FEJETON: O potutelných uchechtnutích z nebíčka
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: O potutelných uchechtnutích z nebíčka

21. 1. 2024

Kdysi jsem udělal velkou chybu. Dopustil jsem, že haranti našli v rodinných dokumentech má vysvědčení z gymplu. Dodnes živě vidím, jak ta zažloutlá lejstra studují, dcera říká: „Ale hleďme, hleďme, jaký byl pantáta vzdělanec“ a kluk odpovídá: „Ale néé, to si na něj jen zasedli profesoři“.

Tahle scénka se odehrála krátce poté, co jsem podrobil zdrcující kritice jejich středoškolské studijní úsilí. Bušil jsem se tenkrát gorilím způsobem v hrudní koš a dramaticky deklamoval: „My s maminkou vám obětavě umožňujeme, aby z vás nebyli pologramotní blbci, a vy na všechno kašlete? Tohle já bych si vůči svým rodičům nedovolil. Že vám není stydno!“ Prostě byl to trapas jako prase. Dnes už mé děti mají své děti a naštěstí se dostatečně inspirovaly v tom, že veškeré kompromitující doklady buď zlikvidovaly, nebo bezpečně ukryly.

Život mě poučil, že dávat se někomu za vzor, je věch vachrlatá. Myslím, že někde v nebi úřaduje jakýsi mstivý anděl, jehož pracovní náplní je zařizovat to, aby na vzora praskla nějaká aféra. Nedávno jsem zažil jednu z  jeho rychlopomst. Kamarád Viktor nadával svému synovi za to, že nešikovně couvá auťákem do garáže: „Prosimtě, co vás v tý autoškole učili? Couvání je základ řidičského umění, to jsme my museli zvládat jako když bičem mrská. Uhni, ty matlale, já ti to předvedu.“ No a Viktor zasedl za volant, s blazeovaným úsměvem na rtech zařadil zpátečku a… no a napálil to do pilíře garážových vrat. V tu chvíli se mi zdálo, jako bych z nebíčka zaslechl potutelné andělské uchechtnutí, rozhodně jsem ale zřetelně slyšel zcela pozemský hurónský chechot Viktorova synka.

Troufám si říct, že na vzora to praskne vždycky. Dříve nebo později. Kdysi ve volejbalovém dorostu nás trénoval jistý bývalý slavný reprezentant, velká sportovní ikona, pan… radši ho z úcty k jeho památce nebudu jmenovat, říkejme mu „pan XY“. Pro nás byl supervzorem, s užasle otevřenýma hubama jsme poslouchávali jeho procítěné traktáty o etice, o discíplíně, o harmonickém osobním životě, o smyslu pro fair play. V našich pubescentních nebo jen čerstvě postpubescentních mozečcích to znělo jako boží přikázání. Po letech ale přišla chvíle, kdy pan XY slavil úctyhodné kulatiny a na trachtaci se sjela spousta lidí, včetně jeho bývalých slavných spoluhráčů. Jeden z nich se ujal hlavního přípitku. Zahájil ho větou: „Připijme na to, že veliký talent se prosadí, přestože jeho držitelem je člověk pochybné morálky.“ A pak vesele vyprávěl, jakej byl XY zamlada průserář, jak očůraval trénink, jak proháněl kdejakou sukni, jak se permanentně hádal s rozhodčími, jak neustále porušoval životosprávu, jak… prostě jak kráčel od maléru k maléru, ale když nastoupil na hřiště, viděli jste volejbalového génia. My, jeho někdejší svěřenci, jsme zase užasle otevřeli huby, tentokrát překvapením. Leč pan XY do sebe klidně hodil panáka a důvěrně nám oznámil: „To víte, chlapci, já jsem vám tenkrát nechtěl pravdou kazit začátek kariéry.“ Myslím, že v tu chvíli opět zaznělo z nebíčka potutelné uchechtnutí, ale asi zaniklo v cinkání skleniček.

Je to těžká věc! To, že snad každej z nás by chtěl být někomu vzorem a číst v něčích očích a v užasle otevřených hubách uznání a obdiv, je zcela normální. Jenže nad námi holt poletuje ten potutelnej uchechtanej andělíček. Odhaduju, že se jmenuje Kazivzorák nebo tak nějak. Musíme si prostě vybrat – buď potenciálním obdivovatelům drobátko kecat (ovšem s tím, že Kazivzorák nás stejně časem nabonzuje), nebo bejt pravdomluvná myška, která ale nikoho nijak zvlášť nerajcuje. Na té oslavě kulatin jsme se pana XY zeptali, jestli mu dělalo potěšení nás tak lakovat, a on moudře odpověděl: „Bylo to k oboustrannému prospěchu, vy kluci ušatý. Vy jste aspoň nepáchali pitominy a já byl na sebe pyšnej, jak dokážu prostřednictvím lehké mystifikace perfektně ovládat stádo puberťáckejch divočáků. K čemu by vám bylo, kdybyste věděli, že jsem ve vašem věku byl zlobivej parchant? Už velký filosof Friedrich Nietzche tvrdil, že na světě existujou tak odporné věci, že je nutno je skrývat a zamlčovat nejen z důvodů estetických, nýbrž z důvodů čistě humánních. Například pravda.“ Pak do sebe pan XY hodil dalšího panáka dodal: „Jo a mimochodem, ten Nietzche byl prej zamlada taky pěkně zlobivej parchant.“

 

 

 

 

 

 

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...