Výstava v Domě fotografie: Studio Ypsilon – 60 let
FOTO: Dušan Brabec

Výstava v Domě fotografie: Studio Ypsilon – 60 let

2. 4. 2024

Kdo by z naší generace neznal z mládí studio Ypsilon, familiárně zvané Ypsilonka. Studio vzniklo v Liberci roku 1963 jako nezávislá divadelní experimentální skupina, již založil Jan Schmid, vůrce stylu a poetiky Ypsilonky, režisér, autor, výtvarník, dramaturg a také herec.

Jelikož Schmidova původní profese je výtvarnická, pro Studio Ypsilon od počátku do současnosti v pozoruhodné kontinuitě navrhuje také plakáty s nezaměnitelným rukopisem provázaným s divadlem. Od konce roku 1978 Studio Ypsilon sídlí v Praze v Paláci Olympic ve Spálené 16, vůbec prvním pražském funkcionalistickém domě z roku 1927 od architekta Jaromíra Krejcara.

Nejdříve působilo studio pod názvem Ateliér-Ypsilon jako soubor Státního divadelního studia a teprve od doby platnosti nového Divadelního zákona v roce 1981 pod hlavičkou Divadla Jiřího Wolkera opět jako Studio Ypsilon. Ještě v témže roce ovšem došlo z důvodu nečekané rekonstrukce k uzavření divadelního sálu ve Spálené ulici a divadlo bylo nuceno příštích dva a půl roku hrát na zájezdech a náhradně po celé Praze, nejvíce v Žižkovském divadle. V roce 1984 se pak vrátilo do svého nově uzpůsobeného sálu opět v Paláci Olympic, kde sídlí dodnes. 

S menším opožděním teprve 19. března 2024 proběhla v Domě fotografie (Revoluční 5, Praha 1) vernisáž výstavy k 60. výročí Studia Ypsilon (viz úvodní foto k tomuto článku). Historii Domu fotografie, který spadá pod Galerii hlavního města Prahy lze nalézt na odkazu www.ghmp.cz/budovy/dum-fotografie/. Vernisáž moderoval Petr Vacek, který je členem Ypsilonky od roku 1988. Na vernisáži se rovněž objevila většina bývalých i stávajících členů Ypsilonky - viz fota za článkem v pořadí Petr Vacek, Jan Schmid a hudebník Miroslav Kořínek, který je stálým členem Ypsilonky od roku 1967, a který doprovodil vernisáž hudbou, Jiří Lábus opět s Janem Schmidem, Jan Jiráň, vystoupení herců na vernisáži a společné foto členů souboru Ypsilonka. Podrobnější informace o členech souboru lze nalézt na odkazu www.ypsilonka.cz/lide/soubor.

Samotná výstava má dvě části. První část výstavy tvoří několik set fotografií z inscenací. Uspořádání je chronologicky po jednotlivých vývojových etapách divadla. Na snímcích se objevují téměř všichni, kdo divadlem prošli či s ním spolupracovali včetně popisků „Who is who“. Retrospektivu zpestřuje zvukový průvodce, který nabízí 83 hudebních či vzpomínkových zvukových zastavení. Součástí výstavy je také interaktivní mapa k současnému představení Spálená 16 a promítání televizních dokumentů o Studiu Ypsilon.

Druhou část výstavy o patro výše tvoří Schmidovy plakáty k inscenacím, které vytvořil pro všechny ypsilonské inscenace. Jde o kontinuální řadu jeho plakátů, které tvořil 60 let pro jednu scénu. Mnoho dalších informací o Ypsilonce lze nalézt na odkazu www.ypsilonka.cz.

Výstava je otevřena v Domě fotografie v mezaninu a prvním patře pasáže spojující Revoluční a Benediktskou ulici až do 19. května 2024, a to úterý a středa 10 až 18 h, čtvrtek 10 až 20 h a pátek až neděle 10 až 18 h. Výbornou zprávou pro seniory 65+ je výše vstupného – pouze 20 Kč (plné vstupné dospělého je 150 Kč).

Program Studia Ypsilon na duben 2024 lze nalézt na odkazu www.ypsilonka.cz/program-a-nakup/mesic/4. Na velké scéně Ypsilonky lze vidět např. představení „Babička se vrací“, „Černá voda“, „Jezinky a bezinky“, „Komedianti“, „Kostky jsou vrženy“, „Let do nebe“, „Národní tragédie“, „Sen noci svatojánské“, „Sežeňte Mozarta!“, „Spálená 16“, „Swing se vrací“, „Škaredá středa“, „Rusalka nejen podle Dvořáka“, „Utíkejte, slečno Nituš!“, „Varieté Freda A.“

Rozhodně si nenechte ujít tuto ojedinělou a inspirující výstavu v Praze, přeneste se do mladších let a zavzpomínejte si…

 

 

divadlo kultura výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...