Nákupy z Číny - na co si dát pozor
Ilustrační foto: Shutterstock

Nákupy z Číny - na co si dát pozor

18. 1. 2024

Nakupování online se stalo neodmyslitelnou součástí moderního života. Čínské e-shopy se staly jedním z předních hráčů v této oblasti. Jsou levné, mají obrovské množství zboží a rychle reagují na aktuální trendy. Mají však i svá úskalí. Na co si dát pozor?

Svět online nakupování nabízí nekonečné možnosti. Mnoho spotřebitelů se obrací na čínské e-shopy s lákavými cenami a širokým sortimentem zboží všeho druhu. S tím se však otevírají i potenciální rizika.

Před tím, než se člověk ponoří do světa nákupů z Číny, měl by vědět, na co si dát pozor, aby minimalizoval případné komplikace a zklamání. 

Důvěryhodnost prodejce

Prvním krokem k rozpoznání důvěryhodného prodejce je zkontrolovat jeho reputaci. Přečíst si recenze od ostatních zákazníků a zjistit, zda má prodejce dobré hodnocení. Kdo nechce být zklamán, měl by se vyhnout neznámým prodejcům.

Jak dál poznat důvěryhodného prodejce? Prodejce, který působí na trhu déle, má obvykle zkušenosti s poskytováním kvalitních služeb. Dobrý prodejce je také ochotný komunikovat se zákazníky, poskytuje podrobnosti o produktech a je ochoten řešit případné problémy.

Důvěryhodní prodejci nabízejí bezpečné platební metody. Přesto je dobré mít antivirový program. Antivirový program zdarma nabízí např. Avast, AVG nebo Comodo.

Také je dobré se předem seznámit s politikou reklamací a vrácení zboží. Důvěryhodní prodejci mají transparentní postup pro řešení potíží s produkty. Třeba Shein vrácení zboží je jednoduché a bezproblémové.

Mezi oblíbené e-shopy, kterým lze důvěřovat, patří např. AliExpress, Gearbest nebo e-shop Shein.

Kvalita produktů

Při nákupech na čínských e-shopech je jedním z klíčových faktorů, kterým je třeba věnovat zvláštní pozornost, kvalita produktů. I když čínské e-shopy nabízejí široký sortiment zboží za atraktivní ceny, není vždy snadné odhadnout, zda produkt splní dané očekávání.

Recenze a fotky od ostatních zákazníků poskytnou cenný pohled na kvalitu daného produktu. Rovněž detailní specifikace produktu poskytnou informace o materiálech, rozměrech a funkcích zboží.

Čeští nakupující, kteří neovládají angličtinu, se nemusí popisků obávat.Mnoho e-shopů má automatické české verze nebo stačí jazyk jednoduše přepnout. Lze se tak setkat s e-shopem Wish česky, AliExpress či BangGood jsou rovněž v češtině.

Kromě recenzí na samotných e-shopech se doporučuje se přečíst také komentáře na nezávislých platformách třetích stran, kde lze získat objektivnější přehled o zkušenostech jiných zákazníků.

Pokud je cena daného produktu o hodně nižší, než ostatní nabídky na trhu, mohlo by to být varování ohledně možné nízké kvality. Je dobré se vyhnout situacím "příliš dobré na to, aby to byla pravda".

Snímek obrazovky 2024-01-18 v 17.45.53.png
U zboží z Číny je často negativně hodnocena kvalita zboží. Proto je dobré věnovat pozornost zákaznickým zkušenostem.

 

Velikosti

Jedním z potenciálních zádrhelů při nakupování oblečení na čínských e-shopech je odlišný systém velikostí. Velikosti se mohou lišit nejen mezi různými značkami, nýbrž i v porovnání s evropskými nebo americkými standardy.

Většina čínských e-shopů poskytuje velikostní tabulky pro každý produkt. Tyto tabulky obsahují rozměry v centimetrech a pomohou určit, jaká velikost by měla být nejvhodnější.

I přesto je však třeba být opatrný, protože tabulky nemusí být přesné. Proto se doporučuje číst recenze od jiných zákazníků, kteří již zakoupili a nosili daný kus oblečení. Poskytují užitečné informace o tom, jak se daný oděv nosí a zda velikosti odpovídají očekáváním.

Celní poplatky a DPH

S nakupováním z Číně přichází povinnosti spojené s platbou DPH a celním prohlášením. Před objednáním zboží se proto vyplatí se informovat, aby se člověk vyhnul nepříjemným překvapením a problémům s celní správou.

U zboží a služeb zakoupených mimo Evropskou unii, není DPH ani clo zahrnuto v ceně. Dříve se DPH netýkalo zásilek do 22 eur. Nyní se týká téměř veškerého zboží dováženého ze zemí mimo EU. 

Při zásilkách s hodnotou více než 22 eur má nyní zákazník povinnost podávat celní prohlášení. U zásilek s hodnotou přesahující 150 eur musí zaplatit clo. Celní správa připravila podrobný návod, jak podat celní prohlášení na portálu Celnička.

Celní pravidla se netýkají pouze čínských e-shopů. Platí i pro zboží z USA a jiných zemí mimo EU.

Co se týká DPH, to je u čínského zboží již součástí ceny. Kupující proto nemusí nic řešit. Toto zboží se pozná podle označení „VAT included“ uvedeného pod cenou zboží.

Častou praxí u velkých čínských e-shopů je, že zboží nejdříve putuje z Číny do skladů na území Evropské unie, kde se zboží proclívá a až poté se odesílá zákazníkovi. I v tomto případě nemusí zákazník nic dělat.

Doba doručení

Doba doručení z čínských e-shopů může být značně variabilní. Standardní doprava obvykle trvá déle (v řádech desítek dnů či týdnů), avšak bývá levnější nebo dokonce zdarma.

Expresní dodání pomocí DHL, FedEx nebo UPS je sice kratší, avšak pochopitelně dražší. Zpomalit doručení také může celní kontrola.

Většina čínských e-shopů je transparentní ohledně očekávaných dob doručení a poskytuje informace o tom, jak dlouho bude trvat doručení pro různé typy dopravy. Při nákupu je vždy dobré prověřit tuto informaci před provedením objednávky.

 

e-shopy nákupy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.