Kariéru i sametový hlas Whitney
Houstonové zničilo pití a drogy

Kariéru i sametový hlas Whitney
Houstonové zničilo pití a drogy

11. 2. 2013

Jako jedenáctileté děvčátko dokázala Whitney Houstonová svým procítěným zpěvem rozplakat celý kostel. V 80. a 90. letech už byla hvězdou první velikosti. Krach manželství, drogy a alkohol však kariéru této šestinásobné držitelky ceny Grammy téměř zničily. Houstonová, kterou proslavila i role ve filmu Osobní strážce, před rokem, 11. února 2012, náhle zemřela. Nešťastná událost zvýšila zájem o její nahrávky.

Osmačtyřicetiletá Houstonová byla bez známek života nalezena ve vaně v hotelu v Los Angeles. Vyšetřování bylo po několika týdnech uzavřeno v souvislosti se zprávou o pitvě, jež za příčinu jejího úmrtí označila náhodné utonutí. Úřad koronera ovšem také naznačil, že ke smrti zpěvačky přispěla její srdeční choroba a užívání kokainu. Houstonová se nikdy příliš netajila tím, že ve velkém brala drogy a různé léky, kouřila marihuanu a pila přes míru alkohol.

Slavná zpěvačka i herečka

Talentovaná kráska s čokoládovou pletí patří k nejprodávanějším americkým sólovým zpěvačkám všech dob. V roce 2009 po sedmi letech odmlky, kdy se o Houstonové hovořilo zejména v souvislosti se skandály, přišla s novým albem I Look to You, které kritika uvítala. Zpěvačka se snažila kariéru oživit, v roce 2010 zahájila světové turné, jeho ohlasy však byly smíšené. Někteří kritici její výkon strhali a diváci si stěžovali, že zpívala falešně a vypadala vyčerpaně.

Houstonová však má na svém kontě řadu primátů – kromě šesti cen Grammy také 22 ocenění American Music Awards a 30 cen magazínu Billboard. Zpěvačka vydala sedm studiových alb, například I'm Your Baby Tonight (1990), My Love Is Your Love (1998) či One Wish: The Holiday Album (2003). Jen v domovských USA prodala přes 55 milionů nahrávek. Její hity jsou dobře známé, například How Will I Know, You Give Good Love nebo Saving All My Love For You.

V roce 1992 využila Houstonová nabídky zahrát si ve filmu Osobní strážce po boku Kevina Costnera a snímek se stal trhákem. Soundtrack obsahoval písně I'm Every Woman, I Have Nothing, Run To You, Queen Of The Night, Jesus Loves Me a také její nejslavnější a nejúspěšnější hit I Will Always Love You. Větší hereckou příležitost dostala Houstonová také ve snímku Až si vydechnu (1995) či ve filmu Kazatelova žena (1996), kde jí byl partnerem Denzel Washington.

Tři oktávy po mamince

Whitney Houstonová se narodila 9. srpna 1963 v Newarku ve státě New Jersey. K úspěchu v showbyznysu měla skvělé genetické předpoklady. Její matkou je Cissy Houstonová, která svého času zpívala doprovodné vokály Elvisi Presleymu a Arethě Franklinové. Soulová diva Franklinová pak byla kmotrou Houstonové, která ji nazývala "tetičkou Ree".

Vystupovat začala zpěvačka v newyorském gospelovém sboru. Její hlas pyšnící se rozsahem tří oktáv brzy neunikl pozornosti šéfa gramofonové firmy Arista Records Clivea Davise. Ten jí v roce 1983 nabídl smlouvu a o dva roky později Houstonová vydala jedno z nejúspěšnějších debutových alb v historii hudebního průmyslu – Whitney Houston. Točila hit za hitem a dlouho byla příkladnou celebritou, kterou neprovázely žádné problémy.

Její život získal mnohem bouřlivější náboj v roce 1992 po sňatku s americkým zpěvákem Bobbym Brownem, jemuž o rok později porodila dceru Bobbi Kristinu. Svět bulvárních plátků od té doby dostával pravidelnou porci šťavnatých informací z jejich života, v němž nechyběly hádky, napadení, nevěry, drogové i alkoholové excesy. Manželství Houstonové se rozpadlo po 14 letech, zklidnění jejího soukromého života však ani poté nenastalo.

Whitney Houston
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.