Digitální abeceda: Elektronická občanka
Ilustrační foto: Pexels

Digitální abeceda: Elektronická občanka

29. 1. 2024

Odjakživa mě zajímají nové věci. Je to pro mě určitá forma výzvy. Ráda si o nich přečtu, popřemýšlím o lidech, kteří za jejich vznikem stojí. Letos mě třeba zaujalo udělení Nobelovy ceny za chemii trojici vědců, zabývajích se kvantovými tečkami.

Musela jsem trochu zapátrat, abych se dozvěděla, že kvantové tečky jsou materiály s rozměry v oblasti jednotek nanometrů. Jde tedy o částice obsahující relativně malý počet atomů a jejich vlastnosti jsou pak dány nejen chemickou povahou materiálu, ale i rozměry a tvarem. Tyto materiály jsou důležité pro moderní elektroniku např. obrazovky a LED svítidla, ale využívají se také v lékaŕství pro zobrazování tkání. Třeba se tento nový objev v budoucnu nějak projeví i na kvalitě mého života. Kdo ví?

Další novinkou, která mě zaujala, je nová bezhotovostní platební metoda CVAK (odvozeno od slova zacvakat), kterou technologicky vyvinula AirBank. Tato platebni metoda míří pŕedevším na malé a střední podnikatele, kteŕí zatím neumožňovali bezhotovostní platby, protože nechtěli používat platební terminály. Platební terminál  na straně podnikatele je v tomto případě nahrazen mobilní aplikací CVAK, která je spárována s platebním ůčtem obchodníka. Na straně zákazníka stačí mít v chytrém mobilním telefonu bankovní aplikaci některé z bank, kterou tuto novou platební metodu podporují (v lednu roku 2024 to je AirBank, mBank, Fio banka a Moneta). Provoz platební metody CVAK byl zahájen začátkem letošního roku a bude určitě zajímavé sledovat, zda a jak se osvědčí v praxi. Osobně jsem se zatím s touto platební metodou nesetkala, ale jakmile budu mít příležitost, určitě ji ráda vyzkouším. Od loňského srpna jsem si zvykla platit mobilním telefonem a už vůbec nepoužívám platební karty. Stále však existuje pár míst, kde musím mít připravenou hotovost.

 

AplikaceCVAK

Ukázka platební metody CVAK

A poslední novinkou, které bych se chtěla věnovat důkladněji, je nová mobilní aplikace eDoklady. Tato aplikace byla spušténa do provozu 20. ledna t.r. a dala o sobě v mediálním prostoru poŕádně vědět. V současnosti je jednou z nejstahovanějších aplikací v naší republice. V prvních dnech byl o ni dokonce zájem tak veliký, že to způsobilo zahlcení a přetížení serverů. Kolabovaly i některé další aplikace, které pracují s tzv. Identitou občana. Já jsem si tuto aplikaci stáhla a nainstalovala pŕed dvéma dny bez jakýchkoliv problémů. 

K čemu slouží aplikace eDoklady? V současnosti můžete mít v této aplikaci uložený “elektronický” občanský průkaz - zjednodušeně jde o “občanku v mobilu”. K tomu je však nutné dodat, že zatim se lze občankou v mobilu prokázat pouze v některých institucích. Jejich okruh však má být postupně a po etapách rozšiřován. Cílem je, aby už začátkem roku 2025 pracovali  s “občankou v mobilu" všichni, kdo mají nárok si ověřovat totožnost.  Do budoucna se počítá s nahráním dalších dokladů (napřiklad karty zdravotní pojišťovny) do aplikace eDoklady. Samozřejmě souběžně a všude je možné se prokazovat klasickým plastovým občanským průkazem jako dosud. 

 

eObčanka

 

Jaké výhody přináší aplikace eDoklady? Pŕi prokazování totožnosti uvidíte, které informace jsou ověŕovatelem požadovány a můžete i předání některých ůdajů  odmítnout. Napŕíklad při ověŕení věku stačí předat jen věk, není tŕeba pŕedávat navíc celou adresu. Data by méla být nezfalšovatelná. Jsou zašifrovaná, u uživatele se rozšifrují a tím se ověŕí i jejich platnost. Data o prokazování si můžete (ale nemusíte) uchovávat v telefonu. Historie ověŕování je použitelná u soudu. V pŕípadé ztráty, odcizení či rozbití telefonu si můžete aplikaci eDoklady na dálku odpojit v Portálu občana. 

Na druhé straně existují i nevýhody. Je to zejména omezený okruh ověřovatelů, kteŕí jsou schopní pŕijímat “občanku v mobilu”. Rozšiřovat se bude pomalu, větší vlnu lze očekávat v červenci t.r. a další k začátku roku 2025. Tato služba není zatím platná ani v EU. Zlepšení lze očekávat až v průběhu roku 2025 v souvislosti s eurounijní digitální identitou.

V této souvislosti vás jistě napadne otázka, jaký mobil na to je potřeba. Zjednodušeně novější typ tzv. chytrého mobilu, pŕesnéji řečeno mobilní telefon s operačním systémem Android (od verze 10) nebo iOS (od verze 15) vybavený funkcí Bluetooth a ideálně i biometrickým zabezpečením (otisk prstu, snímek obličeje). 

 

eObčanka

 

Pokud se rozhodnete aplikaci eDoklady stáhnout a používat, doporučuji postupovat podle následujícího podrobného návodu, vypracovaného odborníky: Registrace občana do aplikace eDoklady I já jsem podle něj postupovala a dá se to zvládnout během několika minut a bez problémů. Během procesu je důležité ověřování identity - já jsem použila tzv. bankovní bankovní identitu od své oblíbené banky. Pokud používáte bankovní aplikaci na mobilu, máte k dispozici i bankovní identitu.

 

eObčanka

 

Zatím jsem osobně neměla pŕíležitost svou “mobilní občanku” využít. Ale ta chvíle určitě jednou nastane. A pŕedstavuji si, že to bude vypadat asi takto: Otevřu svou aplikaci eDoklady a kliknu na ikonu “Prokázat  se”. Samozŕejmě nebudu ověřovateli ukazovat svůj mobil. Aplikace vygeneruje QR kód a ten může ověřovatel ve své aplikaci eDoklady naskenovat. Když to udělá, telefony si spolu vymění datový pozdrav přes bluetooth (automaticky, nic nenastavujete) a mně v tu chvíli na displeji vyskočí výpis informací, které ověřovatel požaduje. A v tomto okamžiku  buď odsouhlasim nebo v krajním pŕípadě zakážu.

Pokud jste dočetli až sem a došli jste k názoru, že tohle pro vás není, nebuďte rozčarovaní. Nemusíte být mezi prvními, kteŕí tuto novinku používají. Stejně ti první bývají takovými pokusnými králíky, na kterých se novinka poŕádně odzkouší. A další týdny, roky a měsíce teprve ukáží, jaký bude její pŕínos a jak se bude dál rozšiřovat. Zatim tŕeba stačí, že víte, že něco takového už existuje. A nebudete překvapeni, až se s tím v praxi setkáte. 

Poznámka na závěr: měla jsem v úmyslu přiložit obrázky z aplikace eDoklady z mého mobilu, ale bohužel screenshot (česky kopírování obrazovky) je v těchto případech z důvodu bezpečnosti zakázáno. Použila jsem proto ilustrační obrázky ze stránek www.gov.cz a www.cvak.cz.

 

 

 

 

Digitální abeceda internet technologie
Hodnocení:
(4.9 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.