Jak požádat o příspěvek na bydlení? Návod krok za krokem
Ilustrační foto: Unsplash

Jak požádat o příspěvek na bydlení? Návod krok za krokem

26. 3. 2024

Počet příjemců příspěvků na bydlení výrazně roste. Zatímco v roce 2022 pobíralo příspěvek na bydlení zhruba 170 000 žadatelů, na konci roku 2023 se jejich počet zvýšil o zhruba 100 000. Zvýšila se také průměrná výše vyplácené dávky, a to zhruba ze 4200 na 6000 korun.

Podle statistik Ministerstva práce a sociálních vyplatil stát v roce 2022 v příspěvcích na bydlení 8,5 miliardy korun, v loňském roce to bylo již zhruba 18 miliard korun.

Kdo může žádat o příspěvek na bydlení?

O příspěvek na bydlení může dle zákona o státní sociální podpoře žádat vlastník bytu nebo uživatel bytu na základě nájemní či podnájemní smlouvy. Pro přiznání příspěvku na bydlení není určen jednoznačný příjmový limit, posuzuje se nejenom příjmová situace domácnosti, ale i náklady na bydlení.

Na příspěvek na bydlení má nárok vlastník bytu, osoba, která byt užívá na základě služebnosti (věcného břemene) nebo nájemce a podnájemce bytu a rovněž vlastník stavby pro individuální či rodinnou rekreaci, jestliže

  1. jeho náklady na bydlení přesahují 30 % rozhodného (čistého) příjmu rodiny a zároveň
  2. těchto 30 % rozhodného (čistého) příjmu rodiny není vyšší než částka normativních nákladů na bydlení.

Výše částek normativních nákladů na bydlení činí od 1. ledna 2024:

  1. pro bydlení v bytech užívaných na základě nájemní nebo podnájemní smlouvy

Snímek obrazovky 2024-03-21 v 8.57.10.png

      2. pro bydlení v družstevních bytech, bytech užívaných na základě služebnosti užívání celého bytu (věcné břemeno) a bytech vlastníků

Snímek obrazovky 2024-03-21 v 8.58.13.png

 

Pokud jsou skutečné náklady na bydlení nižší než normativní náklady na bydlení, náleží příspěvek na bydlení ve výši rozdílu mezi těmito skutečnými náklady na bydlení a rozhodným příjmem rodiny vynásobeným koeficientem 0,30.
Splňuje-li podmínky nároku na příspěvek na bydlení více osob, náleží příspěvek na bydlení jen jednou, a to osobě určené na základě dohody těchto osob. Nedohodnou-li se tyto osoby, určí krajská pobočka Úřadu práce ČR, která o příspěvku rozhoduje, které z těchto osob se příspěvek na bydlení přizná. Nárok na výplatu dávky vzniká dnem podání žádosti a nárok lze uplatnit max. 3 měsíce zpětně.

Kalkulačku na výpočet nároků na příspěvek na bydlení najdete na tomto místě.

 

Jaké doklady pro vyřízení příspevku na bydlení potřebujete?

K žádosti je nutné doložit všechny rozhodné skutečnosti a nejčastějšími přílohami v praxi jsou:

  • Formulář - doklad o výši čtvrtletního příjmu
  • Formulář - doklad o výši nákladů na bydlení
  • nájemní smlouva
  • vyrozumění KÚ
  • potvrzení úhrad nájemného
  • potvrzení úhrad nákladů spojených s užíváním bytu a za energie

 

Kde je možné o příspěvek na bydlení požádat?

Žádost o příspěvek na bydlení můžete podat několika způsoby:

- podáním ON-LINE žádosti prostřednictvím Klientské zóny Jenda
- osobně nebo na podatelnu na místně příslušném kontaktní pracovišti ÚP ČR podle místa skutečného pobytu oprávněné osoby
- poštou na adresu příslušného kontaktního pracoviště
- e-mailem podepsaným zaručeným elektronickým podpisem na e-mailovou adresu příslušného kontaktního pracoviště
soukromou datovou schránkou do datové schránky příslušného kontaktního pracoviště

 

Podání žádosti on-line

Žádost o příspěvek na bydlení nyní vyřídíte snadno z pohodlí domova. Využijte klientskou zónu Ministerstva práce a sociálních věcí zvanou Jenda.

Zde je videonávad, jak žádost podat:

 

Aby bylo možné vaši žádost zpracovat online a ušetřit vám cestu na úřad, musí být zřejmé, kdo žádost podal. Proto je pro vstup do Klientské zóny Jenda nutné přihlášení prostřednictvím Identity občana. Ta slouží pro bezpečné a jednoduché přihlašování do různých portálů státní a veřejné správy. Zahrnuje například Mobilní klíč eGovernmentu, NIA ID, bankovní identitu i jiné identifikační prostředky, kterými při přihlášení spolehlivě prokážete svoji totožnost.

V rámci Identity občana můžete využít Mobilní klíč eGovernmentu. Do vašeho mobilu si jednoduše stáhnete aplikaci a následně si na kterémkoli Czech Pointu aktivujete možnost přihlášení. Během pár minut tak získáte jednoduchý způsob přihlašování. Vše je přehledně vysvětleno v tomto videu, případně v tomto návodu.

Více informací k Identitě občana najdete na tomto místě.

 

Jak doložit on-line náklady na bydlení?

Zde je videonávod, který připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí:

 

Když jsem důchodce, co konkrétně potřebuji k prokázání příjmů a nákladů na bydlení?

U seniorů, pokud nemají kromě důchodu další příjem, je vyplnění formuláře nejjednodušší. Stačí totiž zaškrtnout, že žadatel pobírá důchod a úřad už si data ověří sám. Není tedy třeba shánět žádné další potvrzení. Pouze platí, že se musí dokladovat kompletní uhrazené náklady za bydlení. Když bydlíte ve vlastním, ověříme si to sami v katastru. Pokud ne, tak stačí kopie nájemní smlouvy, dále také účty za energie a služby spojené s bydlením.

 

Jsem důchodce, co mám dělat, pokud chci žádost podat novým způsobem, ale nejsem tak zručný v práci s počítačem?

Velmi rádi vám pomohou pracovníci call centra na bezplatné lince 800 779 900. Když tam zavoláte, tak Vás žádostí provedou. Případně můžete požádat o pomoc někoho z příbuzných nebo známých. Skutečně je to velmi jednoduché. Budete však potřebovat Vaši elektronickou identitu. Jestli máte účet v bance, tak je velmi pravděpodobné, že spolu s ním již máte tzv. Bank ID. Pokud ne, pak navštivte nejbližší Czech point, který bývá například na poště nebo na obecním, městském nebo krajském úřadě. Tam elektronickou identitu vyřídíte během pár minut. Rozhodně se Vám to vyplatí, bude se využívat čím dál častěji a do budoucna Vám to ušetří spoustu času a cestování.

 

 

 

bydlení MPSV peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.