Bible je bestseller plný záhad

Bible je bestseller plný záhad

12. 2. 2013

Ať už jsme věřící nebo nevěřící, jedno si musíme přiznat: Bible je nejúspěšnější a nejtištěnější kniha všech dob, největší bestseller, jaký kdy byl napsán. A přitom obsahuje celou řadu záhad, informací, narážek a popisů událostí, které se dodnes nepodařilo uspokojivě vysvětlit.

Kniha Genesis například líčí stvoření světa ve stejném pořadí jako moderní astronomie, geologie a biologie, v jiných částech jsou popisovány složité technologie i podrobné návody práce s nimi, nebo se starozákonní otcové setkávají s jevy, které – ač jsou vylíčeny s udivujícími detaily – se stále nedaří objasnit.

Genesis moderního věku?

Ale nejen to. V knize Genesis se vyskytuje několik odstavců, které se z ostatního textu Starého zákona zcela vymykají. Zatímco jinde je Bůh jen jeden, tady má najednou zástupy pomocníků, z nichž někteří se proti němu dokonce vzbouří. Prostředky, jimiž disponují, jakoby se zrodily v počítačích dnešních konstruktérů. A to, co na Zemi páchají, se nápadně podobá hříchům naší dnešní civilizace. Nakonec dojde ke zcela regulérní válce, při níž vítězství jindy všemohoucího Boha zdaleka není jisté...

Kdo byli tito tvorové v některých částech textu popisovaní jako obři, jinde jako andělé či synové Boží? Proč právě oni lidem prozradili, že přijde globální katastrofa a poradili jim, jak ji přežít? Proč se vzbouřili proti svému veliteli?

Těch pár vět v Bibli na toto téma vypadá, jako by k ostatnímu textu ani nepatřilo – ale skutečnost je ještě podivnější. Existují i takzvané apokryfní spisy, pocházející ze stejných časů. V nich je příběh padlých andělů popsán ještě podrobněji, do Bible ale nesměly být zařazeny a téměř upadly v zapomenutí. Přitom nápadně podobná vyprávění se vyskytují i v literárních památkách jiných kultur na vzdálených místech planety, od Indie až po americký kontinent.

Proč Bůh, kterému jindy ke stvoření světě stačila pouhá myšlenka, najednou používá létající stroje, mluvící truhly a další kejkle, na které stačí každý inženýr?

Tajemství Nového zákona

Záhadné narážky existují i v knihách Nového zákona: také zde jsou popsaná setkání s nadlidskými schopnostmi, i když jiné povahy než ve Starém zákoně. Spor o zmrtvýchvstání nebo přežití Ježíše po ukřižování trvá dodnes, neméně záhadné jsou další osudy biblického odkazu: apokryfní evangelia, tajné církevní archivy, vztah církve k zázrakům a zjevením. Své temné záhady přidala moderní doba, kdy některé sekty usilují o získání DNA Ježíše z relikvií, aby naklonovaly nového Spasitele...

To vše je tématem knihy našeho spolupracovníka Jana A. Nováka Záhady Bible, která právě přichází na knižní trh. Má 320 stran, obsahuje černobílé i barevné ilustrace a nechybí v ní ani přesné přepisy několika nejpodivnějších pasáží Bible, aby si čtenář mohl udělat vlastní názor. A je tu i vysvětlení, co vlastně Bible je, jak vznikala, jakým způsobem byla sepsána a později upravována.

 

Více na www.novakoviny.eu

bible
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%