Ve východní Asii začal nový rok
ve znamení tajemného hada

Ve východní Asii začal nový rok
ve znamení tajemného hada

10. 2. 2013

Symbolem temnoty, mystiky, vnitřní transformace a zároveň plodnosti i štěstí je v čínské mytologii had, s nímž je spojován nadcházející čínský nový rok. Letos podle lunárního kalendáře připadá na 10. února, kdy had převezme pomyslné žezlo od draka a jeho nástup bouřlivě oslaví více než půldruhá miliarda obyvatel východní a jihovýchodní Asie.

Zatímco v západním světě je had vnímán spíše negativně, v asijských státech je velmi oblíben. Nejpopulárnějším symbolem je mezi Číňany drak, jehož je had protipólem, který pro svoji píli a smysl pro pořádek bývá často označován jako "malý drak". Starověká čínská moudrost tvrdí, že had v domě je dobré znamení, protože rodina nebude hladovět. Had je symbolizován větvičkou borovice, která by měla být umístěna v každém domě.

Had přeje tvůrčím lidem

Vláda hada, který je šestým znamením čínského horoskopu, potrvá až do 30. ledna 2014, kdy ho vystřídá společenský a vášnivý kůň. K hadovi bude v roce 2013 příslušet živel vody. Podle astrologů by měl být nadcházející rok příznivý zejména pro tvůrčí osobnosti, vědce, hudebníky, spisovatele i básníky. Problémy mohou nastat v oblasti mezilidských vztahů. Pro hada je také charakteristická lstivost, proto je třeba zůstat stále ve střehu, což se týká zejména obchodních a finančních záležitostí.

Svátky jara (čchun-ťie) neboli nového roku jsou nejvýznamnějším svátkem roku pro Číňany, Tchajwance, Vietnamce, Singapurce, Korejce a Japonce a jsou srovnatelné s našimi Vánocemi. Tradičně se slaví v rodinném kruhu. Nástup nového roku (kuo-nien) je doprovázen několikadenní záplavou petard a ohňostrojů, které mají zahnat zlé duchy. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok. Nejdůležitější dny oslav připadají na poslední den starého roku a první dva dny nového, kdy mají Číňané pracovní volno.

Rok ve znamení hada si nedávno připomněla i Praha, když ve Smetanově síni Obecního domu vystoupil jeden z nejstarších a nejuznávanějších tradičních orchestrů západní Číny – rozhlasový orchestr Šan-si. V programu zazněly milenecké i válečné lidové písně a skladby opěvující krásu přírody.

Charisma a inteligence

Lidé narození v roce Hada (1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001) jsou charismatičtí, přemýšliví, bystří a inteligentní. Bývají zdatnými obchodníky a vyjednávači. Muži jsou citliví a plní humoru, ženy zase elegantní, často si jsou vědomy své krásy a umějí to také dát náležitě najevo. V roce hada se narodili například malíř Pablo Picasso, prezident John Fitzgerald Kennedy, politička Indira Gándhíová, písničkář Bob Dylan, herec Brad Pitt nebo moderátorka Oprah Winfreyová. Z českých osobností například malíř Zdeněk Burian, herec Vladimír Menšík, režisérka Věra Chytilová nebo dosluhující prezident Václav Klaus.

Vznik nejstaršího kalendáře v lidské historii se datuje od roku 2637 či 2636 před naším letopočtem, kdy ho zavedl legendární Žlutý císař (Chuang Ti) jmenováním 12 zvířat jako svých strážců. Podle legendy stál u zrodu kalendáře Buddha, který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen 12, za odměnu jim Buddha přisoudil vládu v čase v pořadí, v jakém přišli: myš (krysa), buvol, tygr, králík (zajíc), drak, had, kůň, ovce (koza), opice, kohout (krocan), pes a vepř.

Největší migrace světa

Většina Číny je v těchto dnech v pohybu. Miliony lidí se z měst vydaly vlakem do svých rodných míst, aby spolu s příbuznými oslavily příchod lunárního Nového roku.

Mohutná každoroční migrace, které se v Číně říká čchun-jün, vrcholí a železničními stanicemi od Kuang-čou na jihu po Peking na severu denně procházejí statisíce lidí. Jen během víkendu se podle agentury Reuters vydá na cesty na 200 milionů lidí. Mnoho z nich ale řeší palčivou otázku: seženu jízdenku?

Výhodu mají lidé zvyklí pracovat s internetem. Čína letos rozšířila možnost nákupu přes web a cestující si mohli rezervovat jízdenku s až dvacetidenním předstihem. Hůře jsou na tom migrující dělníci, kteří přístup k internetu nemají, nebo s ním neumějí zacházet. Těm nezbývá, že přijít na železniční stanici a hodiny čekat v dlouhých frontách. Ani to jim ale nezaručí, že lístek nakonec koupí, protože počet míst a spojů je omezený.

Pro ty, kdo jsou úspěšní, ovšem strasti zdaleka nekončí. Ještě musí absolvovat mnohahodinovou až několikadenní cestu, což v přeplněných kupé a vlakových chodbičkách není nic příjemného.

Čína Nový rok
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%