Miroslav Zikmund by oslavil 105 let. Jeho vilu je nyní možné navštívit virtuálně
Cestovatel Miroslav Zikmund. FOTO: Pavel Otevřel

Miroslav Zikmund by oslavil 105 let. Jeho vilu je nyní možné navštívit virtuálně

15. 2. 2024

Nadační fond Zikmundova vila ve Zlíně nastínila plány pro tento rok. Největší novinkou je zavedení virtuální prohlídky, díky které se stane dostupnou také seniorům a imobilním. Klasické komentované prohlídky vily pak budou obohaceny o video se záběry ze života Miroslava Zikmunda.

V plánu jsou také besedy se zajímavými hosty, v nejbližší době do vily zavítají architekt Josef Pleskot nebo vnuk Jiřího Hanzelky, Jakub Brynda. Pokračovat bude i spolupráce s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Baťovou vilou.

Vila legendárního cestovatele Miroslava Zikmunda, jenž by 14. února oslavil 105. narozeniny, bude nově přístupná prakticky všem. Jedinečná virtuální prohlídka, která byla připravena ve spolupráci s Technologickým inovačním centrem (TIC) a s podporou Fondů EHP, umožňuje prozkoumat krásu Zikmundovy vily online. „3D vizualizace jsme v Technologickém inovačním centru zvyklí používat k nejrůznějším účelům, např. pro žáky k zobrazení moderních profesí nebo v sociální oblasti pro zvýšení kvality života našich seniorů. Jsem velice potěšen, že jsme mohli rozšířit portfolio našich 3D aplikací o prohlídku Zikmundovy vily. Věřím, že virtuální procházka bude motivovat zájemce přijet do Zlína osobně a poznat odkaz Miroslava Zikmunda,“ doplnil Lukáš Trčka, jednatel TIC. Vilu mohou zájemci virtuálně navštívit na jejím webu - www.zikmundovavila.cz/360.

Zpestření čeká i na návštěvníky, kteří zavítají do vily osobně. Vybrané termíny prohlídek jim obohatí video s unikátními záběry pana Zikmunda, posledního obyvatele vily, na různých místech uvnitř i v zahradě. Do finální podoby jej připravil cestovatel Petr Horký. „Cílem projektu je zachovat ducha pana Zikmunda a přiblížit jeho život ve vile veřejnosti. Virtuální prohlídka a komentovaná videa také chtějí přenést na návštěvníky autentičnost a historii tohoto výjimečného místa,“ řekla Dagmar Výlupková, ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila.

Do vily zavítají také vybrané osobnosti, aby pokračovaly v tradičních besedách, zde nazývaných „setkání na koži“. V první části roku by to měli být například architekt Josef Pleskot, malířka pocházející z rodiny slavných architektů, Barbora Šlapetová a vnuk Jiřího Hanzelky, Jakub Brynda.

Nadační fond naváže i na loni započatou spolupráci s Baťovou vilou. Lidé tak budou mít možnost zavítat do obou slavných budov v jeden den, prozkoumat jejich odlišnosti a porozumět jejich historii a odkazu. Připravuje se i spojení s dalšími významnými zlínskými vilami.

Od rekonstrukce vily Miroslava Zikmunda uplynulo už 70 let a přes všechnu péči jeho bývalého majitele nyní vyžaduje její stav celkovou intervenci. “V současné době proto připravujeme ve spolupráci s architektem Petrem Všetečkou a s Ateliérem Krejčiříkovi projekt na renovaci prostor vily a zahrady a jejího oplocení. Měl by být připravený k realizaci do konce letošního roku,“ uvedl předseda nadačního fondu, Čestmír Vančura.
 

 

O Zikmundově vile
Dům byl postaven ve funkcionalistickém stylu firmou Baťa v letech 1934-1935, a to jako služební byt pro prvního hejtmana zlínského okresu, vládního radu JUDr. Josefa Januštíka, který zde žil v pronájmu s ženou Marií do roku 1953. Už v roce 1942 ale vilu od firmy Baťa koupil oscarový režisér Elmar Klos, syn Marie Januštíkové z prvního manželství. Klos tak zajistil Januštíkovým bydlení i po odchodu vládního rady z funkce. V roce 1953 byli Januštíkovi kvůli nepohodlnosti komunistickému režimu raději opouští Zlín. Klos tak objekt s rozlehlou zahradou čítající téměř 9 000 m2 prodal cestovateli Miroslavu Zikmundovi, který společně s Jiřím Hanzelkou zpracovával v té době ve zlínských ateliérech své filmy z cest. Zikmund vilu nechal přestavět dle návrhu architekta Zdeňka Plesníka do dnešní podoby. O vybavení interiéru se postaral designér Miroslav Navrátil. Od roku 2000 je dům společně se zahradou zapsán mezi kulturní památky. Miroslav Zikmund na Nivách strávil téměř 70 let. Vilu prodal až v roce 2020 Čestmíru Vančurovi. Ten ve shodě s přáním Miroslava Zikmunda založil nadační fond, který o dům pečuje. Díky podpoře Fondů EHP se unikátní prostor opředený celou řadou příběhů otevřel po téměř 90 letech privátního užívání veřejnosti.

cestování muzeum osobnosti
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.