Pražský Obecní dům: Burian
a Brázda, potom Mucha

Pražský Obecní dům: Burian
a Brázda, potom Mucha

11. 2. 2013

Jak vypadají dinosauři? Pro několik generací Čechů tak, jak je zpodobňoval Zdeněk Burian. Výstava v pražském Obecním domě však tohoto populárního výtvarníka nepředstavuje jako autora výtvarných rekonstrukcí pravěkých tvorů, ale coby ilustrátora mnoha dobrodružných knižních příběhů. Současně se v secesním paláci koná výstava malíře Pavla Brázdy, která se jmenuje Lidská komedie a která završuje jeho velký a mnohaletý obrazový cyklus. Obě výstavy potrvají do 19. března. 

Vinnetou, pes Jerry i hrabě Monte Christo

Kolekce Burianových děl nabízí přes sto černobílých kvaší a olejů na papíře. Mezi nejoblíbenější autory Zdeňka Buriana patřili klasikové žánru: Jack London, Karel May, Arthur Ransome, Jules Verne a Enrique Stanko Vráz.

„Unikátní techniku černobílé kvaše dovedl Burian k naprosté dokonalosti,“ říká Jakub Sluka, autor výstavy. „Old Shatterhand, Vinnetou, Sam Hawkins, Old Death, hrabě Monte Christo, Nemo, pes Jerry a jiné knižní postavy mohou diváci vidět pohromadě vůbec poprvé.“ 

Originální a ignorovaný průkopník

Brázda byl přes svoji originalitu a jisté průkopnictví dlouho téměř neznámý. Ignorovala ho nejen oficiální, ale i neoficiální výtvarná scéna. Jeho tvorba byla vzdálena všem způsobům umění maskujících nesvobodu iluzemi lepší společnosti. Usiloval o výtvarné umění adresované lidem moderní občanské společnosti, o umění, které nazýval hominismem, to znamená, že formálně v jeho zájmu stojí život města a velkoměstský folklor.

Jeho díla byla často předzvěstí trendů ve světovém umění. Známí Astronauti například anticipují pop-art, jiná díla magický realismus či informel. Brázdova tvorba je různorodá, často vyostřená v sociálních a politických postojích a objevná především ve schopnosti uplatnit ve výtvarném díle vyvzdorovanou svobodu. Dnes jsou jeho díla i v Národní galerii v Praze. 

Lendlova sbírka Muchových plakátů

Na počátku dubna se v Obecním domě představí unikátní sbírka plakátů Alfonse Muchy, kterou sestavil Ivan Lendl. V celku ji poprvé vystaví právě v Praze a později v Ostravě. Výstavu připravuje Obecní dům a Nadační fond Richarda Fuxy, který má podle svých slov s Lendlem dohodnutý pětiletý program, během něhož se expozice dostane ještě na několik dalších výstavních míst. „V současné době mám ve své správě fungování a provozování té sbírky. Mám s Ivanem Lendlem obchodní dohodu, na jejímž základě já nyní disponuji tou sbírkou,“ sdělil Fuxa.

Na podzim vznikne v Obecním domě expozice evropské a české secese. Exponáty na výstavu poskytne Uměleckoprůmyslové muzeum, jehož budova se má začít rekonstruovat.

výstavy výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%