Jedna cesta ze sta vede na Okoř
Všechny fotografie: Jana Vargová

Jedna cesta ze sta vede na Okoř

9. 3. 2024

"Na Okoř je cesta jako žádná ze sta, vroubená je stromama..." Kdo by neznal slova písně, která se náramně hodí nejen k táboráku, ale zejména při chůzi, skoro jako při pochodu. Nenápadně se tak přinutí děti k rychlejšímu, někdy i k pohybu vůbec.

Známe to - bolí nožičky, chce se čůrat, přepadl ho hlad nebo žízeň, prostě oddaluje se skutečnost jít na procházku. Kromě záslužné činnosti ku prospěchu fyzičky se přímo nabízí seznámení se s historií tohoto objektu. A nejen pro děti.

Hrad již není tím, čím býval. Dnes je k vidění a k prohlédnutí zřícenina ve stejnojmenné obci asi patnáct kilometrů od Prahy, kam se návštěvník dostane městskou hromadnou dopravou, nebo po vlastní ose s možností využit placené parkoviště. K hradu vede pohodlná cesta podél Zákolanského potoka, od hlavní silnice asi 300 metrů ke vstupní hradní bráně. Ta byla zamčená, dovnitř jsme se dostali po zakoupení vstupenky v nedaleké pokladně, částí to OÚ Okoř, a obdrželi jsme zalaminovaný text o historii hradu s popisem jeho dochovaných částí. Po našem vstupu byly za námi dveře zamčeny s tím, že až se budeme vracet, máme zavolat na číslo mobilu připevněné na vnitřní straně vrat. Tomuto sofistikovanému přístupu jsme se usmáli, ale jak nám bylo řečeno, tak jsme učinili, ruiny si prohlédli a po vrácení textu, zkopírovaný nebyl k dispozici, jsme odešli.

Něco málo zajímavostí z historie

Dle wikipedie: "Okoř stojí na skále v údolí Zákolanského potoka v nadmořské výšce okolo 275 metrů. Dochovaná podoba hradního jádra je výsledkem velkorysé přestavby ve čtrnáctém století, která z Okoře učinila jeden z nejnáročněji provedených šlechtických hradů v Čechách. Rozvoj palných zbraní si v patnáctém století vynutil výstavbu vnějšího opevnění vybaveného dvojicí polookrouhlých dělostřeleckých bašt. V hradním jádře proběhly stavební úpravy až během renesance. Pozdější stavební práce měly spíše údržbový charakter a většina jich po opuštění hradu zanikla."

Podle dostupných historickým materiálů počátky hradu spadají do 13. století. V letech 1260-1270 byla postavena raně gotická kaple, jako důkaz jsou zde zbytky oken ve stěnách věže. Protože kaple nesla tíhu pětipatrové věže, musela být dostatečně obezděna. Věž byla postavena na počátku 14. století a plnila funkci obytnou a obrannou. Hrad stál totiž na trase kupecké stezky z Prahy do Slaného.

 

                                            Věž ze zbytky kaple

                                                               Věž se zbytky kaple

 

Hrad byl ze tří stran obklopen rybníkem. Stavba prošla mnoha změnami, hrad byl několikrát přestavován, velký důraz byl kladen na zlepšování jeho obranyschopnosti. I když se jednalo o bytelnou stavbu, během třicetileté války byla značně pobořena. Dnes se zachovala část opěvnění, bašta a zbytky první brány.

V podhradí se nacházel pivovar, zdroj tohoto oblíbeného moku. Pro skladování a chlazení piva sloužilo hradní sklepení, i dnes  se stálou teplotou 8°C. 

První nádvoří bylo určené poddaným. Nacházela se zde kovárna, později využívaná k uskladnění zemědělských strojů. Za mříží je vidět studna vytesaná ve skále s hloubkou 28 metrů.

Druhé nádvoří využívali sloužící. K vidění jsou zbyty komory, předsíně, obytné části pro čeleď s toaletou. Návštěvník se projde po klasických gotických dlaždicích s dubovým listem. Jde však jen o repliky.

 

            Toaleta        Replika dlaždic

                            Toaleta                                                                          Repliky dlaždic

 

V bezprostřední blízkosti hradu stál mlýn z 15. století. Protože se nedochovaly písemné údaje, o existenci a podrobnostech je možné se jen dohadovat.

Bílá paní šla už dávno spát?

V další sloce písničky zmíněné na začátku vyprávění se zpívá, že "...bílá paní šla už dávno spát...". Podle pověstí je tato osoba vidět jen v noci, my jsme na hradě byli ve dne.  I za denního světla je však možné spatřit ženskou postavu v bílých šatech a vlajícím závojem. Není to však bílá paní, ale nevěsta, která si se svým ženichem za místo svatebního obřadu vybrala zdejší věž se zbytky gotické kaple.

Kdo by si chtěl Okoř pořádně užít, nebo si svůj pobyt zde řádně okořenit, může navštívit některou z akcí, které se zejména v letních měsících zde konají. A kdo by se chtěl pěšky vydat do okolí, může využít červenou turistickou značku vedoucí po Poutní cestě Říp - Blaník, od hradu buď na sever, nebo na jih. Zdrávi došli!

Zdroje:

- wikipedia.org
- Informační list Obecního úřadu Okoř

 

cestování hrady a zámky Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.