Žádost o důchod online se stala IT projektem roku
Ilustrační foto: Pexels

Žádost o důchod online se stala IT projektem roku

22. 3. 2024

Česká správa sociálního zabezpečení zvítězila již potřetí v prestižní soutěži IT projekt roku, kterou pořádá Česká asociace manažerů informačních technologií (CACIO).

Vítězem se letos stala online služba Žádost o důchod online. Ocenění převzal František Boháček, ústřední ředitel ČSSZ, a za dodavatele řešení Vladimír Dzurilla, country manager Asseco Central Europe v České republice.

Ve čtvrtek 21. března 2024 se v prostorách Autoklubu ČR konalo slavnostní vyhlášení vítězů 21. ročníku soutěže IT projekt roku. Do letošního ročníku se přihlásilo 14 projektů, z nichž sedmnáctičlenná odborná porota vybrala 8 finalistů. Ve druhém kole se hodnotila osobní prezentace projektů, ale zejména přínos pro veřejnost, netradiční technologické řešení, náročnost projektu či způsob řízení. Česká správa sociálního zabezpečení se do soutěže přihlásila již potřetí. Poprvé vyhrála v roce 2021 s projektem eNeschopenka a hned v následujícím roce 2022 se absolutním vítězem stala Informativní důchodová aplikace. Letos ocenila odborná porota službu Žádost o důchod online, která byla spuštěna v prosinci 2023. Porota ocenila také projekty, jako je Statistický geoportál (zadavatel: Český statistický úřad, dodavatel: ICZ.cz) nebo Mapa dat s AI (zadavatel: Královéhradecký kraj, dodavatel: Univerzita Hradec Králové, Fakulta informatiky a managementu).

„Díky této službě už naši klienti nemusí osobně na úřad, i žádost o důchod, a to starobní, invalidní i pozůstalostní, mohou podat elektronicky, snadno a rychle, kdykoliv a kdekoliv, bez návštěvy úřadu. Přestože je služba pro klienty uživatelsky jednoduchá, jde o velmi komplikovanou a sofistikovanou záležitost. Zaměstnanci ČSSZ odvedli skutečně obrovský kus práce a patří jim velký dík. Jsem rád, že přínos této služby ocenila i odborná porota,“ říká ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.

„Vážíme si, že se naše společnost Asseco Central Europe mohla opět podílet na úspěšné realizaci elektronické služby ČSSZ. Rád bych vyzvedl neocenitelný přínos služby „Žádost o důchod online“ k celkové digitalizaci služeb v České republice, zejména v případě, kdy se jedná o tak komplexní a složitou službu," dodává Vladimír Dzurilla, country manager a člen představenstva Asseco Central Europe.

„Digitalizace agend v rámci celého resortu MPSV je naší prioritou. Nastavujeme moderní a přívětivé prostředí pro klienta i úřady. Žádost o důchod představuje velmi složitý úkon, který se nám ale podařilo uchopit tak, aby lidé všechno vyřídili jednoduše a z pohodlí domova. Mám velkou radost, že tuto snahu oceňují klienti, ale také odborná veřejnost. Poděkování patří všem z ČSSZ, kteří se na projektu online žádosti o důchod podíleli,“ říká Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí.

Služba splňuje moderní aktuální trendy elektronizace procesů a tím naplňuje cíle eGovernmentu ČR i kontextu EU (nařízení Single Digital Gateway). Projekt byl spolufinancován z nástroje Evropské unie NextGenerationEU prostřednictvím Národního plánu obnovy a služba je dostupná také v anglickém jazyce na anglické verzi ePortálu ČSSZ.

 

Úspěšnost služby potvrzují i čísla, v období od 4. 12. 2023 do 29. 2. 2024 podalo žádost o důchod prostřednictvím online služby celkem 2 846 klientů. Z celkového počtu všech podaných žádostí v tomto období jde o 6,2 % žádostí. Z toho bylo 37 % žádostí o starobní důchod, 43 % žádostí o invalidní důchod a 20 % žádostí o pozůstalostní důchod.

 

 

 

 

důchody MPSV
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.