Odkaz Jana Santiniho Blažeje Aichela
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Odkaz Jana Santiniho Blažeje Aichela

6. 3. 2024

Vím, že také na portále i60 je nás hodně, kteří se o tvorbu tohoto architekta zajímají, a pro některé je jeho život a dílo dokonce náplní studia na U3V.

Jan Blažej Santini - Aichel byl český barokní architekt italského původu, který se proslavil jedinečným stylem, nazývaným barokní gotika. Narodil se 3. února 1677 v Praze a zemřel ve věku 46 let 7.12.1723.

K jeho významným dílům patří:
Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedleci u Kutné Hory (1703-08)
Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře
Zámek Karlova Koruna nedaleko Chlumce nad Cidlinou

Já vás ale seznámím s dalším místem, kde zanechal Santini své stopy, a to s Klášterem v Kladrubech nedaleko města Stříbra, který je právem nazýván architektonickou perlou západních Čech. Tento klášter byl jedním z nejbohatších klášterů Českého království a dnes je třetím největším chrámem v České republice. Kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je součástí kláštera, byl přistavěn v letech 1712-1723 zmiňovaným pražským stavitelem Janem Blažejem Santinim v osobitém stylu. Kostel patřím mezi architektonické skvosty. Téměř všechna sochařská a řezbářská výzdoba pochází z dílny rakouského sochaře a řezbáře Matyáše Bernarda Brauna. Tolik informace z Wikipedie.

Když jsme před dvěma lety pobývali na Plzeňsku, nemohli jsme prohlídku této velkolepé stavby vynechat. Z venku byl klášter docela zanedbaný,  bylo ale vidět, że už se s tím něco dělá. Zatím tam stálo jen lešení. Když nám náš průvodce otevřel dveře kostela, doslova mi ten pohled "vyrazil dech" a cítila jsem se jak Alenka v říši divů. Něco tak krásného a honosného už jsem dlouho neviděla. Můžete se o tom přesvědčit na fotografiích, přiložených k článku. 

Návštěvu kláštera lze spojit s 5 km procházkou podél řeky Úhlavky do města Stříbra, kde mají na náměstí moc hezkou renesanční radnici. Byla vystavěna v průběhu 16. století na místě dvou domů. V letech 1990-1997 prošla nákladnou obnovou. Rozhodně stojí za vidění.

Tak to byla moje pozvánka k navštívení zajímavých architektonických staveb v Plzeňském kraji.

 

 

 

 

architektura historie památky
Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.