Gerontotechnologie: slovo,
o němž ještě hodně uslyšíme

Gerontotechnologie: slovo,
o němž ještě hodně uslyšíme

10. 2. 2013

Ten výraz sice nezní moc hezky, ale díky němu mohou být naše životy příjemnější. V češtině se zatím příliš neuchytil, ale v západních zemích se v posledních letech používá čím dál častěji. Co si pod ním představit?

Mladý muž má na rukou zvláštní rukavici. Ta vibruje, takže mladíkovi navozuje pocit, že jeho ruka je nejistá, chvějící se. Jde o to, aby se cítil stejně jako senior potýkající se s tím, že jeho ruce už nejsou pevné jako dříve. Vývojáři nových typů telefonů, televizních ovladačů a přístrojů do domácnosti čím dál častěji simulují, jak se cítí starší lidé, a tak testují, jestli pro ně jejich výrobky budou vhodné. Používají například speciální brýle, které jim rozostřují zrak a mohou se tak vžít do pocitů člověka, který hůře vidí.

S technikou se stárne lépe

Je tady to, o čem se již řádku let mluví. Evropa jede na vlně zájmu o technické přístroje a procesy určené pro dříve narozené. V angličtině se už běžně používá výraz geronototechnology.

Stačí si ten výraz zadat na internetu v angličtině a je jasné, že zatímco tady je ještě v plenkách, v západní Evropě se skloňuje v mnoha pádech.

Statistický úřad Eurostat nedávno vydal zprávu, podle které bude do roku 2050 počet lidí starších pětašedesáti let o sedmdesát procent vyšší než nyní. A těch nad osmdesát, bude dokonce až o sto sedmdesát procent více.

Příkladem gerontotechnologií v České republice je například tísňová péče. Ta zajišťuje kontakt mezi člověkem a stálým dispečinkem a tuto službu si už zaregistrovalo šestnáct organizací. Jejím průkopníkem je občanské sdružení Život 90. „Senioři nemusí opouštět domov a stěhovat se do různých často anonymních zařízení, ale mohou dál žít sami doma, protože mají jistotu, že když se dostanou do nesnází, okamžitě jim někdo pomůže,“ vysvětluje zakladatel sdružení Jan Lorman.

Mnozí lidé vysokého věku doma například upadnou a pak nemohou přivolat pomoct telefonem, případně jim je tak zle, že nejsou schopni jej použít. Takže jim stačí zmáčknout jedno tlačítko, tím se spojí s dispečinkem, který ihned vyšle pomoc.

Televize jako domácí lékař

Geronototechnologiemi se dá nazvat i fakt, že na seniory čím dál více cílí i výrobci televizorů. Nové chytré televize umí lidem například mapovat jejich zdravotní stav, poskytují programy k měření tepu, tlaku a dokážou vytvářet databáze, ve které si lidé mohou kontrolovat, jak se jejich stav mění.

Ano, tohle už je služba spíše pro hračičkáře, na druhé straně je fajn, že si i výrobci technických vymožeností dříve určených výhradně pro mladé, začali předcházet zákazníky dříve narozené. Protože i mezi nimi je technických hračičkářů čím dál více.

Gerontotechnologií s velkou budoucností je například služba, která umí zaznamenat změnu v běžných zvyklostech člověka a sama o ní vyslat signál na dispečink. Zaznamená, když v bytě někdo udělal nezvykle rychlý pohyb, tudíž třeba upadl nebo se mu změnil tep a podobně. V tom okamžiku mu volá dispečink, zeptá se, zda je vše v pořádku. Když senior požádá o pomoc nebo se neohlásí, hned k němu vyjíždí kontrola.

Mnohé tyto věci už u nás fungují, ale ve výzkumných ústavech nyní týmy vědců pracují na tom, aby je ještě dovedli k dokonalosti. Naštěstí už totiž mladí lidé pochopili, že tou generací, která tak drasticky zvedne počet lidí vyššího věku v Evropě, budou právě oni.

senioři technologie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.