Pranostiky
Úvodní foto: Pixabay, fotografie v textu: M. Přibová

Pranostiky

20. 2. 2024

Od té doby, co jsme se odstěhovaly se sestrou na venkov, sledujeme s mnohem větší intenzitou předpověď počasí. A také pranostiky. Donutil nás k tomu způsob života. Ono totiž sehnat dříví, k tomu ještě naštípat a nasekat, abychom v pokoji nemrzly, se stalo hlavním úkolem na zimu.

A nejradši máme únor, který je z klimatologického hlediska posledním měsícem zimy. A nejkratším měsícem v roce. Hned začátkem si říkáme Na Hromnice o hodinu více a sledujeme, zda se skutečně stmívá o něco déle. Přidáme-li Když na Hromnice ze střech teče, zima se dlouho nepovleče, vyhlížíme déšť. Zaprší-li v tento den, hned jsme veselejší.

O den později si říkáme, že Na svatého Blažeje kamínek se ohřeje. Tento biskup a mučedník je patronem česačů vlny. Podle legendy bylo Blažejovi, než byl sťat, serváno železným hřebenem na česání vlny maso z těla. Je vzýván rovněž na pomoc proti krčním chorobám. Vypráví se, že cestou na smrt jedné ženě uzdravil umírající dítě, které se dusilo rybí kostí. 

pranostiky

Leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna.

Z pranostik se dozvídáme, že O svaté Veronice bývá ještě sanice, tedy jízda na saních. A přizvukuje Svatá Agáta, neboť bývá na sníh bohatá. Stejně tak sv. Scholastika, sestra - dvojčete sv. Benedikta z kláštera v Monte Cassinu, přitakává a radí. O svaté Školastice navleč si rukavice. O tři dny později, třináctého, O svatém Řehoři mrazy přituhnou a vše moří.

Únorová rána bývají mlhavé, vždyť Svatá Apolena bývá v mlze zahalena. Tato mučednice zemřela r. 249. Legenda říká, že jí vytrhali zuby kleštěmi, a proto se stala patronkou zubních lékařů.

Nejoblíbenější je Sv. Valentínek – jara tatínek. Sv. Valentín je uctíván jako patron mladých lidí a zvláště zamilovaných. Je sporné, že je vlastně spojován s milenci. Jedním z možných vysvětlení je to, že toto spojení má svůj původ v mnoho století staré víře, že si ptáci své protějšky vybírají 14. února, kdy je světcův svátek. Jisté je, že nešťastní milenci ho vzývali už od dob středověku, dodnes trvá zvyk zasílat svému vyvolenému svatovalentinská přání.

Přestože jiná pranostika hlásá Na svatého Valentina zamrzne i kolo mlýna, Juliána utěšuje – O svaté Juliáně připrav vůz a schovej sáně. Stejně tak sv. Simeon – O svatém Šimoně schází sníh ze stráně. Sv. Polykarp oponuje, neboť Na svatého Polykarpa, plná sněhu každá škarpa. Tento biskup z pol. II. století byl u Smyrny za pronásledování křesťanů zajat a upálen.

Koncem měsíce Na svatého Matěje lidské srdce okřeje, slunce pozře závěje, nad polem si skřivan zapěje. A když vysvitne sluníčko a vykukují první sněženky a bledulky, to opravdu srdce okřeje, že?

unor-4.png

 

Použitá literatura:

Jan Munzar: Medardova kápě
Staré české pranostiky
Jan Chlumský: Vzory křesťanského života
Elizabeth Hallamová: Světci – kdo jsou a jak nám pomáhají

                                                                                                         

 

 

počasí pranostiky příroda
Hodnocení:
(4.8 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.