Sekáč, který pomáhá lidem s handicapem
FOTO: Poskytnuto z archivu Hvězdného bazaru

Sekáč, který pomáhá lidem s handicapem

17. 2. 2024

O zboží z druhé ruky je čím dál větší zájem. Spojit prodej s charitativním přesahem se podařilo Hvězdnému bazaru, jehož výtěžek je využíván na provoz a rozvoj obchodů. V obchodě, který si vzhledem a útulností v ničem nezadá s okolními butiky, jsme se potkali s manažerkou projektu Nikolou Zacharovou.

Kde se zrodila myšlenka na charitativní second hand?
Hvězdné bazary vznikly jako projekt České asociace paraplegiků (CZEPA). Inspirace pochází z Velké Británie. Asociace jako taková se zabývá pomocí lidem na vozíku a jednou z konkrétních věcí je i zaměstnávání lidí po úrazech páteře a míchy. Asociace poskytuje poradenství pro ty, kteří se ocitnou v nové životní situaci, snaží se postiženým najít práci. I náš charitativní bazar nabízí práci handicapovaným. Dárci nám přinášejí vytříděné oblečení, které prodáváme v našich obchodech. Jde o oblečení, boty, kabelky a různé doplňky. Bereme jenom dámské a pánské kusy, na dětské již nemáme kapacitu. Jak já říkám: přineste k nám to, co byste si ještě rádi sami koupili. Výnos z prodeje je potom použit na chod našich prodejen, platy a na další neziskové projekty.

Kolik máte obchodů ?
Máme v Praze dva obchody. Jeden je v centru v Jungmannově ulici a druhý v Karlíně v Sokolovské . Zároveň provozujeme i eshop, charitativní secondhand a tréninkové pracoviště (hvezdnybazar.cz).

Je o zboží z druhé ruky zájem?
Ano, je. Každý rok se zájem o secondhand zboží zvětšuje.

Je složité sehnat zaměstnance?
Není úplně jednoduché najít zaměstnance. Protože lidé, kteří u nás pracují, musí být osoby se zdravotním postižením, musí umět komunikovat se zákazníky a zároveň by měli mít také cit pro módu, vkus a minimální znalost materiálů, aby mohli klientům správně poradit.

Kde se mohou naši čtenáři také setkat s vámi nabízeným sortimentem?
Teď připravujeme jednu velkou akci. Organizujeme nultý ročník naší prodejní akce, která se uskuteční 24.3.2024 v prostorách Divadla Jatka78 v Holešovické tržnici v Praze. Bude to festival oslavy ženské krásy.

Kde dále získáváte věci na prodej?
Některé naše spřátelené firmy dělají například tzv. ekologické dny. V rámci nichž zaměstnanci donesou to, co už nenosí, resp. co jim už dlouho visí ve skříni a rádi to věnují na dobrou věc. Tyto věci pak třídíme a zařazujeme do našich prodejen. Pokud něco nezapadá do našeho konceptu nebo je už nějakým způsobem poškozené, předáváme to dalším charitativním organizacím.

Sokolka 2.jpg

 

Jak je to s pánským oblečením?
(smích) No to je docela problém. Podle mě muži nosí oblečení doslova do roztrhání. Vesměs nakupují neradi a tak ty svoje oblíbené kousky nechtějí opustit. Pak jsou ty věci již neprodejné. Ale najdou se i muži, kteří rádi svoje zachovalé oblečení darují. Stále ale máme pánského zboží nedostatek.

Vidíte trend, že by se lidé více zbavovali věcí?
Žijeme ve složité době a podle mého soudu lidé začali více šetřit. Zároveň stoupá obliba obdobných obchodů jako jsou ty naše. A také si mnozí uvědomují, že je dobré věci, které již neupotřebí, nabídnout těm, kterým budou ještě sloužit a udělají jim radost. Je to vzájemná podpora od těch, kteří něco přinesou a i od těch, kteří něco koupí.

Jaké jsou vaše další projekty?
Musím připomenout naši vlastní kolekci triček a mikin, kvůli nimž nás zákazníci stále více vyhledávají. Spojili jsme se s tatéry, kteří vytvářejí originální ztvárnění známých osobností, postav z filmů či hrdinů různých i dětských seriálů. Věnovali jsme i pozornost kvalitnímu materiálu, takže o tento sortiment je nebývalý zájem. Novinkou jsou nyní ledvinky, které šije jedna moc šikovná holka. Zpracovává kusy oblečení, které se nedají nabídnout v obchodě. Výhodou je, že každý tento doplněk je originál. Momentálně organizujeme veřejnou sbírku na nákup auta typu pick-up, protože prozatím zboží převážíme osobními auty a naše potřeby jsou stále větší. O sbírce je možné se informovat na našich webových stránkách.

Jakého věkového průměru jsou vaši zákazníci?
Myslím, že u nás nakupují jak mladí, tak i senioři. Mám radost, že se mnoho těch, kteří nás navštívili, vrací. Máme perfektní personál, máme velmi pěkné zboží, prodáváme jen nažehlené a čisté věci. My nechceme být jenom charitativní obchod, ale chceme být i obchod designový.  

 

 

 

 

 

 

móda rozhovor
Hodnocení:
(5.5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.