Bitva o Guadalcanal: další
potupa Japonců v Pacifiku

Bitva o Guadalcanal: další
potupa Japonců v Pacifiku

7. 2. 2013

Byla to další přehořká pilulka, kterou musela za druhé světové války spolknout země vycházejícího slunce. Před 70 lety, přesně 7. února 1943, vyklidila japonská armáda ostrov Guadalcanal, o který sváděla urputný boj s americkou armádou. Půl roku trvající vojenská kampaň zasáhla kromě ostrova samotného i přilehlé vody a patřila mezi nejvýznamnější a nejtvrdší střety druhé světové války na pacifickém bojišti.

Poté, co císařské námořnictvo přišlo v červnu 1942 u Midway o většinu svých velkých letadlových lodí, získal pro Tokio nenápadný a nehostinný ostrůvek Guadalcanal strategický význam. Po vybudování letiště měl totiž sehrát úlohu jakési nepotopitelné letadlové lodi, z níž Japonsko získá kontrolu nad lodní trasou spojující Severní Ameriku a Austrálií.

Velení amerických ozbrojených sil proto 7. srpna 1942 zahájilo vyloďovací operaci. Příslušníkům námořní pěchoty se podařilo letiště rychle dostat pod kontrolu. Japonci se opakovaně, nicméně neúspěšně, pokoušeli nepřítele vytlačit. Snaha obou bojujících stran dopravit na Guadalcanal posily přitom vedla k šesti velkým námořním bitvám v přilehlých vodách.

V lednu 1943 bylo japonskému velení jasné, že ostrov je ztracen. Za přísného utajení proto zahájilo evakuaci svých vojáků, která skončila v noci 7. února. O dva dny později vyhlásili Američané tažení na Guadalcanalu za vítězně ukončené.

Půl roku trvající boje o ostrov připravily o život 24 tisíc příslušníků císařské armády. Na americké straně činily ztráty přes 1600 mužů. Spolu s předchozím americkým úspěchem v bitvě u Midway znamenalo obsazení Guadalcanalu obrat ve válce na pacifickém bojišti. Do té doby úspěšná japonská teritoriální expanze narazila na své limity a strategická iniciativa přešla do rukou Američanů a jejich spojenců.

2. světová válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...