Osmdesátiletý architekt Václav Aulický pro Prahu
FOTO: Dušan Brabec

Osmdesátiletý architekt Václav Aulický pro Prahu

10. 3. 2024

Václav Aulický je nepřehlédnutelný český architekt, jehož stavby mají hi-tech a postmoderní prvky. Se svojí ženou ing. arch. Zdenkou Aulickou má dvě dcery, z nichž jedna, Magdaléna Pappová (nar. 1971) je také architektkou, a se svým manželem ing. Arch. Alešem Pappem jsou zakládajícími společníky firmy CUBOID ARCHITEKTI s.r.o. vzniklé v roce 2006. Dne 1. března 2024 oslavil Václav Aulický 80 let (https://cs.wikipedia.org/wiki/Václav_Aulický) a tak při této příležitosti bych chtěl upozornit na jeho nejvýznamnější stavby v Praze.

Aulický po absolvování Fakulty stavební ČVUT působil v letech 1967 až 1970 ve Vojenském projektovém ústavu, kde se podílel spolu s Jindřichem Malátkem, Ivo Loosem a Zdenkem Eisenreichem na návrhu komplexu budov Transgas na pražské Vinohradské ulici – viz úvodní obrázek k článku - pohled z výšky na komplex budov, tj. dvě administrativní devítipatrové věžové budovy o výšce 33,75 m a budovu dispečinku s izolačním opláštěním ze žulových dlažebních kostek, a okolní zástavbu (foto Klubu za starou Prahu). Komplex tří budov byl postavený v letech 1972 až 1978 v brutalistickém stylu pro ústřední dispečink tranzitního plynovodu Transgas ze Sovětského svazu do zemí střední Evropy (https://cs.wikipedia.org/wiki/Transgas_(budova)). V srpnu 2014 projevila zájem o pozemek budovy Transgasu investorská skupina HB Reavis slovenského miliardáře Ivana Chrenka se záměrem celou stavbu zdemolovat a vytvořit zde moderní kancelářské centrum. V březnu 2019 proto započala demolice ukončená v únoru 2020. V dubnu 2021 prodal HB Reavis pozemek po bývalém Transgasu společnosti PSN za 870 milionů korun. PSN plánuje na místě vystavět novou budovu, kde budou byty, administrativní prostory, obchody a služby. Obrázky dokumentují ještě stojící dispečink, výškovou budovu z březnu 2019 (poslední komentovaná prohlídka budov za účasti Aulického se uskutečnila 7. října 2018), stav po demolici budov z února 2020 a návrh nové zástavby na uvolněném pozemku (viz https://forbes.cz/misto-transgasu-byty-a-kancelare-takhle-vypada-budova-ktera-nahradi-brutalistni-ikonu/).

01-transgas-dispecink.jpg        02-transgas-jeste-stoji.jpg

 

03-transgas-po-zbourani.jpg       04-navrh-budovy-misto-transgasu.png

Od roku 1974 začal Aulický pracovat ve Strojprojektu, kde se podílel na realizaci projektu Automatické telefonní ústředny (ATU) v pražských Dejvicích (Generála Píky 430/26), postavené v letech 1975 až 1982. Postupem času se stal její provoz díky technologiím tehdejší doby neúnosně nákladný, a protože se ji nepodařilo zařadit mezi památkově chráněné budovy, bylo koncem roku 2016 rozhodnuto o její částečné demolici a přestavbě na novou administrativní budovu Telehouse (https://cs.wikipedia.org/wiki/Telefonní_ústředna_(Praha,_Dejvice)). Socha "Vítěz" od Olbrama Zoubka, která stála na vysokém podstavci, byla snesena, restaurována a umístěna v atriu nové budovy. Obrázky dokumentují původní budovu ATU a současný stav – budovu Telehouse a detail sochy "Vítěz" v jejím atriu.

05-atu-praha-dejvice.jpg    06-telehouse-p-6-dejvice.jpg    07-telehouse-detail-sochy-vitez.jpg

Další pražské budovy podle projektů Aulického již bourány nebyly a lze je obdivovat i v současnosti.

Je to zejména odevšad viditelná Žižkovská televizní věž, nejvyšší pražská stavba (216 metrů) v oblasti Mahlerových sadů, postavená v letech 1985 až 1992. Pro třísloupovou konstrukci (tubusy) a tvar rakety je též přezdívaná jako Bajkonur. Ve výšce 66 metrů se nachází panoramatická restaurace „Oblaca“ s barem a bistrem (https://towerpark.cz/oblaca/), ve výšce 93 metrů vyhlídková kabina s dohledností až 100 km a nejvýše je umístěna (veřejnosti běžně nepřístupná) dvouposchoďová kabina s vysílací technikou. Detailní popis a historii výstavby lze nalézt na odkazu https://cs.wikipedia.org/wiki/Žižkovský_vysílač. Majitelem věže a provozovatelem vysílací části je společnost České radiokomunikace. Dne 29. května 2000 bylo na tubusy umístěno dílo Davida Černého zvané „Miminka“ v počtu 10 obřích laminátových postaviček, znázorňující batolata lezoucí nahoru a dolů. Dva obrázky dokumentují vysílač s odstupem 5 let – z února 2010 je to z vrcholu Prašné brány, ze října 2015 je to ze střechy hotelu Graf na Praze 2 (za socialismu hotel Kriváň).

7a-zizkovsky-vysilac-z-prasne-brany.jpg        7b-hotel-graf-zizkovska-vez-detail-.jpg

Další projektové aktivity Aulického vedly do Karlína. Jedná se o administrativní centrum Zirkon Office Center (Sokolovská 131/86) z roku 1997 a osmipodlažní budovu Apeiron Office Centre z roku 2001 (Sokolovská 192/79), před rekonstrukcí v roce 2019 nazývanou Rubín Office Centre (https://apeiron.cm-n.cz). Mezi magistrálou a hotelem Hilton byla postavena administrativní budova Diamond Point s 11 nadzemními podlažími v letech 2004 až 2005 (https://cs.wikipedia.org/wiki/Diamond_Point). Interiéry navrhla dcera Aulického Magdaléna Pappová. Recepci v přízemí a v prvním patře navrhoval a v roce 2015 realizoval architekt Bořek Šípek. Viz další tři obrázky.

08-zirkon-office-center.jpg   8a-apeiron-office-centre.jpg   09-diamond-point.jpg

Největší architektonický otisk však Aulický zanechal na Pankráci, kde projektoval více staveb.

Budova Polygon House (Doudlebská 1699/5), přímo viditelná z pražské magistrály, má devět pater, unikátní tvar lodi se třemi střešními terasami v nejvyšších patrech a elegantní zrcadlovou fasádu. Výstavba probíhala v letech 2002 do 2004 (https://cs.wikipedia.org/wiki/Polygon_House).

Čtyřpatrová budova City Point (Hvězdova 1689/2a), sousedící s obchodním centrem Arkády Pankrác a restaurací, byla dokončena v roce 2005. Její design navrhl americký architekt Richard Meier. V roce 2014 byla kompletně zrekonstruována na moderní kancelářské prostory třídy A. Hned vedle ní stojí druhá nejvyšší budova v Česku a nejvyšší budova v Praze (Žižkovský vysílač totiž není považován za budovu) City Tower. Budova má 27 nadzemních a 3 podzemní podlaží a na výšku měří 109 metrů a také ji navrhoval Richard Meier. Její výstavba byla zahájena již v roce 1983 se záměrem sídla Československého rozhlasu. K tomu však nedošlo, měnili se majitelé a až po dlouhých letech příprav byla v roce 2005 zahájena radikální přestavba podle Aulického, která byla dokončena v roce 2008 (https://cs.wikipedia.org/wiki/City_Tower). Ve 27. patře se nacházela nejvýše položená restaurace v Česku Aureole, která však byla od 1.1.2024 trvale uzavřena.

Další kancelářskou budovou je šestipatrový Trimaran s kongresovým centrem Cubex (Na Strži 1702/65). Projekt byl inspirován trimaranem, vodním plavidlem se třemi rovnoběžnými trupy (https://cs.wikipedia.org/wiki/Trimaran_(Praha)).

Poslední dostavěnou budovou v roce 2019 je City Element, a to v „rodinné“ sestavě Aulického, jeho dcery Pappové a zetě Pappa, opět podle architektonicko-urbanistické studie ateliéru Richard Meier. Výstavba budovy neměla jednoduchou historii – viz https://cs.wikipedia.org/wiki/City_Element.

Pankráckou výstavbu dokumentují následující obrázky v pořadí: 2x Polygon House, 2x City Point, 1x City Tower, 2x Trimaran a 2x City Element.

10-polygon-house.jpg  11-polygon-house.jpg  12-city-point.jpg

 

13-city-point.jpg    14-city-tower.jpg   15-trimaran.jpg

 

16-trimaran-z-opacne-strany.jpg   17-city-element.jpg   18-city-element.jpg

 

Jinak v Praze i dalších českých městech existují ještě další stavby projektované Aulickým.

A co doporučit na závěr? Zkuste si někdy udělat vycházku po Praze a vychutnat si tyto moderní stavby.

 

 

 

 

 

 

architektura města a obce Praha
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.