Cukrovku má v Česku už přes milion lidí
Ilustrační foto: Pixabay

Cukrovku má v Česku už přes milion lidí

22. 1. 2024

Česká republika dosáhla neslavného milníku – celkový počet diabetiků přesáhl podle posledních dat jeden milion případů. Počty pacientů s cukrovkou navíc rostou kontinuálně a WHO dokonce varuje doslova před epidemií cukrovky.

Počet diabetiků v České republice přesáhl 1 milion a neustále roste. Každý rok na nemoc zemře 22 tisíc lidí. Již tak závažný stav navíc komplikují i přidružená onemocnění – diabetická retinopatie, neuropatie a riziko srdečního infarktu. Komplikace ohrožují až 29 % diabetiků. Zatímco cukrovka 1. typu má původ v genech, diabetes 2. typu si obvykle způsobíme sami. Protože v počátku onemocnění často nejsou příznaky zjevné, prevence je klíčová. Že je něco v nepořádku napoví častá žízeň, úbytek váhy, bolest břicha, nechutenství, únava nebo dušnost. Riziko cukrovky lze ověřit prostřednictvím laboratorního testu –vaše letošní novoroční předsevzetí se tak mohou zaměřit na to, na čem skutečně záleží – na vlastní zdraví.

Každý rok v České republice nově onemocní cukrovkou zhruba 60 tisíclidí. Letos počet pacientů trpících diabetem překročil alarmující 1 milion, z nichž většina trpí 2. typem nemoci. V současnosti je u nás cukrovka čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí – v souvislosti s ní ročně v Česku zemře 22 tisíc pacientů. Odhaduje se, že v roce 2045 bude na světě asi 630 milionů diabetiků. U nás je počet pacientů s cukrovkou nejvyšší v Královéhradeckém, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Diabetes mellitus se projevuje především zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Glukóza je zdrojem energie pro buňky, a proto je pro organismus nesmírně důležitá.

Absence inzulinu od malička

Cukrovka 1. typu postihuje v Česku zhruba 5 % diabetiků. Pacienti trpí většinou už od dětství nebo v průběhu dospívání úplnou absencí inzulinu v těle. „Důvodem vzniku diabetu 1. typu je abnormální reakce těla vůči infekci. U osob s genetickou predispozicí začne organismus napadat buňky produkující inzulin. Vlivem toho si pacient musí po celý život dodávat inzulin do těla uměle,“ vysvětluje MUDr. Libuše Hrdličková, diabetolog z kliniky EUC.

Civilizační choroba i rodinné “dědictví”

Diabetes 2. typu si pacient přivodí sám. Mezi rizikové faktory totiž patří špatný životní styl – nedostatek fyzické aktivity, stres, kouření, špatná strava vedoucí k obezitě a z části i genetické predispozice. V Česku cukrovkou 2. typu trpí zhruba 93 % všech diabetiků, to je téměř milion osob. „Tato forma cukrovky 2. typu je kombinací snížené reakce těla na inzulin a porušené produkce inzulinu. Krevní cukr proto není z krve do buněk dodáván v dostačujícím množství. Diabetem 2. typu jsou nejčastěji ohroženy starší osoby, lidé s nadváhou, obezitou, nepravidelnou a nezdravou stravou. U onemocnění hraje velkou roli rodinná anamnéza. Je tedy pravděpodobné, že pokud se nemoc vyskytuje u rodičů, onemocní i děti,“ upozorňuje MUDr. Libuše Hrdličková.

Můžeme cukrovce předejít?

Diabetes není vyléčitelným onemocněním, ale riziko jeho vzniku se dá snížit správnou životosprávou. V počátečních fázích se nemoc neprojevuje žádnými příznaky, proto také mnoho pacientů nezachytí problém včas. „Cukrovka je bohužel jednou z nemocí, u kterých pacient pocítí příznaky, až když už je pozdě. Existuje ale několik indikátorů, které pomohou nemoc odhalit již v počáteční fázi. Diabetici ze začátku pociťují symptomy jako hubnutí a únavu, dále pak žízeň a následné velmi časté močení. K tomu se také později může přidat zvracení, bolest břicha nebo dušnost,“ popisuje příznaky MUDr. Hrdličková.

Přidružené nemoci diabetu

S cukrovkou se pojí i řada komplikací, které ohrožují až 29 % diabetiků. Pokud diabetes není léčen, nebo je léčba nedostatečná, může se pacient ocitnout až v ohrožení života. Mezi nejčastější komplikace cukrovky patří zejména diabetická retinopatie, která napadá sítnice. Zrak se u nemocného zhoršuje pozvolna, nenápadně a bezbolestně. Mezi oční problémy související s cukrovkou se řadí i šedý či zelený zákal. U cukrovkářů zároveň existuje až o 36 % vyšší riziko výskytu zeleného zákalu – a až o 60 % vyšší riziko vzniku šedého zákalu oproti zdravým jedincům.  

Mimo jiné je diabetes často doprovázen vysokým krevním tlakem, zvýšeným cholesterolem v krvi, nadměrným krevním cukrem anebo nadváhou. Tyto symptomy v kombinaci s nemocí samotnou zvyšují u diabetiků dvakrát až čtyřikrát riziko srdečního infarktu. „Diabetiky často postihuje kornatění tepen. To následně může vést k nemocem srdce. Pacient v takových situacích může pociťovat bolest v hrudi, ovšem ne vždy se symptomy opravdu projeví. Pokud se ovšem cévy uzavřou úplně, dojde k infarktu myokardu, který může skončit i smrtí,“ upozorňuje MUDr. Libuše Hrdličková.

Zachyťte nemoc včas

Pokud jsou komplikace cukrovky u pacienta zachyceny v raném stadiu, šance na úspěšnou léčbu jsou mnohem vyšší. Právě proto, že se diabetes mellitus zpočátku neprojevuje žádnými příznaky, je nezbytně nutné, aby cukrovkáři dbali na prevenci. Letos ji mohou s pomocí laboratorního vyšetření nastartovat třeba i v rámci novoročního předsevzetí. „Pokud máte podezření, že zdrojem příznaků může být právě diabetes, nebo se onemocnění vyskytuje ve vaší rodině, rozhodně je vhodné podstoupit laboratorní vyšetření Hrozí mi cukrovka. Pokud nemoc zachytíme včas, lze ji poměrně snadno zvládat,“ uzavírá MUDr. Libuše Hrdličková, z kliniky EUC.

 

 

 

 

 

 

cukrovka zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.