Pozor na šmejdy. Šikovně pracují s emocemi a natlačí vás tam, kam nechcete
Ilustrační foto: Ingimage

Pozor na šmejdy. Šikovně pracují s emocemi a natlačí vás tam, kam nechcete

24. 1. 2024

Nabídky nejrůznějšího zboží a služeb se na nás hrnou každý den. Jak se v nich vyznat a nenaletět pověstným šmejdům? „Opatrnost a informovanost jsou naše největší zbraně,“ říká Viktor Vodička, ředitel Sdružení českých spotřebitelů.

Takzvaní šmejdi opustili nechvalně proslulý prodej předražených hrnců. Našli si jiné obory a spíš než zboží vám dnes můžou vnucovat nejrůznější služby nebo rychlé zbohatnutí. Jejich zdánlivě výhodné nabídky vás ale nakonec jen připraví o peníze.

Šmejdi pracují s lidskou přirozeností – je lidské dostat strach, pod tlakem udělat chybu nebo naopak nechat se zlákat vidinou rychlého výdělku. „Nejohroženější skupinou jsou v tomto ohledu senioři, ale zdaleka se to netýká jen jich. Lidé něco podepíší, ale později toho litují a obracejí se na naši spotřebitelskou poradnu,“ říká Viktor Vodička, ředitel Sdružení českých spotřebitelů, které lidem v takových situacích pomáhá.

V poslední době se množí například falešná volání, při kterých se podvodníci po telefonu vydávají za pracovníky banky a snaží se z obětí vylákat přístup k jejich účtu. Aktivity šmejdů ale ani nemusejí být podvodné. Můžou být legální, a přece nevýhodné nebo riskantní, třeba u podezřele výhodných nabídek investic. Háček je v tom, že vám nikdy otevřeně neřeknou, jaká rizika pro vás jejich nabídka má.

„Aktuálně se množí nabídky na odkup smluv životního pojištění. Podnikatelé, kteří odkup nabízejí, tvrdí, že vaše smlouva je neplatná. Říkají to ale jen na základě toho, že soudy v některých konkrétních případech rozhodly o neplatnosti jednotlivých smluv. Přitom řada soudních sporů dopadla i opačně a nic jako plošná neplatnost smluv neexistuje,“ vysvětluje Viktor Vodička.

Dodává také, že takové firmy nabízejí rychlé vyplacení peněz, ale už neříkají, jakému riziku se vystavujete. „V takovém případě musíte vrátit všechno, co jste díky smlouvě od jejího uzavření získali. Tedy veškeré plnění obdržené od pojišťovny nebo příspěvky od zaměstnavatele, pokud vám na pojištění přispíval. Přihlásit se může také finanční úřad,“ varuje Viktor Vodička s tím, že ve výsledku můžete na celé věci prodělat.

Jak problémům s nevýhodnými nabídkami předejít? Obrana vždy začíná u každého z nás při našem rozhodování, nejúčinnější zkrátka je nenechat se napálit. Šmejdi dovedou využít každou neznalost nebo aktuální tíseň. „I ve složité situaci je potřeba zjistit si informace, porovnat nabídky a rozhodnout se pouze pro tu, která vám do budoucna nepřinese potíže. Každý máme odpovědnost sám za sebe, je nutné být poučený. Pokud je něco rychle, zdarma nebo máte dostat rychlé peníze na ruku, je potřeba zpozornět a ptát se,“ radí Viktor Vodička. Dodává, že v případě pochybností se můžete obracet na spotřebitelské organizace, jako je Sdružení českých spotřebitelů. Tyto organizace vám poradí, jaká práva máte, nebo vás nasměrují tam, kde najdete informace a pomoc.

 

 

 

 

peníze šmejdi
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.