Radek Pilař: „otec“ nestárnoucího
Rumcajse a Večerníčka

Radek Pilař: „otec“ nestárnoucího
Rumcajse a Večerníčka

6. 2. 2013

Co mají společného postavičky Večerníčka nebo loupežníka Rumcajse? Odpověď je jednoduchá: Jejich „otcem“ je stejný výtvarník – Radek Pilař. Jeho práce se ale neomezovala pouze na pohádkové postavičky. Zabýval se také abstraktním uměním, vytvářením fotoasambláží a bývá pokládán za jednoho ze zakladatelů českého videoartu. Nezapomenutelný umělec Radek Pilař zemřel před 20 lety – 7. února 1993.

Ikonickou postavu Večerníčka, která dodnes uvádí večerní televizní pohádky v České televizi, vytvořil pod vedením režiséra Václava Bedřicha v polovině 60. let. Ve stejné době spoluzaložil i časopis pro děti Sluníčko a přispíval do Mateřídoušky.

V roce 1967 nakreslil Radek Pilař podle literární předlohy Václava Čtvrtka postavičky spravedlivého loupežníka Rumcajse, jeho ženy Manky a synka Cipíska. Pohádkoví hrdinové si rychle získali obrovskou popularitu, kterou si drží i v současnosti. Tři základní knížky rumcajsovké trilogie vycházejí v nakladatelství Albatros dodnes, přičemž Pilařovy ilustrace k nim patří podobně neodmyslitelně jako třeba obrázky Josefa Lady ke Švejkovi.

Během svého života měl Radek Pilař přes čtyřicet samostatných výstav, ilustroval více než padesát knížek pro děti, vytvořil kolem čtyřiceti krátkých filmů a večerníčků a realizoval přes třicet videozáznamů. K mnoha oceněním, která za svou práci obdržel, patří mimo jiné čestné občanství města Jičína nebo polský titul Rytíř Řádu dětského úsměvu.

výtvarníci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.