Dendrologická zahrada v Průhonicích
Všechny fotografie: Jitka Hašková

Dendrologická zahrada v Průhonicích

11. 4. 2024

Po delší době, asi po dvou letech, jsem v neděli odpoledne navštívila s kamarádkou Dendrologickou zahradu v Průhonicích.

Základní informace: Tato zahrada je arboretum a botanická zahrada na území Průhonic v okrese Praha-západ a Křeslic v Praze. Má zde sídlo a působiště Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i., který je správcem a provozovatelem zahrady. Osou zahrady je údolí Černého potoka s vodní kaskádou začínající Černým rybníkem, které spolu se severní, křeslickou částí zahrady, je zahrnuto do přírodního parku Botič - Milíčov.

Přišlo tam velké množství návštěvníků, takže jsme stály frontu u pokladny, ale šlo to velmi rychle. Hned u vchodu nás uvítalo mnoho různých květin, procházely jsme kolem velkého množství záhonů s narcisy - různých tvarů a barev - myslela jsem, že budou odkvetlé, ale nebyly. Také nás překvapily tulipány svojí krásou a různorodostí. Ty nebyly ještě všechny rozkvetlé, takže ještě nějakou dobu bude možné se kochat jejich krásou, jak budou postupně rozkvétat. Kvetlo mnoho dalších květin, které nebudu vyjmenovávat, hodně jsem se těšila na magnolie, které jsme zastihly v plném květu, prakticky tam vytvářejí celou alej. Bylo tam tolik krásy, že jsme nevěděly, co dříve fotit. 

Nakonec jsme se zastavily v kavárně, z dálky to vypadalo, že tam nebude místo, ale našly jsme volný stůl. Kavárna má mnohem větší výběr a početnější obsluhu než před lety, takže se tam dá jít i na celodenní výlet, např. i na oběd a najíst se za rozumnou cenu. I při velkém množství llidí jsme byly rychle obslouženy a pochutnaly si na kávě, moštu a dortíku.

Pokud nemůžete jet do zahrady autem, parkoviště je dost velké, dá se pohodlně dojet metrem C na Opatov, odtud pokračovat jedním z autobusů 328, 357, 363 do zastávky Čestlice V Oblouku. Odtud jsme vrátily zpátky ve směru jízdy k benzinové pumpě, za níž je vchod do zahrady. Trvá to asi 10 minut.

Bylo to bezvadně strávené nedělni odpoledne, i když bylo vedro, tak v zahradě jsme to nepocítily, velké množství krásných stromů poskytovalo dostatek stínu.

 

Zdroje: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dendrologick%C3%A1_zahrada_Pr%C5%AFhonice

https://dendrologickazahrada.cz/o-zahrade/zakladni-informace/

 

 

 

květiny příroda Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...