Krajinou pod Ještědem
Všechny fotografie: Eva Mužíková

Krajinou pod Ještědem

25. 3. 2024

Krásné počasí minulých dnů jistě nalákalo spoustu lidí k výšlapům do přírody. Tak tomu bylo i v mém případě. První den společně s Janou, Dorkou a Alvinem (pejsek mého syna) jsme vyrazili do krajiny kousek od Českého Dubu. Lákal nás skalní útvar Čertova zeď.

Druhý den, to už sama ve společnosti Dorinky, putuji do Harcova, kde každým rokem rozkvétají tisíce šafránů bělokvětých.

Čertova zeď
Z původně 20km dlouhé, až 20m vysoké a 2-3m široké čedičové zdi zbyly díky těžbě jen části tohoto skalního útvaru. Přesto je procházka vedoucí nenáročným terénem opravdovým turistickým zážitkem. Jako bonus navíc je možný návrat po cyklostezce, která vede kouzelnou krajinou. Pohled na okolní pole, louky a lesy s dominantou Ještědu v dáli, to je zkrátka pastva pro oči a lákadlo pro fotografy.

Přírodní pamatka Lukášov
Druhý den se vydávám na dlouho plánovanou návštěvu přírodní památky Lukášov, těším se na stráň plnou rozkvetlých bílých šafránů. Ale jak to tak někdy bývá, člověk míní, příroda mění. Nečekaně teplé dny způsobily, že po nádherných kvítkách nebyla už ani památka. Přesto se mi podařilo sem tam "potkat" nějaké opozdilce, ale ti byly většinou fialové barvy. Nevadí, příští rok se vydám znovu, snad mi bude příroda víc nakloněna. Ale zklamání z "absence" šafránů nebylo velké. Cesta vedla kopcovitým terénem, kterým protékal mezi mechem obrostlými balvany malý potůček a chaloupky na stráni nad loukou měly také své kouzlo. 

Přijměte pozvání na "procházku" krajinou pod Ještědem a potěšte se, tak jako já, její krásou, a sice prohlídkou mých fotografií.

Sláva nazdar výletu, zdraví vás velice Jana, Dorinka, Alvin a fotodokumentaristka Bertice.

 

 

 

cestování příroda Tip na výlet
Hodnocení:
(4.9 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.