Česko má smutný primát 
v zákeřné klíšťové encefalitidě

Česko má smutný primát
v zákeřné klíšťové encefalitidě

8. 2. 2013

Je to velmi alarmující: největší počet případů klíšťového zánětu mozku v Evropské unii se dlouhodobě vyskytuje v Česku. Čtvrtina všech onemocnění za posledních 40 let potrápila právě české pacienty. Oznámil to předseda Koalice pro podporu očkování a člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar. Připomněl také, že Česko je původní endemické území, odkud se infekce rozšířila. Vysoký výskyt choroby je také ve Slovinsku, Německu, Rusku a Pobaltí. Nejvíc případů v tuzemsku bylo v roce 2006, a to 1029. Loni onemocnělo 573 lidí, rok předtím 861. Podle oficiálních dat loni ve většině zemí s dosud vysokým výskytem, kromě Litvy, Švédska a Maďarska, počty onemocnění klesly.

Letos nám zima nepomůže

„Za loňským poklesem v Česku není prudký nárůst proočkovanosti, ale spíše klimatické podmínky,“ poznamenal Maďar. Loni totiž u nás panovala mrazivá zima bez sněhu s teplotami i minus 20 stupňů Celsia, což jsou podmínky, které přezimování klíšťat nesvědčí. Vzhledem k současnému vlhčímu počasí a ne příliš mrazivým teplotám se letos bohužel dá předpokládat nárůst případů.

Klíšťata se vyskytují stále více i v oblastech blíže člověku, tedy v zahradách, městských parcích či chatových oblastech. Aktivní bývá tento hmyz od března do listopadu. Prevencí nákazy při vycházkách do přírody je vhodné oblečení, pokrývka hlavy, vysoká obuv, ponožky vytažené přes okraj kalhot a užití repelentu. Samozřejmostí jsou prohlídky těla po návratu domů.

Rázné řešní? Pouze očkování

„Jediný zásadní způsob, jak dosáhnout pokles počtu onemocnění na delší období, představuje zvýšení proočkovanosti. Vakcína je vysoce účinná u lidí všeho věku, včetně seniorů,“ zdůraznil Maďar.

Prevenci očkováním doporučily Evropská komise i Světová zdravotnická organizace v oblastech s více než pěti případy na 100 tisíc lidí. Platí tedy i pro Česko, jenže u nás je očkováno pouze 20 procent obavatel. Naproti tomu v sousedním Rakousku je to 88 procent. Vysokou proočkovaností se podle Maďara za posledních deset let podařilo v Rakousku zabránit více než čtyřem tisícům onemocnění a nejméně třiceti úmrtím. 

očkování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%