní sadu dámských kalhotek, kdežto její nejlepší kamarádka Milada se mohla radovat z luxusní vody po holení.

Letos bude volba naší Osobnosti roku hodně napínavá. Máme totiž hned několik kandidátů. Mirkovi například ukradli auto zaparkované před domem, což samozřejmě nahlásil policii a zoufale čekal, zda budou lupiči dopadeni. Čekal až do chvíle, než mu z pneuservisu zavolali, že už by si konečně měl vyzvednout vůz, který tam přivezl na přezutí pneumatik. Vyhrát by mohla i Anča, která nás jednou pozvala na svou vynikající bábovku, nicméně jsme dost rychle zjistili, že je jaksi podivně pocukrována. Pátrání odhalilo, že si spletla pytlíky a na vyhlášenou lahůdku nasypala rozpustné lepidlo na tapety. Odnesl to její manžel Václav. Suše konstatovala: „Co ten zatracenej chlap blbne, vždyť on skladuje ty svý srágory ve špajzu.“

Mým jasným favoritem na osobnost je ale Antonín. Oceňuju jeho avantgardní literární činnost. Každý večer totiž musí číst vnoučkovi Toníčkovi před usnutím a už byl všemi těmi Budulínky, Smolíčky pacholíčky, Sněhurkami a princeznami tak otráven, že se rozhodl psát vlastní díla, založená na životní realitě. „Ať kluk ví, jak to chodí,“ prohlásil. A tak vznikly například pohádky Jak drak René změnil pohlavní identitu, Jak víla z finančáku vrátila vodníkovi daňové přiznání, Jak kouzelnému dědečkovi odložili operaci endoprotézy, Jak sedlákovi Jírovi vyrostla veliká převeliká marihuana a mnohé další. Uznejte sami, kam se na to hrabe nějakej šlohnutej auťák nebo lepivá bábovka!

 

 

 

 

 

 

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.