Nechoďte s hlavou v oblacích a dívejte se, po čem šlapete – Poklopy
FOTO: Dušan Brabec

Nechoďte s hlavou v oblacích a dívejte se, po čem šlapete – Poklopy

25. 1. 2024

Vodovodní řady vedoucí pod chodníky a silnicemi jsou skryty pod zemí. A jak se k nim dostat, aniž by se pokaždé musely chodník či silnice rozkopat? Z tohoto důvodu jsou při budování vodovodní sítě zřizovány šachty, ve kterých jsou kohouty a šoupata sloužící k ovládání vodovodních rozvodů. A šachty samozřejmě nemohou zůstat otevřené, a tak jsou kryty různými poklopy.

Nejstarším kanálovým poklopům je už více než sto let. A některé poklopy jsou skoro uměleckými díly. Není proto divu, že časem vzbudily pozornost a začaly být fotografovány.

U nás v roce 2016 vyšel nejprve na toto téma 17.6. v deníku Metro článek (www.metro.cz/praha/metropole-nema-moc-hezke-poklopy-u-kanalu-rika-znalec.A160616_175335_praha-metro_lupo) a 14.11. v pořadu Dobré ráno na Českém rozhlasu Hradec Králové živý rozhovor se Štěpánem Rambouskem (www.mujrozhlas.cz/host-ve-studiu/netradicni-putovani-za-poklopy-od-kanalu-tisice-fotografii-poklopu-od-tech), který již v té době měl ve sbírce tisíce fotografií poklopů z celého světa. Pan Rambousek (ročník 1978) je z Hradce Králové a je jednatelem a společníkem firmy Mekko – Hangers s.r.o. (IČ 03397343) vyrábějící prémiová šatní ramínka. Pro nadšence podobného zaměření založil facebookovou stránku Pod nohama (www.facebook.com/podnohama/), na níž jsou fotografie poklopů průběžně zveřejňovány.

Další centrum milovníků poklopů vzniklo v Liberci. Tam iniciativu převzal spolek G300 (1.1.2014 byl zapsán do Obchodního rejstříku jako G300 – spolek Liberec, IČ 27022323, nicméně jeho internetová stránka www.g300.cz nenabíhá…). Spolek založil iniciativu Projekt Civilizace, v rámci kterého od roku 2022 oslovuje jednotlivá města v ČR, ale i v zahraničí k darování kanálového poklopu do projektu. Tyto poklopy následně zadlažďuje a dává tak vzniknout ojedinělé „galerii“ ve veřejném prostoru. Malá ulička s již 44 kanálovými poklopy se nachází ve vnitrobloku mezi ulicemi Široká a Pražská a podobně jako v New Yorku je Canal Street, která se táhne od ulice East Brodway na východě k West Street na západě, v Liberci je známa jako kanálová ulička, respektive se ji říká nebo říkalo pochcaná nebo papírová ulice (www.naseveru.net/2018/11/17/kanalova_papirova-pochcana-ulicka_liberec/). Ulička je uváděna též v průvodcích po Liberci. Podrobnosti lze nalézt na odkazu www.civilizace.info, kde jsou zadlážděné poklopy vyobrazeny a uveden je zároveň fotografický katalog poklopů z celého světa. Každý pak může přispět k jeho doplňování. Projekt Civilizace vyústil až ve výstavu fotografií poklopů, která se konala 1.7. až 21.8.2022 v Malé výstavní síni v Liberci na náměstí Dr. E. Beneše (www.mvs-liberec.cz/cz/aktualne/206-fotime-kanaly-a-na-pocatku-byl-kanal-projekt-civilizace). Liberecká kanálová ulička je v současné době zapsaná v české Guinnessově knize rekordů a Spolek má velké plány – uličku chce poklopy zcela zaplnit tak, aby jich v ulici byla rovná stovka (www.kudyznudy.cz/aktivity/kanalova-ulicka-v-liberci).

Ve fotodokumentaci poklopů se významně angažuje od roku 2018 také Jana Mesarčová, která se rovněž podílela na liberecké výstavě. Do poklopů je zamilovaná a chtěla by, aby vyšly i na poštovních známkách, jak uvedla v rozhovoru v deníku Metro 20.3.2023 (www.metro.cz/spolecnost/jana-mesarcova-je-zamilovana-do-poklopu-kanal-chce-dokonce-i-na-znamky.A230319_172128_metro-spolecnost_hala). Pro íčkaře se vyjádřila podobně na těchto stránkách v článku www.i60.cz/clanek/detail/24016/i-kanalizacni-poklopy-maji-svuj-puvab.

A jak s tím vším souvisí moje osoba? Od září 2017 jsem začal fotit poklopy také. Poklopy, které jsem nenašel vyobrazené na předchozích uváděných odkazech, připojuji za tento článek. Z pražských jsou to výroční poklop 1955-2005 a krásný poklop na nádvoří Clam-Gallasova paláce v Praze1 (úvodní foto k článku), dále pak poklopy z Písku, Teplic a dva různé ze Žatce. Ze zahraničních jsou to z více cest po Španělsku poklopy z La Manga Mar Menor, Carboneras, Mojacar a Nijar, dále z Varšavy a egyptské Hurghady. Škoda jen, že jsem tento zájem neměl ještě dříve, kdy jsem byl na japonském ostrově Okinawa, protože v Japonsku jsou poklopy přímo uměleckými díly (www.sberatel.info/nasli-jsme-za-vas/v-japonsku-se-poklopy-kanalu-stavaji-umeleckymi-dily/).

města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...