Hornický skanzen Mayrau: Unikátní technická památka na Kladensku se dočká proměny
Hornický skanzen Mayrau. FOTO: Poskytnuto Středočeským krajem

Hornický skanzen Mayrau: Unikátní technická památka na Kladensku se dočká proměny

1. 2. 2024

Možná jste v Hornickém skanzenu Mayrau nikdy nebyli, ale přesto jsou vám tyto prostory povědomé. Areál bývalého dolu totiž poskytl kulisy českým i zahraničním seriálům a filmům.

Natáčely se zde například seriály První republika, 30 případů majora Zemana, Polda, filmy Colette a Nahý mezi vlky. Nyní místo projde revitalizací a dočká se i vlakového propojení s Prahou.

Těžba na dole Mayrau skončila v roce 1997 a v celém Kladenském kamenouhelném revíru v roce 2002. Důl Mayrau je dnes jediným veřejně přístupným černouhelným dolem na Kladensku, a tedy i v celém Středočeském kraji. Ve skanzenu je dochována unikátní sestava historických těžních strojů – původně parní těžní stroje Ringhoffer a Mag Ruston z roku 1905 a elektrický těžní stroj Škoda z roku 1935. Skanzen včetně štoly s ukázkami dobývací techniky byl vybudován v roce 1994 v části tehdy ještě fungujícího dolu Mayrau a celý areál byl prohlášen za nemovitou kulturní památku zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR.

Projekt Cestou uhlí a železa, v rámci kterého dojde k renovaci a rekonstrukci většiny budov areálu dolu Mayrau a k vybudování moderního návštěvnického centra, vstupuje do první fáze. Následně budou rekonstruovány i další objekty areálu. Celkové náklady jsou vyčísleny na 172 milionu korun, přičemž rekonstrukce železniční vlečky vyjde na 21 milionů.

Rekonstrukce železniční vlečky je první fází projektu Cestou uhlí a železa, jehož hlavním cílem je záchrana významné části technické památky a vybudování hornicko-hutnické expozice. Ta představí historii kamenouhelné těžby a hutního průmyslu na Kladensku a Slánsku. První fázi projektu popisuje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda:

„Jsem opravdu rád, že se nám podařilo vysoutěžit dodavatele pro rekonstrukci železniční vlečky a zahájit tak projekt celkové renovace hornického skanzenu Mayrau. Původní nákladní železniční vlečka je napojena na celostátní síť ve stanici Kladno-Dubí, takže bude možno do skanzenu dojet vlakem z Prahy Hlavního nádraží tzv. Pražským Semmeringem – Prokopským údolím přes Hostivici a Kladno. V areálu skanzenu vede také úzkorozchodná dráha a cílem projektu je rovněž přivést tuto úzkorozchodnou dráhu k nástupišti železniční vlečky a umožnit návštěvníkům projet se po areálu hornickým vláčkem.“

V rámci dalších fází projektu dojde také k rekonstrukcím a renovacím většiny historických budov a k vybudování moderního návštěvnického centra. „Bude například opravena chátrající jámová budova s nejstarší těžní věží a k odkrytí a konzervaci nádherného historického točitého litinového schodiště, vyrobeného v kladenských hutích. V nové expozici se pak budou moci návštěvníci těšit také na další unikátní technická zařízení, jako například jediný dochovaný Thomasův konvertor na výrobu oceli a další historická technická zařízení kladenských hutí,“ uvádí radní Švenda. Dokončení první fáze projektu je odhadováno na podzim tohoto roku, přičemž představení zrekonstruovaného areálu je plánováno v roce 2026. Během rekonstrukce bude skanzen v omezeném režimu stále pro veřejnost otevřen.

 

 

historie kultura muzeum Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.